Pri sklapanju kutija od pločastih materijala – ormara, fiokara, visećih elemenata, natkasni, … uvjek se javlja taj nespretni momenat kad ploče treba pridržati pod pravim uglom i „u liniju“ dok ih ne prišarafimo. Ovi šabloni taj dio posla olakšavaju do granice ležernosti. Izrađuju se od okrajaka, vrijeme utrošeno na njihovu izradu višestruko se vraća i (kao što se da naslutiti) toplo ih preporučujem.

Slika 1

Evo ih u akciji. Pored samih šablona potrebno je imati nekoliko klinova iliti kajli (ja sam kupio punu kesu onih plastičnih keramičarkih za neke male pare). Youtube video na kojem sam „pokupio“ ideju možete vidjeti ovdje odnosno fotopriču kako je to teklo u mojoj radionici u nastavku ovog teksta.

 

Slika 2

Ovo su ugaonici koje sam do sada koristio pri sklapanju kutija. Dizajn je krajnje jednostavan, rade posao vrlo korektno ali ovi novi se ispostavljaju i bržim i praktičnijim.

Slika 3

Komadi iverice izrezani u nekoliko letvi 3 cm širine i kvadrata 15×15 cm. Naravno, ove mjere nikako nisu obavezne. Veličinu kvdrata sam, ustvari, prilagodio prostoru gdje će šabloni stajati kada ih ne koristim.

Slika 4

Letvu sam naslonio uz ivicu kvadrata i ocrtao liniju dokle dolazi. Onda sam komad iverice okrenuo „na kant“ (18 mm) prislonio na letvu i, takođe, ocrtao dokle dolazi. Ovo sam uradio na dvije stranice kvadrata tj one koje dolaze u isti ćošak (tjeme).

Slika 5

Pošto sam ocrtao sve linije imao sam mjeru za manje (unutrašnje) kvadrate tj mogao sam i hjih da izrežem.

Slika 6

Još jedna dobra fora sa videa – malo vrele plastike između ploča i ne mrdaju dok ih šarafimo.

Slika 7

Manji kvadrat ušarafljen na veći po liniji prethodno zacrtanoj. Ovaj ćošak označen sa 90 stepeni je važno da bude precizan jer se na njega naslanjaju table.

Slika 8

Letve takođe izrezane po dimenzija koje su nam linije „kazale“ i u njima pripremljene rupe za šarafe.

Slika 9

Šarafljenje letvi(ca) – ovdje je glavna fora tj. lijevi ćošak se dovede do linije a desni se nakosi za neki ugao gdje će kasnije doći klin. Radi potrebe forografije stavio sam veliki klin i nakosio letvicu nešto više a u stvarnosti sam ovaj ugao prilagodio prema onim keramičarskim klinovima koje ću koristiti.

Slika 10

I tako … spremni za akciju. Ovdje sam malo odstupio od originalno predloženog dizajna tj tip na videu je izrezao ćoškove ali ja nešto nisam ukapirao radi „česa“ bi to trebalo raditi pa sam jednostavno ignorisao.

Slika 11 Upotreba je krajnje jednostavna – ploče se poravnaju i utvrde klinovima da nalegnu na onaj unutrašnji kvadrat. I to je to!

Slika 12

Klinovi spoj naprave baš čvrstim tj možete ga „cimati“ bez problema.

Slika 13

A sasvim dobro pridržavaju i police.

Home