www.youtube.com/watch?v=WybD4j-v-t0

Jul 2014

Okretna platforma kao u kineskim restoranima napravljena uz pomoć gomile klikera i nekih daski.

Slika 1 Sve je počelo sa kutijom punom klikera koja je završila u garaži i, naravno, dokonošću autora ovog teksta. Filozofsko pitanje je glasilo: „Može li od klikera kuglager da se napravi“?! Kakve prolaznosti života, tajne postojanja i bakrači … uradi sam kuglager – to je pitanje.

Slika 2 Prvo sam izmjerio prečnik klikera (16 mm) i malo eksperimetnisao sa bitovima za frezer. Najbolji bi bio ovaj zaobljeni ali moj ima radius 6 mm i to definitivno nije valjalo.

Slika 3 Moraće ovako. Pogodilo se da imam ravni bit širine tačno 16 mm. U dubinu ću ići 7 mm tj ostaviću između ploča zazor od 2 mm.

Slika 4 Okrajci ostali od prethodnih projekata. Ovaj desni su vrata od kućice za psa ostala još od prošlog ljeta.

Slika 5 E sad, rezanje krugova. Radio sam ih uz pomoć frezera tj ovog klizača za njega. Klizač ima pripremljenu rupu u koju se umetne pin koji je, ustvari, parče šipke sa navojem zašiljene na jednom kraju.

Slika 6 Ovako izgleda kada se sve postavi. Krajnje jednostavan i efikasan sistem.

Slika 7 U daskama pripremljene pilot rupe (nisam bušio skroz) …

Slika 8 .. u pilot rupu se umetne pin i …

Slika 9 … vrti u krug. Krugove sam rezao u više plitkih prolaza tj pazio sam da bit ne bude previše opterećen jer zna da se slomi (iskustvo). Takođe, pazio sam da rezanje završim na uzdužnim djelovima drveta tj uz vlakna a ne na njihovim krajevima kako bih izbjegao krzanje ivica.

Slika 10 Više plitkih prolaza i krug izrezan. Za poslednji prolaz sam ispod daske podmetnuo neki komad stiropora jer je bit malo izvirivao. Nije se topio i lijepio za bit kao što sam se, u startu, plašio.

Slika 11 I tako – krugovi izrezani. Ovom gornjem sam i malo profilisao ivicu.

Slika 12 Po istom principu samo do 7 mm dubine sam urezao i kanale za klikere. Pravi kuglager! Aksijalni. Kasnije sam ga malo testirao sa raznim težinama i dobro se pokazao tj i sa mekim drvetom priličan teret može da podnese.

Slika 13 Finalno sklapanje – tipla zalijepljena u gornju ploču …

Slika 14 … a u donju samo umetnuta i malo podmazana.

Slika 15 I onda sve to zatvoreno u jednu cjelinu. Prava školjka sa biserima.

Slika 16 Odozdo sam, pomoću epoxy-ja, zalijepio neke stare dihtunge da ne kliza po stolu.

Slika 17 I to je to. Zanimljiva ova filozofska pitanja.