00-Daska-za-rezanje

Daska za rezanje na komplikovan način. Ustvari, radi se o testu uklapanja ploče od punog drveta (npr buduće ploče od stola) tako da uvaži skupljanje/širenje drveta tokom godina upotrebe. Daska za rezeanje obitava u prilično agresivnoj sredini i odlična je za ovakav test. Važno: drvo i posle 100 godina reaguje na vlagu iz okoline tako da nema veze da li je komad star ili nov, drvo jednastavno „radi“ pa „radi“.

01 Bukovi okrajci

Slika 1 Bukovi okrajci ostali po radionici. Bukva je, inače, drvo koje se dosta širi/skuplja pa sa njom posebno treba uvažavati ovu osobinu. Izbor bukve mu dođe kao test unutar testa tj baš ga tjeramo u krajnost.

02 Jedna strana poravnata blanjom

Slika 2 Jednu ivicu sam poravnao blanjom a onda drugu izrezao na cirkularu a blanjom joj uglačao neravnine ostale od lista cirkulara.

03 Važno je da bude ravno radi dobrog nalijeganja

Slika 3 Važno je da ivice budu ravne. Od ovoga monogo zavisi konačan izgled daske.

04 Ovako će da dođu

Slika 4 Poslagane kako će se lijepiti i po sredini izkesovane na dva mjesta. Keksi nisu nepohodni ali … kad već imam. Ljepilo i ostavi da stisne preko noći.

05 Poravnavanje

Slika 5 Pošto je prenoćilo prvi korak je bio poravnati neravnine. Ranije, prije nego što sam se „navukao“ na ručni alat, ovo sam radio šmirglom ali – blanjom to stvarno mnogo brže ide i nema prašine.

06 Krajevi izrezani

Slika 6 Krajevi izrezani tj konačno dobijen četvrtasti oblik.

07 Tauntons

Slika 7 Sada je došao red da se poslušaju stariji „meštri“ tj da se uvaži pomjeranje drveta. U jednoj od knjiga odlične enciklopedije o stolarstvu koju skarćeno po internetu zovu „Taunton’s“ našao sam uputstvo sa slike. Naprave se ispusti i plitak žlijeb uz samu ivicu vidljivog dijela ploče. Ispusti pri ivici su uži od rupa predviđenih za njih, ne lijepe se već ljepilo ide samo po sredini i rupe za tiple se u njima prošire tako da ima mjesta za pomjeranje. OK … ‘ajde da probamo.

08 ivica

Slika 8 Prvo sam povukao ivicu gdje će se završavati vidljivi dio daske. Tu se mora rezati pa sam ovu ivicu tj površinska vlakna drveta porezao oštrim nožem jer se tako drvo neće iskrzati kada prođe kroz cirkular. Dodatno sam dlijetom napravio udubljenje sa ove strane koja se odrstranjuje mada to i nije nužno. Detaljnije o ovom prstupu ima u postu o ramu za ogledalo.

09 klizac

Slika 9 Sada sam pomoću mog klizača za panele podesio visinu i širinu cirkulara potrebne za uzdužne rezove.

10 izrezano po vertikali

Slika 10 Izrezano po vertikali.

11 i po horizontali

Slika 11 A onda i po horizontali.

12 obiljezeno

Slika 12 Obilježen plitak žlijeb pri ivici i ispusti. Ovaj srednji, koji će se lijepiti, je ostavljen nešto širi od krajnjih. Ivica kuda je prošao list cirkulara uopšte nije iskrzana zbog one pripreme nožem sa slike 8.

13 prvi korak

Slika 13 Rezanje ispusta – prvi korak.

14 oto

Slika 14 A onda i drugi korak onom šegicom za OTO. Stariji čitaoci će znati šta je OTO a mlađi će svakako ukapirati sa same slike. Meni, inače, rad sa ovom šegicom ne ide baš od ruke ali se ovi djelovi svakako neće vidjeti.

15 nazubljeno

Slika 15 Evo ga – nazubljeno.

16 bocne letve

Slika 16 Sada su na red došle letve koje idu po ivicama.

17 plitki zlijeb

Slika 17 Prvo sam im na cirkularu urezivao onaj plitki žljieb. Ovdje treba biti precizan tj raditi polako. Letva se provlači dva puta prije nego se firung pomjeri dalje tj prvo jedna ivica uz firung pa zaokret za 180 stepeni i onda druga ivica uz firung. Tako smo sigurni da je žlijeb na sredini. Firung se pomjera “mic po mic” sve dok ne dobijemo potrebnu širinu. „Firung“ = vođica iliti ograda od cirkulara.

18 linije

Slika 18 Kada je plitki žlijeb bio gotov uzeo sam pozicije za ispuste …

19 busenje

Slika 19 … i onda stonom bušilicom urezao rupe za njih. Stona bušilica je odlično odradila posao tj uopšte nisam morao dlijetom dorađivati. Izolir trakom na boreru sam odredio do koje dubine da bušim.

20 spremno za finale

Slika 20 Spremno za finale.

21 tociljanje

Slika 21 Ovaj korak bi se mogao zvati „tociljanje“. Izvodi se pomoću dlijeta, turpije, blanje, šmirgla, oštog noža, vudu vradžbina i bijelog luka. Ukratko, treba napraviti da sve legne kako treba i stvarno potreban alat je strpljenje tj spoznaja da će to kraju biti OK isključivo ako se ne iznerviram i požurim. Neću opisivati kako dugotrajno i bolno sam ovu „spoznaju“ sticao.

22 leglo

Slika 22 Na kraju tociljana – spojevi legli baš kako treba. Strpljenje u mom slučaju definitivno dolazi sa godinama.

23 tiple

Slika 23 Tiple – izabrane nešto duže od potrebnog.

24 rupe

Slika 24 Ploča na „suvo“ pritisnuta stegama i izbušene rupe za tilple tako da prođu kroz ispuste.

25 daska za rezanje

Slika 25 Ovako je to izgledalo na ispustima kada sam ponovo rastavio.

26 daska za rezanje

Slika 26 Rupe za tiple u dva krajnja ispusta (koji se ne lijepe i koji su nešto uži od rupa koje su pripremljene za njih) proširene turpijom tako da se drvo može pomjerati u odnosu na tiplu. Ovo valja proširiti u pravcu lijevo-desno a ne po cijelom obimu ali je moja turpija bila prevelika pa je „otišlo“ i po obimu što bi moglo rezultirati da se ivice malo razdvoje od ploče u budućnosti ali …

27 daska za rezanje

Slika 27 Lijepilo samo po sredini …

28 daska za rezanje

Slika 28 … tiple ukucane takođe sa ljepilom.

29 daska za rezanje

Slika 29 Uhvati stegama i pusti da prenoći po drugi put.

30 daska za rezanje

Slika 30 I završnica – šmirglanje …

31 daska za rezanje

Slika 31 … poravnavanje bokova …

32 daska za rezanje

Slika 32 … i zaobljavanje ivica malom blanjom i šmirgl-papirom.

33 daska za rezanje

Slika 33 Kao zaštitu sam u staroj džezvi zagrijao jestivo ulje (ovo je važno jer se daska koristi za hranu) i tako vrelo nasipao na drvo dokle god je ovo upijalo. Dasku, tokom upotrebe, valja periodično „douljavati“ jer joj tako produžavamo vijek trajanja a vrelo ulje ima i dezinfekcijsko dejstvo.

34 daska za rezanje

Slika 34 I to je to – reži Miško!

Slični tekstovi: Pijane daske za rezanje
A kako to izgleda u vrhunskoj izvedbi možete pogledati u ovom videu: