Slika 1 Pri pravljenju polica kombinovao sam različite okrajke koji su ostali od prethodnih rezanja ili se jednostavno “vrzmali” po radionici od ranije. Keksi su baš od pomoći kod ovakvih spojeva.

Slika 2 Međutim, kako su letvice bile poprečno složene (ulijepljene) to se po dužini kod ovakvih ploča skoro uvjek se javi i deformacija tj iskrive se. Srećom su elastične pa se, uz pomoć, potpora mogu ponovo poravnati. Potpore su dobre i zbog nosivosti jer je ovako poprečno složene ploče i nemaju nešto baš mada u ovom slučaju nosivost nije bila presudna.

Slika 3 Gomila letvica 2×2 cm blago zaobljnenih ivica i zakošenih vrhova odradila je posao savim solidno.

Slika 4 Ovako to radi – odozgo poravnava policu a sa strana drži bokove utegnutim. Dvojaka korist od letvica 2×2.

Slika 5 Police izrezane, lakirane i odložene do finalne montaže.

Slika 6 Sledeća na red je došla šipka za ofingere iliti vješalice. Komad stare garnišle poslužiće sasvim dobro. Ova tamna boja se nije uklapala pa je trebalo izšmirglati.

Slika 7 Ako kojim slučajem imate strug za drvo – kao ja na primjer – šmirglanje ovakvih šipki uopšte neće biti zamoran posao.

Slika 8 Sa druge strane sam pomoću stone bušilice od komada debljeg špera pripremio ova dva prstena.

Slika 9 Prsteni se ušarafe za bokove a između njih se umetne šipka i … za ofingere sve spremno.

Slika 10 Ostala su još vrata i frontovi fioka. Za vrata sam se odlučio da uradim spoj čep-rupa. Jednostavno mi je ulivao najviše poverenja. Takođe, odlučio sam da žljebove (rupe) odnosno čepove prvo napravim na pločama pa tek onda iste nasjeckam u letve koje će činiti okvir. Ovako se štedi prilično vremena. I tako – ploča za horizontale prvo izrezana po dužini na konačnu mjeru.

Slika 11 Onda sam je fiksirao u klizač za panele, list cirkulara podigao na potrebnu visinu …

Slika 12 … i po sredini urezao žlijeb širok 8 mm.

Slika 13 Vertikale tj čepove sam odradio pomoću ručnog frezera. Klizač sa slike je odradio super posao tj sve što je trebalo je poravnati ivicu klizača i tačno podesiti dubinu na frezeru.

Slika 14 Ploča sa čepovima odrađena.

Slika 15 Provjera da li ploče dobro naliježu jedna na drugu – malo šmiglanja i biće sasvim OK.

Slika 16 Prije rezanja na konačne širine u horizontale (rupe) sam umetnuo komade špera da se nebi slučajno izlomile tokom rezanja. Sa nekim tvrđim drvetom možda to i nebih radio ali sa ovim mekim nisam htio da rizikujem.

Slika 17 Horizontale izrezane na konačnu mjeru.

Slika 18 A onda i vertikale.

Slika 19 Okviri za vrata spremni za lijepljenje tj. ostalo je još da izrežem letvice koje će doći po sredini. Njih ću samo keksovati za vertikale.

Slika 20 Još jednom spoj čep-rupa. Velika površina lijepljenja kao i geometrija samog spoja obećavaju dobru čvrstinu.

Slika 21 Lijepljenje krila – I korak i …

Slika 22 … lijepljenje krila – II korak. Na pojedinim mjestima (desni donji ćošak) su se pojavljivali manji zazori ali se to fugovanjem lako dalo prevazilaziti.

Slika 23 Kada je ljepilo uhvatilo spoj čep-rupa sam, sa unutrašnje strane, dodatno osigurao sa po dva tipla. Nisam siguran koliko je to stvarno bilo potrebno ali … vidio sam da stolari tako rade.

Slika 24 Žljebovi u koje će doći paneli – pred početak izrade ovog ormara svoj arsenal sam pojačao sa ovim bitom za frezer sa slike. Isti mi je toliko olakšao posao da ga sad, po obavljenom poslu, mogu toplo preporučiti.

Slika 25 Uz njegovu pomoć sve što treba uraditi je okvir obići okolo-naokolo ručnim frezerom i eto žlijeba za panale ili npr staklo ili leđa ormara. Odlično pomagalo.

Slika 26 Jedina mana bi bila što ostaju zaobljeni ćoškovi mada se to lako prevazilazi ili podrubljivanjem ćoška panela ili …

Slika 27 … dlijetom i čekićem.

Slika 28 Rezanje panela – opet moj klizač za panele, nakrivi list na 10 stepeni i … udri. Odlučili smo se za verziju kod koje nisu izražene ivice tj list cirkulara je skroz izlazio van drveta prilikom rezanja.

Slika 29 Sve u krug pa puta četiri. U ovoj fazi mi je projekat već bio malo dodijao tj vrijeme je bilo da se privodi kraju.

Slika 30 Paneli „leže“ kako treba – super će to da izgleda. Važno – dimenzija panela je nešto uža od širine koju dopuštaju žljebovi. To iz razloga što će drvo da se, vremenom, širi-skuplja pa da se nebi pojavljivale pukotine po sredini. Po internetu ih još zovu i „plivajući paneli“. Takođe, ne lijepe se – nego samo umetnu.

Slika 31 Dvije ruke laka a dok se suši montiraj klap-šarke.

Slika 32 Ovo je dobro uraditi prije umetanja panela – jednostavno je pristupačnije. Dakle, klap-šarke montirane i krila legla kako treba.

Slika 33 Finalna montaža panela. Od šperploče sam izrezao tanke trake i sa unutrašnje strane ih ukucao tako da drže panele. Estetski ovo je jedina moja zamjerka cijelom projektu mada stoje sa unutrašnje strane tako da nije strašno. Stvarno mi se nije dalo praviti ih i opšivati sa ukrasnim lajsnama.

Slika 34 Krila gotova i šarke podešene.

Slika 35 Dvije ručke na krila – našao sam original boju.

Slika 36 Frontovi fioka – prvo sam daske izrezao na potrebnu širinu a onda i poprijeko.

Slika 37 Pomoću već oprobane metode špicevi – tipli osigurao sam im tačno nalijeganje.

Slika 38 Frontovi ušarafljeni a onda …

Slika 39 … i ručke montirane.

Slika 40 I to je to. Može da se unosi. Slični tekstovi: Ormar – I dio, Ormar za posteljinu, Vitrina za knjige