Garaža – radionica je uzela učešća u rješavanju stambenog pitanja jednom gospodinu koji je, dolaskom toplog vremena, udobnu korpu pored peći morao da zamjeni sa dvorištem (jadan mali i nevoljan). Prava humanitarna akcija a uz to i kućica za psa na uradi sam način.

Slika 1
Nove daske spremne za akciju.

Slika 2
Bokovi, prednja i zadnja strana izrezani na mjeru. Obje daske su rezane istovremeno jer će se tako sigurno poklapati.

Slika 3
Dobar detalj je da ugao krova bude 90 stepeni. Ovo iz razloga što će sve ostale kosine onda biti na 45 stepeni što bitno olakšava rezanje i uklapanje.

Slika 4
Rezanje kosine za krov na prednjoj i zadnjoj strani. Ručni cirkular i klizač napravljen od lesonita i neke letve – vrlo efikasan i jednostavan sistem.

Slika 5
Čelo i leđa izrezani. Sada sam mogao uzeti konačnu visinu potrebnu za bokove.

Slika 6
List cirkulara sam zakosio na 45 stepeni i bokove izrezao na konačnu mjeru.

Slika 7
Okrajke koji su ostali od rezanja bokova sam ulijepio jedan na drugi i oni će poslužiti kao potpora krovu na samom vrhu – mislim da se to u građevinarstvu zove „sljeme“.

Slika 8
Za pod kućice sam prikupio razne letve koje su se vremenom nakupile u radionici i samo ih ulijepo po bočnim ivicama. Nisam keksovao jer sam planirao da ih odozdo dodatno povežem nekim letvicama koje će ujedno i malo odići pod od podloge.

Slika 9 Pod izrezan na mjeru.

Slika 10
I ojačan odozdo bukovim letvicama koje su ostale još od reparacije starih stolica.

Slika 11
Spajanje bokova i poda – ekseri i ljepilo za drvo. Ovo što je na slici boca od šampona je ustvari ljepilo za drvo koje sam iz kante presuo u nju jer mi je tako lakše i brže da ga nanosim. Šampon protiv peruti je u pitanju mada mislim da bi i onaj za bujanje kose poslužio sasvim dobro 🙂

Slika 12
Pošto sam zakucao bokove za dno po zadnjim ivicama sam im nanio ljepilo i zakucao leđa kućice.

Slika 13
Na prednjoj strani je, prije lijepljenja, trebalo izrezati otvor. Uz pomoć savitljivog lenjira sam ocrtao luk, izbušo jednu rupu u donjem desnom uglu (da utaknem ubodnu) i ostatak izrezao ubodnom po konturi.

Slika 14
Prednja strana zalijepljena i ukucana. U međuvremenu se pojavila i ekipa „zabava i šala“ sa idejom da se i maci Nađi napravi jedna kućica što sam ipak na kraju odbio.

Slika 15
Zidove kućice sam ofarbao akril bijelom (valjčić). Dio pri vrhu gdje dolazi sljeme sam preskočio.

Slika 16
Sljeme ulijepljeno i ukucano. Dio koji se ne lijepi sam takođe premazao farbom.

Slika 17
Odozdo sam kućicu zaštitio sa nekim ružnim sandolinom koji se razvalači po radionici već neko vrijeme.

Slika 18
Dodatni detalj sam uradio ofarbavši okvir otvora crnom bojom. Baš je napravilo razliku. Pozitivnu naravno.

Slika 19
Daske za krov izrezane na mjeru. Gornje ivice su im oborene na 45 stepeni a čela i donja ivica ostavljeni dužim u odnosu na kućicu kako bi imali prepuste od nekih 2-3 cm sa svake od tih strana.

Slika 20
Daske od krova sam naslonio na kućicu kako će već da stoje i odozdo olovkom zacrtao kuda će ići ljepilo. Taj pojas sam zaštitio molerskom trakom i ostatak ofarbao akril bijelom. Radi se o unutrašnjoj strani krova.

Slika 21
Kada se boja osušila skinuo sam traku i po konturi izbušio rupe za eksere. Ove rupe olakšavaju montažu.

Slika 22
Montaža krova – opet ekserčići i naturalizovani šampon.

Slika 23
Krov zakucan i ulijepljen. Po samoj ivici spoja ove dvije daske koje čine krov na par mjesta je malo „zijevalo“ i tu sam umetnuo kit za drvo mada je mogao doći i silikon nakon farbanja.

Slika 24
Jedna ruka temeljne boje …

Slika 25
… i jedna ruka crvenog laka.