Na primorju kažu da su „naši stari“ imali drvene barke jedino iz razloga što tada nije bilo plastičnih da se kupe. Preneseno na stolarstvo moglo bi se reći da su ručne alate meštri koristili jer nije bilo Makite ili Bosch-a. Međutim, od skora, počinjem da nalazim prilično zadovoljstva u korištenju ručnih alata. Počeo sam da starim sva je prilika. Dakle, evo jednog tradicionalističkog projekta – ram za ogledalo sa preklopnim spojem rađenim testerom i dlijetom.

Slika 1 Počelo je sa dvije bukove daske.

Slika 2 Prije rezanja na konačne širine valjalo je jednu stranu poravnati. Dobro podešena blanja je efikasan alat i očas odradi posao.

Slika 3 Ravno kao tepsija.

Slika 4 Izrezane na konačne širine. Dužine su ostavljene nešto veće od konačnih. To ću na kraju potkratiti.

Slika 5 Kako su letve bile valovite i po površini (diht mašina) to ih je valjalo i tu poravnati.

Slika 6 I konačno spremne posle prilično piljevine. Ovo je bio odličan kardio trening.

Slika 7 Ovako će ram da dođe. Četiri preklopljene letve.

Slika 8 E sada glavna tema: Preklopni spoj. Letve sam postavio pod pravim uglom i oštrim nožem zarezao konturu.

Slika 9 Ovo je fora koju sam vidio od Paul Sellers-a jednog od gurua upotrebe ručnih alata sa YouTube – konturu pripremljenu nožem zareži po dubini i sa strane pomoću dlijeta. Testera kasnije jednostavno ne „pleše“ nego precizno isprati konturu a nema ni krzanja po površini.

Slika 10 Opiljci koji ostanu posle dlijeta jednostavno se prstom izbace van i imamo kanal spreman za testeru. Super fora. Kako to radi sam meštar na YouTube možete pogledati ovdje.

Slika 11 Pomoću molerske trake i flomastera sam na testeri (sa sitnim zubima) označio dubinu do koje treba rezati i onda između kontura zarezao drvo na više tankih traka (širina dlijeta koje ću koristiti u nastavku).

Slika 12 Trake pripremljene u prethodnom koraku iskucane dlijetom.

Slika 13 Evo ga – prvi preklop spreman. Još 7 kom pa može pivo. Na slici se vidi kako su zidovi ravni i kako ivica konture nije iskrzana. To je najviše zbog one pripreme kanala nožem i dlijetom a onda i zbog toga jer je korištena testera sa sitnim zubima.

Slika 14 Provjera preklopa – „u mikron“.

Slika 15 Ocrtana sledeća kontura i idemo opet sa procedurom.

Slika 16 I tako … copy/paste. Dobro je da spoj ako treba i bude malo „tvrđi“ tj kod ocrtavanja konutura paziti da se ne obilježava preširoko jer luftovi se vide čak i posle fugovanja a šira letva se …

Slika 17 … lako sa blanjom dovede na tačnu mjeru. Blanja skida slojeve drveta debljine dijela milimetra i baš se može precizno natociljati.

Slika 18 Spoj legao kako treba.

Slika 19 Spremno za završnicu.

Slika 20 Viškovi odrezani …

Slika 21 … a onda ram i ulijepljen. Preklopni spoj je super – samo se pritisne odozgo i to je to.

Slika 22 Toliko sa tradicijom – sada malo električnih mašina. Frezer i moj omiljeni bit.

Slika 23 Dvije ruke laka.

Slika 24 I to je to. Super je izašlo.

Slika 25 Još malo tradicionalizma – dizajn tradicionalnog srpskog rama. Spoj je čep rupa i takođe je rađen ručnim alatima. Čak je i završnica pčelinji vosak sa turpentinom tj išao sam do u “sitna crevca”. Na njega sam baš ponosan.