Februar 2011 – Ranije mi se činilo da moja hobi radionica aka garaža nije u mogućnosti da podrži ovakav projekat. Neznam zašto sam tako mislio. U svakom slučaju ispostavilo se da za je izradu ove vitrine najveća prepreka bila ona mentalna. Jednom kad sam prelomio u glavi postalo je ustvari zabavno. Dakle, vitrina za hobi mastore:

Slika 1: Neka igre počnu!Nabavio sam dobre daske. Upakovane u celofan, obrađene i suve. EU standardi – made in China! Ovakav matrijal me uvjek mami.

Slika 2: Kalibrisanje teorije u praksiPočetni dizajn ove vitrine sam uradio u SketchUp-u. Osnovni problem je bio što ne poznajem standarde. Kolika treba da bude dubina police a da komotno stane ona velika fascikla ili neka nestandardna kniga? A kolika visina?Zato sam kao prvi korak prvo u praksi provjerio planirane dimenzije iz SketchUp-a i bilo je korekcija. Bolje sad nego posle.

Slika 3: Dugačak rez na hobi načinMoj „stoni“ cirkular je ustvari onaj ručni samo okrenut naopačke. Radna ploča je mala i zbog toga dugački rezovi znaju da mi „prošetaju“. Ali, sa ovim amortizerima pričvršćenim uz firung i još jednom letvom kao vođicom na suprotnoj strani (stega krajnje lijevo na slici) išlo je bez problema. Dobro je da ova vođica na suprotnoj strani bude pričvršćena samo jednom stegom i to ne prejako kako bi joj bilo dozvoljeno blago rotiranje prilikom reza.

Slika 4: Projektovanje u praksiIzrezane bokove sam pričvrstio za radni sto i naslonio čelo u čelo po sredini. Ovako će žljebovi za police sigurno biti u istoj visini tj paralelni a naslanjanjem čelo u čelo izbjegavam i krzanje od glodala na tom vidljivom dijelu.

Slika 5: Projektovanje u praksi 2Uz ivice sam nalijepio molersku traku i polako prenio mjere i prostor za žljebove.

Slika 6:Izvlačenje žljebova za police – Obje bočne strane istovremeno. Jedna ravna daska je poslužila kao vođica.Moje staro glodalo se prilično namučilo. Srećom onaj izgoreni dio se nevidi. Možda je vrijeme da se kupi novo – dodaj na listu pa ćemo … vidjeti.

Slika 7: Finalni rez na samom kraju!Dešavalo se da pogrješim u računanju. Greška tipa: dno 18 mm + 130 za ladicu + 18 za policu + … = ili kratko ili dugačko. Otkako ostavljam finalini rez za sami kraj više mi se to ne dešava.Uzgred, onaj “V izrez” na stopi cirkulara je OK. Nacrtanu liniju “utaknite” u njega prilikom podešavanja daske-vođice, ispratite sve to vinklom i stegnite. Rez je bio potpuno precizan.

Police:  Pošto police imaju onaj žlijeb u koji naliježu (čitaj: nešto su šire od planirane dimenzije iz Sketchup-a) odlučio sam da prvo njih napravim pa tek onda izrežem dno na mjeru. Ovako mi je najsigurnije da sve legne kako treba prilikom montaže. Uz to moje našire glodalo (sa kojim sam odradio žljebove) je bilo 16mm a širina daski =18 pa je bila dodatna komplikacija što moram i taj “falc” da pravim. Nema veze – izgledaće kao da je tako i bilo planirano da spoj izgleda 🙂

Slika 8: Dvije ove debljine moram odbiti od konačne širine kako bi dobio potrebnu mjeru polica
Slika 9: Izreži ih istovremeno pa su sigurno jednake.

Dovođenje “falca” police na mjeru u četiri slike:

Slika 10: Firung glodalice sam prvo namjestio “odokativno”, zalijepio molersku traku i na postolje i na firung i povukao kontrolnu liniju (kao kod keksovanja).

Slika 11: Na otpadnom komadu sam urezao “falc” i provjerio kako naliježe u žljebove. Bilo je plitko za nekih 2mm.

Slika 12: Korekcija tih 2 mm uz pomoć linija na traci i ponovo otpadni komad kroz glodalicu.

Slika 13: E sad je dobro. Mogu police da se falcuju

Slika 14:Police ufalcovane pa imam i konačne mjere za dno i leđa.

Sistem za kačenje na zid:  Ovu sam foru vidio u ShopNotes. Jednostavna za izradu, ima odličnu nosivost, vitrina je stabilna a i može se malo podešavati prilikom montaže.

Slika 15:Jednu dasku izrežemo pod nekim uglom (45 stepeni). Lijevi kraj se ušarafi na zid a desni se montira na vitrinu.

Slika 16:Evo kako izgleda u ShopNotes

Slika 17: Naravno, kraj koji ide na vitrinu treba dobro ulijepiti jer se preko njega prenosi sav teret. Ja sam uprtijebio dva keksa sa ljepilom za drvo plus montaž kit na ravnim dionicama.

U dijelu koji koji ide u zid sam treba izbušiti malo šire rupe od prečnika šarafa koji ih vezuje za zid. Ovih par milimetra daju onu potrebnu finu korekciju gore-dolje prilikom montaže. Da ne bude ukrivo. Takođe, taj dio koji ide na zid sam skratio i po dužini za nekih 5 cm i tako dobio prostor za korekciju lijevo-desno. Super sistem.


Žlijebovi za leđa: 

Sistem za kačenje na zid iz prethodnog koraka nedozvoljava da leđa samo budu zakucana pozadi. Mora se ostaviti prostor za daske „zakačke“ kao i za glavu šarafa + šajbu. Brat-bratu min nekih 25 mm pa tek onda leđa. Dakle glodalo Ø8, firung na 25 mm i časkom. E ovo „časkom“ me je koštalo par sati nerviranja i popravljanja. Naravoučenije: „časkom“ se često pretvori u dug vremenski interval a i nije baš melem za nerve.

Slika 18:

Greška prva: Dno sam prvo „užlijebio“ po bočnoj ivici umjesto po leđnoj. To je ovaj verikalni žlijeb na slici.

Greška druga: Firung sam „časkom“ slabo pritegao pa mi je žlijeb za drugu bočnu ivicu pobjegao nekih 5 mm. Lijevi ćošak – dolje.

Slika 19:

Reži lajsnice, zalijepi, kituj, šmirglaj i razmišljaj o grubim građevinskim poslovima kao potencijalnom hobiju

Slika 20: Konačno i žljebovi „časkom“ završeni.

Veliko lijepljenje:

Slika 21:Dno je keksovano i “klasično” zalijepljeno uz pomoć stega i ugaonika.

Slika 22: Leđa su zalijepljena montaž kitom (ljepilo samo gdje su keksi) bez stega i ugaonika

Ovo je dobro poređenje dvije metode lijepljenja. Kod montaž kita nije potrebno djelovati silom. Ova daska sa slike 22 je zbog malog lufta kojeg imaju keksi blago padala ulijevo i zato je vinkla podupire sa te strane. Prav ugao je naravno zagarantovan.Ugaonici na slici 21 su odličan dodatak kojeg sam vidio od Čarlsa Nila na YouTube. Četvrtasta letvica sa dvije rupe i malo podrubljenim ivicama. Obezbjeđuje lak pristup stegama i prav ugao pri lijepljenju.
Police:
Prvo sam ih skratio na mjeru tj do žlijeba za leđa. Komadi koji su ostali nakon rezanja kasnije su poslužili sa suprotne strane – uz pomoć njih sam pritisnuo leđa na police i tako se neće savijati.

Slika 23: Izrezati do žlijeba

Slika 24: A odsječak kasnije nabiti sa zadnje strane i tako spriječiti leđa da se savijaju.Nakon rezanja ostalo je još da se ulijepe.

Slika 25: Stara četkica za zube je odlična za razmazivanje ljepila.

Slika 26: I police su zalijepljene. Što se njih tiče sami žljebovi su bili dovoljni za njihovu nosivost ali mi se nekako činilo dobrim da ih i ulijepim. Za slučaj ako bi bočne strane odlučile da se malo savijaju u budućnosti.

Izrada krila: Letve širine 4 cm – gerovane i na glodalici urezan žljieb dubine nekih 8-9mm. Lijepljenje tankih i dugačkih letvi u ram zna da bude frustrirajuće jer lako kliznu pa sve izleti iz vinkle ili se pomjeri gore-dolje odnosno naprijed-nazad. Na ideju upotrebe montaž kita umjesto ljepila za drvo sam u originalu i došao sklapajući ramove. Dakle,

Slika 28: Nansemo kit

Slika 29: I pustimo da “prirodno” stegne. Ivice stola mogu poslužiti za lakše postavljanje u vinklu.

Osiguranje spoja ili “Ko zna koliki je vijek trajanja montaž kitu – bolje da to malo pritvrdim”. Opet keksovanje – moj naklon pronalazačima kekserice!

Slika 30: Keksericom pod “odokativnih” 45 stepeni

Slika 31: Izrežemo višak i malo izšmirglamo

Srednja prečka: Ovdje je trebalo precizno urezati taj zub da fino legne u kanal i da ne “zijeva” sa prednje strane. Važno je uraditi precizno jer se ona baš vidi. Žljebove za staklo sam urezao na glodalici kad sam to radio i za krila.

Slika 32: Srednja prečka – zub gotov

Slika 33: Leglo kako treba

Montaža šarki: Ovo je fora koju sam video u nekom od magazina. Slike sve same govore. Dobro je primjetiti da tanje dlijeto bolje prolazi kroz drvo kada jednom nareckamo.

Slika 34: Prenesemo konturu

Slika 35: Sitno nareckamo

Slika 36: Tankim dlijetom izbacimo

Slika 37: Ako dubina nije dobra – ponovimo

Slika 38: Krilo gotovo

Vrh: Pošto će vitrina da stoji sama a ne u nizu kao npr. kuhinjski elementi to je bilo moguće dizajnu dodati malo širi i profilisaniji vrh čisto “da se vidi raskoš”. Ovaj dodatak stvarno doprinosi izgledu.

Slika 39: Mjere na licu mjesta. Treba namjestiti i krilo da uzmemo pravilnu mjeru i po dužini.

Slika 40: Uraditi u većem broju prolaza. Ovdje je nedopustivo da se drvo iskrza ili “zagori” jer se ova ivica baš itiče.

Ostaje još da se kesuje ali NIKAKO ne lijepiti inače nećemo moći montirati krilo. Lijepljenje vrha je apsolutno poslednji korak – kada vitrina već bude na zidu.Izrada ladiceOvdje sam najveći dio vremena ustvari potrošio na izradu fronta.

Slika 41:Samu ladicu sam izradio po sistemu žlijeb za dno i keksovanje strana. Kod lijepljenja treba povesti računa da bokovi stoje pod pravim uglom a tu opet pomažu oni dodaci sa rupama za stege koje sam koristio i pri lijepljenju dna vitrine.

Kada je na red došao front ladice suočio sam se sa dva problema: nisam više imao dovoljno veliki komad drveta a i ukapirao sam da bočne ivice (poprečni rez) nebi baš dobro izgledale čak i da ga imam. Na kraju je i jare i pare donjela kombinacija da napravim ram po uzoru na krilo i u njega umetnem dasku – nešto na temu panela. Za ovo sam imao drvo potrebnih dimenzija a i situacija sa izgledom ivica je riješena. Dakle,

Slika 42: Okvir sa žlijebom sa unutrašnje strane

Slika 43: Daska za ispunu, takođe sa žlijebom

Slika 44: I front je gotovIz čisto estetskih razloga sam keksovao ivice kako bi bio kompatibilan sa krilom.

Namjestanje fronta ladice kako treba da stoji
Slika 45: Montaža fronta ladiceOvaj korak me je nekako uvjek zabrinjava. I uvjek mu pridajem posebnu pažnju. Valjda imam fobiju.Prvo sam namjestio i stegao front kako treba da stoji. Ovdje se ravnamo prema krilu a ne prema vinkli. Iz prostog razloga što oko prije primjeti razliku u razmaku krilo – front nego neku manju nepravilnost u vinklu.Odlično su mi poslužili oni krstići za keramiku

Izbusimo rupe u kutiji od ladice
Slika 46:U ladici sam izbušio tri rupe za tiplove i postavio one špiceve koji će mi ocrtati pozicije za bušenje u zadnjoj strani fronta.

I otpozadi ubacimo i pritisnemo na frontSlika 47:Onda sam otpozadi ubacio ladicu i špiceve (mučki) utisnuo u leđa fronta. Dobio sam tačne pozicije gdje da bušim rupe.

I front izbusen - tri tacke odredjuju ravan
Slika 48:Rupe izbušene i osigurana pozicija u kojoj front treba da se pričvrsti za ladicu.

Front legao bas kako treba
Slika 49: Leglo kao saliveno. Može da se lijepi.

Slika 50: Osiguranje da ladica ne ispadaOvo je još jedna ideja da se ladice spriječe od ispadanja.Vrlo je jednostavna.Korak prvi: U pozadini ladice utaknemo dva tipla

Slika 51: U bokovima izbušimo rupe i kada zadnji dio ladice prođe takođe utaknemo tipl

Slika 52: Ovo je ideja.Bočni tipl se može izvući kada je to potrebno a u ovom slučaju ladica se mogla utaknuti i bez vađenja bočnog tipla pa sam i njega zalijepio.

Finale: Matrijal kojeg zovem “karton” a ustvari nenam pojma kako se stručno zove sam izrezao na mjeru, utaknuo u žljebove i pritisnuo sa zadnje strane onim letvicama koje su ostale od polica.Stakla – prvo sam uzeo ono 4 mm debljine ali mi se učinilo preteško tako da sam ga “štetovao” i stavio trojku. Vrlo tanak sloj silikona između stakla i krila pa letvice sa druge strane tankim ekserčićima. Ove letvice sam tamno bajcovao – činilo mi se kao dobra ideja.Napomena: Magnete za zatvaranje krila je dobro montirati prije stakala jer se može lako prići.

Slika 53

Slika 54

Slika 55Lakirao sam sa dva sloja nitro osnovnog laka. Daje odličan mat izgled a izdaleka izgleda kao da nije ni farbano tj lakirano.

I to je to! Možemo na sledeći projekat.

Slika 56 Slični tekstovi: Vitrina za ordenje,   Ormar,   Ormar za posteljinu