Da li, prilikom lijepljenja drveta, treba dooobro priteći elemente ili ne? Da li je samo ljepilo ispravno ili je smrzavalo negdje po magacinima odnosno istekao mu rok? Pa …. provjeriti sve to je ustvari krajnje jednostavno a i preporučljivo.

Slika 1: Kad god kupim novo ljepilo prvo ga testiram. To je jednostavno dobra praksa. Dva puta za sve ove godine mi se desilo da tek kupljeno ljepilo nije bilo ispravno. Test je krajnje prost – preklope se dvije letvice, ostavi ljepilu propisano vrijeme i onda se sve to razvali čekićem. Ako pukne po ljepilu – ne valja a ako pukne drvo oko lijepljenog sloja to je dobro. Međutim, nije samo do ljepila ima i do sile kojom treba priteći elemente koji se lijepe pa eto malo šireg testa. U svakom slučaju – letvice spremne kao zapete puške.

Slika 2: Ljepilo bogato naneseno na površinu od 5×5 cm.

Slika 3: Prve letvice sam žestoko stegao – ono da sve ljepilo curi sa strane. Kao kod “domaćinskog” bureka.

Slika 4: Letvice broj dva sam umjereno pritisnuo.

Slika 5: A letvice broj tri sam samo protljao jednu o drugu i tako ostavio bez ikakvog stiskanja.

Slika 6: Ostavljene da odstoje propisano vrijeme.

Slika 7: E, sada da vidimo … ustvari, prije toga, da napomenem kako nikakvi mjerni uređaji nisu korišteni već isključivo subjektivni osjećaj autora ovog teksta. A to ti je (jarane, bolan, čoče, …) bolje nego da ga je NASA mjerila 🙂

Slika 8: Jako stegnute letvice – popustio je tanak sloj drveta oko spoja što znači da je ljepilo OK ali velika sila stezanja definitivno smanjuje jačinu spoja tj (pre)lako je puklo. To je, negdje, i logično jer ako ljepilo iscuri sa strane onda ga ne ostaje mnogo da vezuje drvo za drvo.

Slika 9: Umjereno stegnute letvice – odvalilo se drvo po dubini oko lijepljenog sloja tj baš kako valja da bude.

Slika 10: Letvice koje uopšte nisu bile stegnute – ovo je vrlo interesantno – postigla se nešto veća jačina spoja nego kod jako stegnutih. Ne valja siledžijski pa to ti je.

Zaključak testiranja: Umjereno stezanje je definitivno moj izbor.