Stona bušilica je vjerovatno najupotrebljivanija mašina u mojoj radionici. Skoro da i nema projekta u kojem je ne koristim. Evo jednog jednostavnog dodatka koji rad sa njom čini lakšim ali i znatno bržim pogotovu kada imamo neku serijsku proizvodnju istih rupa na istim rastojanjima.

Slika 1 Glavni nedostatak ovim bušilicama je malo postolje. Na svu sreću to se lako prevazilazi.

Slika 2 Neka ploča od iverice koja se zatekla u radionici.

Slika 3 Sa bušilice sam odšarafio ono gusano postolje („gus“ = liveno željezo) i, pomoću vinkle, na iverici zacrtao gdje mu dolaze žljebovi. Ovo sam uradio na više jednakih rastojanja.

Slika 4 Onda sam unutar tih zacrtanih žljebova izbušio rupe za turban šarafe („Turban šaraf“ = sa zaobljenom glavom i četvrtastim dijelom ispod nje koji drži šaraf prilikom stezanja. Često se upotrebljavaju kod namještaja).

Slika 5 Sa donje ostrane ostalo je još da se postavi jedan graničnik.

Slika 6 Evo kako to radi – graničnik se nasloni na postolje i onda se ploča pritegne šarafima koji prolaze kroz žljebove.

Slika 7 Podesimo prav ugao između borera i postolja i spremno za bušenje.

Slika 8 Prvo sam izbušio jednu letvicu koja će biti vođica a držaće je dva šarafa „zapucana“ direktno u ploču već prema potrebi. Možda da napomenem da je ovo postolje namjenjeno za ograničenu upotrebu tj kako se lako pravi to nisam radio neko dugotrajnije rješenje. Ako imate ambiciju za neku „nabudženu“ varijantu predlažem da pogledate na YouTube – samo ukucajte “drill press table”.

Slika 9 Vođica se ušarafi na potrebno rastojanje i to je to.

Slika 10 Evo postolja i u upotrebi. Serijsko bušenje u punom zamahu. Stvarno olakšava posao tj vrijedi napraviti ga.