Diskovi za šmirglanje – dobro pomagalo pri radu sa raznoraznim krivinama. Relativno lako se prave, montiraju se na (stonu) bušilicu, pravimo ih u različitim prečnicima i … baš nema razloga ne imati ih u “arsenalu”.

Video sa kojeg je “skinuta” ideja možete pogledati ovdje a priču iz garaža-radionice u nastavku.

Slika 1: Neke letve ostale od ranijih projekata.

Slika 2: Na stonu bušilicu montirao sam one testere za krugove i započeo im konture po površini. Prije konačnog rezanja pripremio sam i ove rupe(ice) sa strana kao otvore da izlazi piljevina. O tome sam i ranije pisao – tako se smanjuje trenje (zagrijavanje, dim) a brže se i izreže.

Slika 3: Krugovi izrezani. Radio sam veći broj diskova različitih prečnika i visina.

Slika 4: Kroz centre rupa provukao sam navojnu šipku (kupuje se u gvožđari), nanio ljepilo između diskova i sve pritegao maticama/šajbama sa obje strane.

Slika 5: Dok je ljepilo hvatalo pozabavio sam se izradom postolja. Nešto na principu onoga za stonu bušilicu. Prvo sam najvećom testerom u komadu šperploče otvorio rupu kao na slici.

Slika 6: U nekoj ploči od drveta pripremio sam rupe za šarafe pomoću kojih će se postolje fiksirati za ono od bušilice.

Slika 7: Odozdo se pritegne velikim leptir maticama i šajbama kojih nema na fotografiji iz nekog razloga.

Slika 8: Kako su diskovi, u međuvremenu bili ulijepljeni, to sam navojne šipke izrezao na potrebne dužine tj da stanu u čeljust bušilice i da se utaknu u postolje. Onda sam postolje namjestio “na suvo” i označio gdje da izbušim rupu koja će prihvatiti donji dio diska.

Slika 9: Ova rupa treba da smanji vibraciju prilikom upotrebe diska i, ne manje važno, da silu kojom pritiskamo disk podjeli sa samom bušilicom tj da joj olakša. Kako bi se postolju produžio vijek trajanja dobro je umetnuti neku metalnu čauru prečnika navojne šipke ili, ako nemate, otvor neke matice malo proširiti pa onda nju umetnuti.

Slika 10: Došlo vrijeme da se šperploča zalijepi za drvenu ploču. Razlog što sam stavio šper je da malo podignem obradak prilikom šmirglanja jer dno diska ne dodiruje drvenu ploču tj postoji prostor koji nebi bio izšmirglan da obradak naslanjam samo na drvo. Prije konačnog lijepljenja trebalo je obezbjediti da se oni šarafi daju priteći. Sa zanje strane sam kroz postojeće rupe za šarafe izbušio i sam šper.

Slika 11: Ovako to izgleda sa druge strane – ima mjesta da se krstastim šarafcigerom pridrži prilikom stezanja mada … do sada nije trebalo.

Slika 12: Ljepilo …

Slika 13: … i stegni.

Slika 14: Vraćamo se na diskove. Kako posle onog rezanja kružnim testerama uvjek ostane neka linija to ih je prvo trebalo poravnati.

Slika 15: Turpija naslonjena na stub od bušilice odlično je odradila posao. Kasnije sam ih još malo izšmirglao i to je to.

Slika 16: I finale – tj još da se montira sam šmirgl papir. Izbušena rupa skroz kroz disk u koju ću umetnuti tipl što drži papir. “Tipl šipke” se, takođe, kupuju u gvožđari ili ih jednostavno napravite sami. Visina borera kojim ćete bušiti ovu rupu Vam, u stvari, diktira i visinu diskova koje možete praviti.

Slika 17: Disk izrezan testerom tako da dobijemo žljieb kroz koji će se umetati papir do rupe sa tiplom.

Slika 18: Kako je širina žlijeba bila preuska da bih mogao papir fino utaknuti to sam isti proširivao šmirgl papirom. Na kraju je bilo kako treba mada papir i dalje ne neliježe 100% uz disk ali to nije smetalo pri upotrebi. Više me je nerviralo nego opstruiralo 🙂

Slika 19: Šmirgl papir izrezan na potrebnu mjeru …

Slika 20: … i utaknut u žlijeb.

Slika 21: Tipl ukucan da prihvati papir. Spoj je čvrst tj nije mi se dešavalo da papir iskače tokom upotrebe.

Slika 22: A ovako to i radi.

Slika 23: Korisna stvar ovi dikovi. Preporučujem upotrebu maske jer se pravi baš fina prašina koja Vam unutar pluća i neće biti baš od neke koristi.

Slika 24: A evo i posljedice onog ne stoprocentnog nalijeganja papira – izgužva se na jednom mjestu mada mi to nije smetalo da dobijem dobar rezultat pri šmirglanju.