Step Stool iliti … ja nemam pojma kako bi se ovo prevelo sa “američkog”. Lijep vikend projekat u potpunosti urađen po preporukama sa bloga Wood Working for Mere Mortals kojeg toplo preporučujem. Dakle, ako imate ukućane koji ne mogu da dohvate česmu ili, prosto, potrebu da se dosegne visoka polica u kuhinji, špajzu, kućnoj biblioteci, plakaru, itd evo jednostavnog vikend projekta za garaža radionice. U najjednostavnijoj varijanti potrebni su samo ubodna testera i bušilica a ako imate stoni cirkular ili frezer tim bolje.

Slika 1 Plan skinut sa interneta. Ova tri papira koji daju konturu u razmjeri 1:1 sam stavio na prozorsko staklo i preklopio ih da čine cjelinu (ima odštampan krug koji u tome pomaže) a onda ih ulijepio molerskom trakom.

Slika 2 Sa druge strane na stovarištu kupio tablu ariša koja je sva već skockana i izšmirglana tj idealna za vikend majstore.

Slika 3 Prvo sam izrezao dva komada za bokove. Na prvi sam nalijepio onu dvostruku traku koja se koristi da tepisi i etisoni ne klizaju. Naravno kupuje se u prodavnicama etisona i tepiha. Onda sam preko prve table preklopio drugu i tako pripremio da obje režem istovremeno..

Slika 4 Pomoću ljepila za papir listove sa konturom sam nalijepio na ploče …

Slika 5 … i onda ubodnom rapalio po konturi. Ljepota ovog projekta je što, ustvari, nije važno ni ako se odstupi od tačnog praćenja konture. Može se, čak, praviti i neki svoj dizajn.

Slika 6 Nakon rezanja, mokrim sunđerom sam sastrugao papir a bokove onda dobro izšmirglao i oborio im ivice.

Slika 7 Super su ispali. Ako nemate mogućnost da urezujete žljebove (ili Vam je muka da to radite) odavde možete preći direkto na pravljenje gazišta (slika 12) a ista bi onda valjalo sa ljepilom i šarafima pričvrstiti za bokove. Možda čak i staviti po neki metalni „L“ profil ispod njih. Ja sam odlučio da ne koristim šarafe nego da urezujem žljebove.

Slika 8 Prvo sam zacrtao gdje žljebovi treba da dođu (ima u planu).

Slika 9 Onda sam na mom klizaču za cirkular postavio dva stop bloka i između njih „prošetao“ bokove urezujući žlijeb cirkularom. Ove stop blokove sam morao posebno da podešavam za svaki od četiri žljieba.

Slika 10 Kada sam završio gornji i donji žlijeb u prvom boku njihove konture sam prenio da drugi i onda po njima rezao jer sam tako bio siguran da će biti u horizontali.

Slika 11 I tako – žljebovi urezani.

Slika 12 Sa druge strane i gazišta izrezana na mjeru. Stavio sam im širinu od 30 cm.

Slika 13 Lijepljenje – prilično „drvofix“-a i par stega.

Slika 14 Onda sam „fugovao“ tj popunio određene praznine koje su ostale nakon lijepljenja, finalno izšmirglao i nanio dvije ruke bezbojnog laka. Konstrukcija se ispostavila vrlo čvrstom (testirana na 100+ kg).

Slika 15 Odozdo sam, pomoću epoxy-ja, nalijepio komade deblje gume da dodatno zaštiti od vlage na podu …

Slika 16 … i to je to. Super vikend projekat a, Boga mi, i koristan.