Moja žena je mislila da bi baš bilo kul imati ormar (samo) za posteljinu. A što da ne? Imali smo i prostor u koji bi takav ormar baš čučnuo kako treba. Odlučio sam se da ga napravim iz dva odvojena dijela koji bi se po potrebi mogli i zasebno koristiti. Dakle,

Slika 1: Kupio gomilu novih dasaka, šperploču 10 mm i onaj karton za leđa (stalno zaboravljam kako se zove). U ormar ide baš dosta materijala i trošak nije zanemarljiv.

Slika 2 – Planiranje: Prije početka sam prilično precizno isplaniarao korake i napravio krojnu listu od dasaka koje imam. Kada počne sve da pršti po radionici ovo pomaže da se orjentišem i mnogo štedi vrijeme jer redovno nešto zaboravim pa taman kada sam rasklopio mašine ispostavi se da moram da ih vraćam i sl.

Slika 3: Dimenzije ormara sam gledao da optimalno prilagodim standardnim dimenzijama dasaka kao i prostoru gdje će stajati tako da broj rezova bude minimalan. Ovo takođe štedi vrijeme. Malo planiranja unaprijed nikako nije zgoreg.

Slika 4: Kod izrade leđa sam odlučio da stvarnu krutost elemenata obezbjedim uz pomoć punog drveta tako što ću pričvrstiti po dvije daske širine 20 cm. Ove daske je trebalo izrezati na istu mjeru kao i dna.

Slika 5: Bokovi, dna i leđa – sve skockano na mjeru. Ovdje je praktično obilježiti i koje strane bolje izgledaju tj koje da idu napolje i da se vide.

Slika 6: Sledeći za rezanje su bili krila i prečke za vrata.

Slika 7 – Izrada žlijeba za leđa: Uglavnom leđa na ormarima i plakarima bivaju jednostavno zeheftana ili zakucana sitnim ekserima i to je to. Meni se ovaj pristup baš i ne dopada mada shvatam da je praktičan i brz. Nekako mi se čini boljim napraviti žlijeb i u njega jednostavno ubaciti leđa. Pošto je moj list cirkulara tanji od debljine lesonita (konačno sam se sjetio kako se „karton“ zove) to sam žlijeb morao iz dva prolaza da napravim.

Slika 8: Prvo proba sa otpadnom daščicom i može prvi rez. Ovdje je važno bilo ostaviti mjesta za one dvije daske koje će dati krutost (sl. 4). Uz ivicu ploče cirkulara sam zalijepio molersku traku i obilježio flomasterom poziciju graničnika pri prvom rezu.

Slika 9: Podešavanje graničnika za drugi rez. Žlijeb sam napravio malo veći tj sa luftom kako bi leđa kasnije lakše kliznula unutra. Isprekidana linija na molerskoj traci pokazuje gdje treba postaviti graničnik za drugi rez. Ovako se može tačno iskontrolisati širina.

Slika 10: Opet otpadna daščica. Pošto je OK – može serijska proizvodnja

Slika 11: I žljebovi gotovi

Slika 12 – Nosači polica: Za nosače polica sam odlučio da stavim letvice 18×18. Staviću po 5 komada tako da se police mogu kombinovati na različite visine po potrebi. Razlog što nisam jednostavno izbušio rupe i umetnuo one standardne nosače koji se kupuju u gvožđari je u tome što sam želio da bokovima dodam i malo krutosti na savijanje.

Slika 13: Jedna otpadna daska i vinklo su mi poslužili da nosače polica jednako postavim na svim bokovima . Pričvrstio sam ih uz pomoć ljepila i po tri eksrerčića (umjesto stega).

Slika 14: Nosači polica gotovi.

Slika 15: Keksovanje spoja bok – dno.

Slika 16: Odlučio sam da sve elemente unaprijed ofarbam. Tako se baš štedi vrijeme a ima prilično površina za farbanje. Ustvari, najupečatljivije sjećanje na izradu ovog ormara će biti beskonačno farbanje ovim “valjčićem”. Djelove gdje se lijepi sam zaštitio molerskom trakom prije farbanja. Koristio sam akrilnu boju tj onu na vodenoj bazi. Od skora mi je taj tip farbe apsolutni favorit. Ne isparava kao nitro a brzo suši. Međutim, ova farba je gusta pa neide dobro kroz komprsor.

Slika 17 – Izrada nogu: Noge moraju biti čvrste na cimanja lijevo-desno i naprijed-nazad. Takođe ću ih napraviti na visinu od 10cm kako bi se lakše mogla čisiti prašina ispod. Imao sam jednu deblju dasku.


Slika 18: Našao sam centar daske i kroz njega povukao liniju pod 45 stepeni

Slika 19: Graničnik cirkulara sam natociljao tako da list ide tačno po liniji

Slika 20: Kada ova dva kraja sada ponovo spojimo dobijamo L profil nogu.

Slika 21: Rezanje na konačnu mjeru.

Slika 22: Onda sam ih malo podrubio i keksovao.

Slika 23: Sa unutrašnje strane noge sam dodatno ojačao protiv cimanja sa dvije „sendvič“
letvice. Kroz ove letvice sam prije lijepljenja izbušio po dvije rupe za šarafe.

Slika 24: SpajanjePrvo sam zalijepio dna elemanta i daske koje idu iza i daju krutost. Par milimetara ispred ovih daski vidi se žlijeb u koji će doći lesonit na kraju balade. Spoj je keksovan i ulijepljen bez stega sa već oprobanom metodom montaž kit na ravnim dionicama i ljepilo oko keksova. Stege nisu potrebne a vertikalnu dasku samo naslonimo na vinklo dok ne uhvati. Kasnije ću odozdo dodati i par šarafa za svaki slučaj.

Slika 25: Pri montaži gornjih dasaka koje stoje iza i daju krutost bokove sam prvo postavio jedan uz drugi i izbušio rupe za tiplove koji će dodatno ojačati spoj.

Slika 26: Spoj dna i donje „daske za krutost“ sa bokovima. Keksi i tipli.

Slika 27: Montaža noguNa noge sam po cijeloj površini nanio ljepilo i onda sa po dva šarafa pritegao za donju ploču. Ovako utvrđene mogu da izdrže cimanja koliko hoćeš.

Slika 28: LijepljenjeOvdje mi je trebao dodatni par ruku. Dno, bokovi i leđa ulijepljeni. Letvica u gornjem dijelu fotografije je izrezana na istu širinu kao i leđa i privremeno umetnuta da se obezbjedi paralelenost. Sa unutrašnje strane bilo je jako važno podesiti da se žljebovi u koje će kliznuti lesonit poklope. U slučaju da nemate dugačke stege možete koristiti šarafe (mada je nevolim kade se oni vide) ili sa montaž kitom pa osaviti bez stega da uhvati.

Slika 29: Donji element spojen. Sada može i gornji po istom principu.

Slika 30: Tako nekako će da izgleda. Prilično je visoko. Moraću vrh da malo pričvrstim i za zid radi stabilnosti. Ovo je noseća konstrukcija. Odavde dalje ustvari samo „popunajvamo rupe“.

Slika 31: Za spoj vrhovi-bokovi sam pripremio par tiplova i montaž kit na ravnim dionicama. Naravno tek pošto umetnem lesonit u žljebove. Na ovom spoju je jačina montaž kita bila dobro testirana jer sam elemente kasnije hvatao za vrhove i dizao-spuštao po radionici više puta i … izdržalo je bez problema. Dobra neka hemija taj kit.

Slika 32: Pošto sam kod rezanja lesonita za leđa imao dugačke rezove po tablama to mi je ovaj „klizač“ za ručni cirkular opet dobro poslužio.
On je detaljnije opisan u tekstu stalak za TV a ovdje je ostalo da mi, po ko zna koji put, olakša posao.

Slika 33: Lesonit izrezan na mjeru i umetnut u žljebove. Mogu vrhovi da se lijepe.

Slika 34: Dakle, kutija skockana. Mogu da se prave krila. Prije izrade krila sam izrezao i police na mjeru. Opet „valjčić“ i farbanje.

Slika 35: Prečke od krila sam ulijepio u parove pomoću molerske trake i rezao oba odjednom.

Slika 36: Krila spremna za lijepljenje.

Slika 37: Širine letvi koje idu u krila sam namjesnki napravio dovoljno širokim (6 cm) da mogu keksovi da se smjeste. Sa keksima je taj spoj znatno jači.

Slika 38: Krila sam spajao ljepilom i montaž kitom. Ljepilo u rupe za kekse a oko njih montaž kit. Stege nisu potrebne. Sve što treba je snažno pritisnuti rukama i uz pomoć dvije vinkle dovesti – „u vinklu“

Slika 39 – Pravljenje prečki: Prvo sam letve za prečke izrezao na unutrašnju mjeru tj na širinu koja uključuje i žljebove sa unutrašnje strane. Onda sam ih pod vinklom postavio kako treba da stoje i olovkom zacrtao linije.

Slika 40: Po tim linijama sam malom testerom izrezao žljebove.

Slika 41: Gotovi žljebovi.

Slika 42: Prečke sam ulijepio montaž kitom. Kasnije se može dodati i par ekserčića sa unutrašnje strane. Kod lijepljenja je važno da krila preklopimo jedno preko drugog i osiguramo da prečke budu zalijepljene u liniji. Jednaka rastojanja među prečkama sam osigurao uz pomoć dvije otpadne letvice koje sam izrezao na mjeru.

Slika 43: Prečke završene. I pomoćnik je zadovoljan.

Slika 44: Šperploču za ispunu krila sam po dužini takođe rezao sa uz pomoć ovog klizača za ručni cirkular.

Slika 45: A onda poprečno sa klizačem za „stoni“ cirkular. Ništa bez klizača.

Slika 46: Ispune izrezane na mjeru. Šperploča je debljine 10 mm i teška je. Ovdje sam ukapirao da ću morati spojeve krila da malo ojačam a i da ubacim treću šarku. Za svaki slučaj. Bilo bi pametnije da sam kupio šper debljine 6 mm ali …

Slika 47: Opet kliometraža valjčićem. Prešao je više nego golf dvojka.

Slika 48: I tako dok se ispune farbaju može montaža krila. Prvo sam ih polegao kako treba da stoje i onda blanjom i šmirglom doveo na mjere. Ostale sitne nepreciznosti će kompenzovati klap-šarke.

Slika 49: Razmake između krila i vrhova sam obezbjedio uz pomoć malo kartona.

Slika 50: Pošto je razmak obezbjeđen mogao sam da zacrtam linije za klap šarke. Ovdje trebalo povesti računa da šarke nesmetaju policama da se vade i premještaju.

Slika 51: Linije za šarke zacrtane na krilo i na okvir. Sada mogu primjeniti šablon (i proceduru) za montažu klap-šarki. Ovo je detaljnije opisano u tekstu „Montaža klap-šarki“ tako da ću procedu ovdje samo primjeniti. Dakle, linije zacrtane.

Slika 52: U krilima izbušene rupe prečnika 35 mm.

Slika 53: U okviru takođe markirane rupe za šarafe i šarke pričvršćene i za krilo i za okvir. Dobro je napomenuti da sam u ovoj fazi pričvrstio samo krajnje šarke a srednju ostavio slobodnom. Nju ću pričvrstiti na samom kraju kada krila naštelujem na licu mjesta.

Slika 54: Pošto su rupe za šarke izbušene i krila dorađena sa blanjom tamo gdje je bilo potrebno mogao sam da ih finalno išmirglam, oborim ivice i ofarbam. Neke zazore koji su postojali na spojevima letvi sam, prije šmirglanja, popunio kitom.

Slika 55: Krila i šperploče ofarbani. Spajanje jednih sa drugim sam uradio pomoću silikona. Ovaj spoj sam planirao da, otpozadi, dodatno sa nečim osiguram ali je silikon baš dobro uhvatio i nije bilo potrebe. Ako se tokom godina table počnu klimati uvjek se mogu dodatno osigurati. Biće interesantno vidjeti koliko dugo silikon može da drži.

Slika 56: Sa unutrašnje strane krila sam dodatno ojačao ugaonicima. Zbog težine šperploča.

Slika 57: I tako – krila gotova. Još malo šminke i može finalna montaža.

Slika 58: U prodavnici sam našao ovu finu lajsnu sa kojom sam maskirao bočne ivice vrhova koje su ostale neobrađene. Na ovim poprečnim djelovima farba ne upija ravnomjerno i uvjek ih je bolje maskirati nego obrađivati. Lajsne sam ofarbao i fiksirao montaž kitom.

Slika 59: Pošto smo oba elementa iznjeli gdje će da stoje vezao sam ih sa šest šarafa.

Slika 60: A vrh sam dodatno fiksirao za zid pomoću dva ugaonika. Nema šanse da se ormar prevrne.

Slika 61: I tako – police spremne za upotrebu

Slika 62: Krila podešena i srednje šarke konačno zašarafljene. Još da se montiraju ručke i to je to … Da i „valjčić“ konačno malo odmori.