Drugi dio priče o izradi šupe za pelet (prvi dio i projekat u pdf-u  možete pogledati ovdje)

Slika 1: Stigao materijal za oblaganje noseće konstrukcije. Sve je kupljeno na građevinskom stovarištu. Krovne pokrivke su od nekog mekog katranastog materijala kojeg zovu “ondulin” i dimenzija su 90×200 cm (oko 9 Eura/kom). Ispod je aluminijski lim širine 1,25m i dužine po želji (6,5 Eura/m2) a skroz dolje su tzv “OSB” ploče debljine 9 mm dimenzija 122×244 cm (cijena 10,4 Eura/tabla).

 

Slika 2: Ispod OSB ploča podmetnut stiropol, jedna letva podešena kao vođica i leđa izrezana na mjeru. Rezao sam sve 3 odjednom.

 

Slika 3: Leđa zašarafljena na konstrukciju.

 

Slika 4: A onda, preko njih zašarafljeni i limovi.

 

Slika 5: Spojeve sam dodatno zaštitio nekim letvama širine 5 cm ispod kojih sam stavio silikon. Kasnije sam letve prešao i sa dva sloja farbe.

 

Slika 6: Došlo vrijeme za krovnu pokrivku.

 

Slika 7: OSB ploče (lijevi dio od onog izrezanog na slici  2).

 

Slika 8: Ondulin izrezan na pola. Ja sam koristio onu moju “zujalicu” iliti multi cutting tool  kako je je već zovu po internetu mada je materijal prilično mek pa može sa raznim alatima da se reže. Jedino što je katransat pa se zaprlja alat.

 

Slika 9: Ondulin posložen sa preklopima od bar 2 talasa i …

 

Slika 10: … fiksiran ovim šarafima i šajbama od nerđajućeg čelika. Šajbe imaju i gumu nalijepljenu ispod koja štiti od prodora vode.

 

Slika 11: Ram za pod koji ujedno i kompenzuje razliku u visini bokova i horizontala (2 cm). U projektu sam dao poboljšanu verziju ove potpore za pod jer se jedna greda po sredini ispostavila kao slabašna za OSB od 9 mm pa preporučujem pratiti projekat a ne ovu fotografiju ili kombinovano.

 

Slika 12: Ploče za pod izrezane na mjeru.

 

Slika 13: Urezano gdje dolaze vertikalne grede i …

 

Slika 14: … fiksirane na poziciju.

 

Slika 15: Zatvaranje bokova – Ovdje isto može kombinacija OSB ploča i preko lim ali meni se lim nešto pretjerano i ne dopada kako izgleda a, uz to,  imao sam i stari brodski pod za reciklažu. Podešeni ger cirkular i graničnik (kutija desno), fiksirani stegama i … udri. U projektu ovaj dio nisam nacrtao iz prosotg razloga što ne očekujem da svi imaju stari brodski pod za reciklažu.

 

Slika 16: Letve za bokove spremne …

 

Slika 17: … i zakucane za ram ekserima. Kasnije smo im dali dva sloja uljane boje.

 

Slika 18: U međuvremenu stigao i pelet. Vreće su po 15 kg svaka a na paletu staje 70 vreća tj 1.050 kg.

 

Slika 19: U šupu je stalo nešto malo manje od 2 tone (5-6 vreća).

 

Slika 20: Ostalo je još da se zaštiti od kiše. Kako je šupa dobro zaklonjena iza kuće to sam se odlučio za ceradu jer je dosta jeftinije i lakše rješenje. Da je bila izložena vjetru pravio bih vrata. U gvožđari kupio ove “uške” M8 i matice za drvo.

 

Slika 21: Zašarafljene na poziciju.

 

Slika 22: Između uški sam zategao konop a na njega navukao ceradu. Prosto.

 

Slika 23: Par detalja – ceradu sam, na vrhu, presavio na nekih 10 cm i ulijepio vrelim ljepilom.

 

Slika 24: Da je nebi vjetar previše podizao i mlatio lijevo desno valja je dodatno fiksirati po sredini i dnu. Trebalo mi je rješenje koje se lako skida/stavlja kako nebi bilo malretiranje doći do peleta. U gvožđari sam naišao na gotove “dugmiće” mada se isti daju lako napraviti i u domaćoj radinosti (tekst o tome možede pročitati ovdje).

 

Slika 25: Opet matice za drvo i ušarafi kroz alke na ceradi.

 

Slika 26: Na proljeće čemo dati pun izvještaj kako je prošlo pod udarima bure a za sada toliko.