Ideja za pravljenje ovog stola krenula je od bale odličnog hrastovog parketa i nauma da se on ulijepi u tablu. Hrastova tabla 2,5 cm debela je definitivno dobar početak u pravljenju stola. Istini za volju ovaj sto bi najpraciznije bilo nazvati „šareni“ jer sam, pored hrasta, još upotrijebio bukvu i smreku a kako taj koktel konačno izgleda vidi se iz priloženog.

Slika 1
Bala prvoklasnog hrastovog parketa. Površine je oko 0,8m2 a meni je to bilo i više nego dovoljno za veličinu stola kojeg sam namjerio da napravim.

Slika 2
Pošto sam parket posložio u tablu ukapirao sam da je za čvrstoću neophodno da čeone linije (tj linije gdje se dašice dodiruju užim dijelom) malo „prošetam“ jedne u odnosu na druge. Tako sam svaki drugi red pomjerio za polovinu dužine kao što se vidi na slici.

Slika 3
Četiri letvice sam prepolovio uz pomoć ger-cirkulara i stop-bloka i ponovo ih utaknuo u tablu sa drugog kraja.

Slika 4
Tabla posložena. Ovaj hrast baš dobro izgleda.

Slika 5
Da se tabla nebi zalijepila za sto istog sam prvo presvukao najlonom. Ovako je ljepilo koje ispod bude curilo bezopasno.

Slika 6
Tablu sam onda rastavio pazeći da ne pobrkam redosljed letvica kako sam ih originalno posložio. Na ivici stola sam stegama pričvrstio jednu letvu koja će pomoći da se čeona ivica poravna.

Slika 7
Starom četkicom za zube sam nanosio ljepilo na ivice koje se spajaju. Ovdje sam imao pomoć jer baš ima gomila ivica za namazati. Treba koristiti sporovezujuće ljepilo zbog toga što ovaj korak traje malo duže.

Slika 8
Gomila stega. Sa dužim stegama sam letvice stisnuo jedne uz druge a uz pomoć nekih letvi i kraćih stega sam obezbjedio da se tabla ne izvija. Mokrom krpom sam obrisao ljepilo koje je istisnuto i ostavio sve ovo da prenoći.

Slika 9
Pošto je tabla ulijepljena uz pomoć ručnog cirkulara i klizača za njega (kojeg sam već više puta opisivao) sam poravnao ivice. Tabla je ispala baš odlično.

Slika 10
Da bih prikrio poprečne rezove koji se vide na bočnim ivicama napravio sam lajsne debljine 2 cm i zalijepio ih oko table. Ove lajsne su od smreke a kombinacija prilično dobro izgleda (barem meni). Lijepio sam ih uz pomoć monaž kita tj bez stega.

Slika 11
Tabla sa obrubom uljepljena.

Slika 12
Odozdo su žljebovi ali se taj dio i onako ne vidi.

Slika 13
U prodavnici sam našao ove bukove stubiće za stepeništa. Nekako mi se učinilo interesantnim da ih upotrijebim za noge od stola. Bukva, hrast, … totalno „šarenilo“ ali nemora da bude loše. Odlučio sam da noge i prečke koje će ići oko stola spajam čep-rupa spojem ili tenon-mortise kako to na youtube zovu. Ovaj spoj nisam ranije radio pa sam prvo pogledao malo teorije …

U jednoj knjizi o spojevima u stolarstvu sam našao interesantan osvrt na naš obični i svakodnevni spoj čep-rupa. Neki grubi prevod sa Engleskog galsi: „Iako rijetko razmišljamo o tome, spoj čep-rupa je ustvari jedno od onih tehnoloških dostignuća koja su kao točak ili kompjuter promijenila naš svijet zauvjek. Najstariji poznati primjeri spojeva drveta odnose se na vezivanje ili preplitanje elemenata koji se spajaju. Ovako slabi spojevi vrlo su ograničavali upotrebu drveta kao materijala. Tek po pojavi spoja čep-rupa negdje oko 3.000 godina pne ljudi su mogli koristiti drvo u široj upotrebi. Sa ovim novim spojem stolari su mogli praviti komplikovaniji namještaj, podizati građevine, graditi brodove …“
Pa, kad je tako, sa nekih 5.000 godina zakašnjenja da ga i mi primjenimo na jednom stolu za pisanje.

Slika 14
Prvo sam izbušio žljebove. Kako su daske od prečki debele 18mm to sam uzeo moj najbliži borer od 15mm. Olovkom sam zacrtao početak i kraj žlijeba kao i srednju liniju. Prečke su 10cm širine pa sam odlučio da žljieb bude 6cm dugačak. Uz pomoć jedne letvice sam napravio graničnik na bušilici a po završetku sam zidove malo doradio dlijetom. Sve je prošlo prilično glatko.

Slika 15
Žljebovi izbušeni.

Slika 16
U ovoj fazi sam i rupe koje su več postojale u stubićima proširio i produbio borerom od 8mm kako bi kasnije tu postavio tiplove.

Slika 17
Priprema prečki. Prvo sam ih izrezao na 10cm širine a onda i na konačnu dužinu (plus 2x dubina potrebna za čepove). Rezao sam ih po dvije odjednom kako bi sigurno bile iste mjere.

Slika 18
Na klizaču sa prethodne slike sam postavio jedan stop blok na rastojanje koje odgovara dubini čepova, list cirkulara podigao na 2cm i izrezao ove verikalne rezove. Ručnom testerom sam onda izrezao i horizontalne. Sve sam prvo radio na jednoj otpadnoj letvici pa tek onda na pravim ali išlo je „iz prve“.

Slika 19
Proba sa otpadnom letvicom – dužina je dobra. Sad još po širini da ih „doćeram“.

Slika 20
Borer za žlijebove je bio 15mm a daske su debele 18mm. To je značilo da treba za po 1,5mm sa svake strane suziti žljebove. Ispostavilo se da je šajba Ø8 debela tačno 1,5mm. Uz pomoć nje sam podesio visinu lista cirkulara na 1,5mm (plus/minus neki mikron).

Slika 21
Stop-blok na potrebnu dubinu i guslaj naprijed-nazad.

Slika 22
I po širini i po dužini leglo kako treba. Još da se nožem zaoble ivice.

Slika 23
Zaobljene ivice. Prije 5.000 godina je (vjerovatno) izrada ovog spoja bila znatno zahtjevnija jer nebih rekao da su imali stone bušilice i cirkulare. Ali … mi ih imamo, pa je ustvari bilo prilično zabavno praviti ovaj spoj

Slika 24
Proba sa otpadnom letvicom uspjela – može serijska proizvodnja.

Slika 25
Čep-rupa spojevi gotovi. Konstrukcija stoji i bez ljepila.

Slika 26
Prečkama sam odozdo zaoblio ivice prije lijepljenja.

Slika 27
Uz pomoć stop-bloka i ger cirkulara noge sam lako potkratio na konačnu mjeru – 65cm od poda do prečke tj 77cm od poda do površine stola

Slika 28
Sve spremno za lijepljenje

Slika 29
Prvo sam zalijepio bokove. Letvica na dnu je iste dužine kao i bočna prečka i pomaže da noge ravnomjerno „legnu“.

Slika 30
Posle bočnih sam zalijepio i leđnu prečku (prednja je poslužila kao distancer).

Slika 31
Komade, koji su ostali posle skrćivanja nogu na mjeru, sam gerovao pod 45 stepeni.

Slika 32
I, uz pomoć montaž kita, postavio kao ojačanja između prečki.

Slika 33
Prednju prečku sam izrezao na tri djela od kojih će srednji poslužiti kao front fioke.

Slika 34
Oba kraja prednje prečke sam zalijepio i ojačao pomoću onih okrajaka izrezanih pod 45 stepeni.

Slika 35
Posle toga sam izrezao daske za koje će se zakačiti fioka. Pored držanja fioke ove daske će dati i dodatnu krutost na savijanje table (ukoliko parket nekada krene da se „diže“).

Slika 36
U gvožđari sam naišao na ove „američke“ klizače. Do sada sam ih gledao jedino na internetu. Tri dijela se teleskopski izvlače a leže na kuglicama po principu kuglagera. Precizne su izrade tj nema „luftova“ a rekao bih da im je nosivost bitno veća u odnosu na one sa dva plastična točkića. Razlika u cijeni im je vrlo mala tj mnogo manja od razlike u kvalitetu.

Slika 37
Klizače sam prije lijepljenja montirao na daske koje će nositi fioku.

Slika 38
Nosači fioke zalijepljeni.

Slika 39
Nosače fioke sam sa unutrašnje strane dodatno ojačao ovim komadima sa slike i montaž kitom.

Slika 40
Sledeće na redu je bilo veliko šmirglanje ploče. Prethodno sam pojedine zazore između daščica popunio kitom za lopaticu.

Slika 41
Pošto hrast baš dobro izgleda odlučio sam da mu prije laka dodatno istaknem šare uz pomoć laneneog ulja tj firnajza. Ulje sam samo prosuo po tabli i razmazao krpom. Do ujutru je drvo upilo a ostatke tj masne barice koje su ostale na površini sam jednostavno obrisao.

Slika 42
Problem – gdje god sam stavljao kit za lopaticu pojavile su se ove bijele fleke posle mazanja uljem. Bolje da ga nisam stavljao. Sve ove djelove sam morao ponovo da šmirglam (papir granulacije 40 pa onda 100) i natapam uljem. Ispalo je OK na kraju ali … oni zazori i nisu bili neki a nikako vrijedni ovog dodatnog truda.

Slika 43
Sledeća na redu je bila fioka. Elementi se vide na slici. Daske sam lakirao prije lijepljenja. Naravno ne segmente gdje dolazi ljepilo – njih sam zaštitio molerskom trakom.

Slika 44
U prednju dasku sam izbušio dvije rupe Ø8 koje će mi kasnije poslužiti da front precizno montiram. Naravno uz pomoć ovih čepova sa špicevima.

Slika 45
Fioka ulijepljena i dodatno ojačana šarafima.

Slika 46
Montaža ploče. U rupe koje sam ranije pripremio u nogama (slika 16) sam utakao ove čepove sa špicevima i zalijepio ih preko komadima trake kako nebi ispadali.

Slika 47
Onda sam cijelu kostrukciju okrenuo naopačke i namjestio na donju stranu ploče. Kada je stajalo kako treba čekićem sam udario po vrhovima nogu i uz pomoć špiceva na čepovima dobio precizna mjesta gdje bušiti za tiplove.

Slika 48
U rupe za tiplove sam stavio lijepak na na svim ravnim „dionaicama“ nanio montaž kit. Onda sam tablu samo natakao odozgo i ostavio da prenoći.

Slika 49
Ispalo je super.

Slika 50
Pošto je kit stegao, sto sam okrenuo naopačke radi finalne montaže fioke. Prvo sam postvio neku ploču debljine 5-6 mm da obezbjedi „luft“.

Slika 51
Onda sam fioku postavio na ploču i ušarafio klizače.

Slika 52
U one dvije pripremljne rupe na prednjoj dasci fioke (slika 44) sam umetnuo čepove sa rupama i onda preko njih natakao front kako već treba da stoji. Naravno ovaj prednji dio fioke nisam lakirao.

Slika 53
Špicevi su u frontu dali precizne pozicije gdje izbuštiti rupe. Dva tipla i front legao baš po mjeri.

Slika 54
Lijepljenje fronta.

Slika 55
Ostalo je još da se daju dva sloja uljanog laka (zbog firnajza) i namjesti ručka na fioku.

Slika 56
Dobro je ispao!
Bala parketa, stubići za stepenice, … super.

Slika 57
Kolega takođe zadovoljan.

Slični tekst: Sto u uglu