Ormar uradi sam. Od punog drveta, čvrstih spojeva, rustičnog dizajna – nije što sam ga ja pravio al’ … baš je dobro „ispao“. Kako je priča dugoprugaška biće data iz dva dijela. Dakle, ako Vam se dopao ovaj „trejler“ ili jednostavno namjeravate da pravite ormar prvi dio priče možete pogledati u nastavku.

Slika 1 Prva faza je bila izrada vrha i dna. Kako su oni nešto „bogatiji“ tj ističu se odlučio sam da ih napravim od gredica 5×10 cm.

Slika 2 Gredice izrezane na mjeru. Uzdužne su 4 cm šire od konačne širine ormara a bočne su duže za 2 cm. Tako ćemo imati tu izraženu ivicu.

Slika 3 Prije samog lijepljenja na cirkularu sam izrezao žljebove gdje će doći ploča kao ispuna okvira koji čine vrh i dno.

Slika 4 Keksovanje budućih spojeva i …

Slika 5 … okvir(i) ulijepljeni. Ovjde ona traka za stezanje super odrađuje posao.

Slika 6 Za ispunu sam uzeo ploču od starog plakara. To su one ploče sa letvicama po sredini i sa furnirom odozgo – nemam pojma kako se zovu.

Slika 7 Ploča takođe izrezana na mjeru i ulijepljena unutar onih žljebova odrađenih na slici 3.

Slika 8 Kada je ljepilo uhvatilo okvire sam dobro izšmirglao, zaoblio im prednje ćoškove …

Slika 9 … a onda ih i profilisao pomoću ručnog frezera.

Slika 10 Vrh i dno spremni za uklapanje.

Slika 11 Za spoj bokova sa vrhom i dnom odlučio sam se da urežem kanale dubine nekih 2 cm. U ove kanale ću umetnuti stranice i onda ih, sa suprotne strane, fiksirati šarafima. Namjenski sam kupio bit za frezer prečnika 18 mm (debljina bokova) i sa nekoliko plićih prolaza postigao dubinu od 2 cm. Dobro je napomenuti da sam kanale završio nekih 3-4 cm ranije tj nisam išao skroz do kraja. Kasnije će biti malo više riječi o tome.

Slika 12 Sledeće na red su došle noge. Iz gredica (5×10 cm) sam, ubodnom testerom, izrezao ovaj oblik sa slike.

Slika 13 Lijepljenje nogu. Važno je napomenuti da sam ih od zadnje ivice (leđa) uvukao za nekih 3 cm kako bi bilo mjesta za parket-lasjnu kada se ormar odgura do zida.

Slika 14 Dno ormara sa ulijepljenim nogama.

Slika 15 I tako, vezano za vrh i dno ostalo je još da se pripreme rupe za šarafe kojima ću fiksirati bokove.

Slika 16 Ploče za bokove sam kupio 50 x 200 cm.

Slika 17 Na prednjim stranama sam zarezao onih par cm koliko su kanali na vrhu i dnu napravljeni kraće (slika 11) – jednostavo spoj tako ljepše „legne“.

Slika 18 Bočna stranica utaknuta u dno. Stoji i bez šarafa.

Slika 19 Za bokove je još ostalo da se urežu žljebovi za šperploču koja će činiti leđa ormara. Ručni frezer je bio ne zamjenjljiv u ovom projektu.

Slika 20 Bokovi utaknuti i ušarafljeni. Sada sam mogao obilježiti gdje usjecati žljebove za leđa i na vrhu i dnu.

Slika 21 Žljebovi za leđa odrađeni sada po cijeloj konturi.

Slika 22 Ladice iliti fioke. Počelo je tako što sam bokove naslonio jedan uz drugi i obilježio kuda dolaze daske koje će činiti fioke.

Slika 23 Onda sam po linijama gdje će dolaziti buduće donje ivice fioka postavio klizače.

Slika 24 Na donjim ivicama urezani i žljebovi za dna fioka.

Slika 25 Prije rezanja dasaka za fioke na konačnu mjeru bilo mi je potrebno upravo to – konačna mjera. Bokove je valjalo zašarafiti nazad za vrh i dno a sam okvir ukrutiti tj dodati mu leđa.

Slika 26 Za leđa sam kupio baš lijepu bukovu šperploču debljine 5 mm.

Slika 27 Leđa sam morao raditi iz dva dijela tj šperploča nije „fabrički“ bila dovoljno dugačka.

Slika 28 I tako, dio po dio – dva dijela. Leđa izrezana i ušarafljena. Sada je okvir dobio potrebnu krutost tj zauzeo konačnu mjeru.

Slika 29 Konačne mjere fioka uzete i daske koje će ih činiti izrezane. Pomoću šablona za kutije lako ih je bilo poravnati i prišarafiti.

Slika 30 U prednje daske sam pripremio plitke rupe prečnika 8 mm koje će mi pomoći kasnije da precizno montiram frontove fioka. Više detalja o ovakvoj montaži dato je u tekstu o fiokaru.

Slika 31 Dna fioka prišarafljena i …

Slika 32 … date im dvije ruke bezbojnog laka.

Slika 33 Sada je na red došla pregrada koja će razdvajati prostor sa fiokama od ovog prostora gore. Kako sam „natociljao“ da se po liniji ove pregrade spajaju i one dvije ploče od leđa to sam odlučio da na njenom kraju stavim jednu letvu na koju će se te ploče moći prišarafiti. Letvi sam zaoblio ivice i, po njenoj sredini, urezao kanal 18 mm širine.

Slika 34 Horizontalna pregrada napravljena i, takođe, prelakirana.

Slika 35 U gornjem dijelu ormara dolazi i vertikalna pregrada (razdvaja police od dijela sa ofingerima iliti vješalicama). Ta vertikalna pregrada naslanja se na upravo završenu horizontalnu i na vrh ormara. Prvo sam, na vrhu, pomoću dvije letvice, pripremio mjesto gdje će ova pregrada doći. I nju ću prišarafiti sa druge strane prilikom finalne montaže.

Slika 36 Ovako će da izgleda taj spoj vertikalna pregrada – vrh. Pregradu sam morao takođe da zarežem malo pri ivicama – slično kao bokove na slici 17.

Slika 37 Spoj vertikalne i horizontalne pregrade.

Slika 38 Montaža – prvo se vertikalna pregrada prišarafi za vrh.

Slika 39 Obilježi se gdje, pod pravim uglom, pada na horizontalnu i tu takođe postave letvice.

Slika 40 Horizontalna se ušarafi za vertikalnu …

Slika 41 A onda i za bokove pomoću metalnih „L“ profila.

Slika 42 Za ovaj prvi dio priče ostalo je još da se utaknu fioke u klizače …

Slika 43 … i ormar ispravi. Ovo jeste dugoprugaški projekat.

Slični tekstovi:

Ormar – II dio

Ormar za posteljinu

Vitrina za knjige