Septembar 2014

Ovaj klizač se vrlo jednostavno pravi a vrlo je koristan pogotovu u radu sa panelima. Ako radimo neka vrata sa izdignutim panelima (oni sa zakošenim ivicama) ili nam treba dublji žlijeb u drvetu ovo je definitivno pomagalo koje valja razmotriti.

Slika 1 Tabla od iverice. Njena veličina se uglavnom prilagođava dimenzijama samog cirkulara odnosno panela koje treba obrađivati.

Slika 2 Sa druge strane se izrežu dva manja komada tako da precizno obuhvate vođicu cirkualra. Ovo valja uraditi bez „lufta“ tj precizno.

Slika 3 Šarafljenje ploča jednu za drugu i klizač spreman.

Slika 4 Ja sam još dodao i ovu letvu uz samu ivicu jer je koristan dodatak koji daje finu potporu pri rezanju. Dakle, gomila okrajaka, po neki šaraf i eto korisnog pomagala.

Slika 5 Izgled sa prednje strane i …

Slika 6 … i izgled sa zadnje. Ostaje još da demonstriramo kako to radi:

Slika 7 Prvo se panel fiksira za ploču pomoću stega. Važno je da stege budu postavljene iznad lista cirkulara kako nebi došlo do kuršlusa između njih.

Slika 8 Vođica cirkulara se, sa sve ovom skalamerijom na njoj, podesi na potrebno rastojanje tj širinu koja treba da bude na ivici panela.

Slika 9 List cirkulara se nakrivi na potreban ugao. Ja obično namjestim na 10 stepeni.

Slika 10 Onda se upali cirkular i panel polako zareže par cm od njegovog početka tj da najviša tačka lista uđe u drvo. Ne gaseći cirkular ručicom podignemo list sve dok mu vrh ne izviri.

Slika 11 Vezano za „izvirivanje“ samog lista cirkulara na raspolaganju su dvije opcije: ako list ostavimo na visini gdje je „tik“ izvirio dobićemo panel sa izraženom ivicom uzdignutog dijela odnosno ako podignemo list da mu zubi skroz izvire dobićemo panel bez izražene ivice tj prelaska sa kosog na ravni dio. Ovo je, uglavnom, estetsko pitanje.

Slika 12 U ovom primjeru radio sam panel sa izraženom ivicom što zanči da sam stao sa podizanjem lista čim je on izvirio i onda nastavio rez do kraja. Ovaj okrajak sa desne strane je dobar primjer kako nastaju klinovi iliti kajle.

Slika 13 Obrađena prva ivica budućeg uzdignutog panela.

Slika 14 Nastavljajući tako u krug obradimo i ostale ivice. Važno je napomenuti da panel valja da je ravnomjerno pritisnut uz ploču klizača kako se nebi pojavilo odstupanje širine ivice tj kod većih panla dobro je imati nešto da ga dodatno pritiska i sa spoljne strane. Npr. one letve sa perima (eng „featherboard“) ili nešto tome slično.

Slika 15 I tako – panel izrezan.

Slika 16 Za pokaznu vježbu izrezao sam i jedan kome ivice nisu izražene (list cirkulara skroz izviruje). Na slici se vidi razlika u izgledu. Ovaj desni je i nešto lakši za popravku eventualnih nepravilnosti ali glavna razlika je uglavnom estetska.

Slika 17 Još jedna zgodna upotreba ovog klizača je prilikom pravljenja raznoraznih žljebova pogotovu ako je potrebno da budu nešto dublji. Npr. ovdje je urezivan žlijeb od 8 mm u dasku debljine 18 mm. Prvo sam vođicu cirkulara, sa sve klizačem, podesio na rastojanje od 5 mm (pokazano na sl. 8) i izrezao skroz uzduž.

Slika 18 Onda sam dasku okrenuo i “otklizao“ i uz drugu ivicu na 5 mm rastojanja (vođica cirkulara ostaje gdje jeste tj sve ide prilično brzo).

Slika 19 Ostalo je još da se sa par rezova (vođicu pomjeramo po 2-3 mm) izreže i ostatak drveta po sredini žlijeba. Ovaj klizač je pravo „multipraktik“ pomagalo a baš se lako pravi.