Slika 1: Stigle gredice 4,5 x 4,5 cm i nešto preko 2 metra dužine.

 

Slika 2: Jednu sam odmah usitnio i ulijepio po dvije. To će biti prečke po sredini i na vrhu.

 

Slika 3: Vertikale takođe potkraćene na mjeru i fiskirane u poziciju kako već treba da dođu. Dužina im je 193 cm, donji raspon je 60 cm (spoljašnje ivice) a gornji 6 cm (unutrašnje ivice).

 

Slika 4: Sada sam kliznom vinklom “snimio” ugao pod kojim treba izrezati prečke. Ispostavilo se nešto oko 7 stepeni.

 

Slika 5: Ovaj ugao treba prenjeti na prečke i izrezati. To može i ručnom testerom sasvim korektno da se odradi. Meni je jednostavno bilo lakše na cirkularu.

 

Slika 6: Prečke izrezane pod uglom i stavljene na poziciju. Oko ove srednje uopšte nije važno da li dolazi 10 cm iznad ili ispod ove pozicije kao na slici. Radi orjentacije ova konkretno je dužine 37 cm pri dnu i 62 cm niz letvu. Znači ukoso po letvi 62 cm a ne vertiklano od poda 62 cm.

 

Slika 7: Posle ovoliko priče prečke konačno i zalijepljene.

 

Slika 8: Kada je ljepilo uhvatilo dodatno sam ih osigurao i sa po dva šarafa sa svake strane.

 

Slika 9: Vrh štafelaja poravnat ručnom testerom iliti šegom.

 

Slika 10: Onda sam štafelaj ispravio da stoji na ravnu podlogu (daska), na dnu prislonio komad šperploče kao na slici i povukao linije tj horizontale …

 

Slika 11: … po kojima sam, onda, izrezao noge pri dnu i tako dobio da štafelaj stoji na podu cijelom površinom.

 

Slika 12: Sada sam izrezao i treću vertikalu tj nogu. Nju sam eksperimantalno “tociljao” i ispostavlio se da je dužina od 184 cm bila taman kako treba.

 

Slika 13: Na vrhu su prednja i zadnja strana spojene šarkom. Ovu šarku sam, kasnije, malo i ofarbao jer je bila nešto musava.

 

Slika 14: I evo ga štafelaj na saopstvenim nogama.

 

Slika 15: Sledeće na redu su bile rupe za nosače. Iz gvožđare sam donio ove matice za drvo unutar kojih je M6 navoj kao i ove duple šarafe.

 

Slika 16: Uz pomoć libele na šrafelaju sam razvukao horizontalne linije na 15 cm “visinske razlike” jedna u odnosu na drugu. Obljiežio sam 6 takvih linija jer sam imao toliko matica. Ovo je naravno krajnje proizvoljno tj već prema sopstvenim potrebama.

 

Slika 17: Rupe izbušene.

 

Slika 18: Prije lakiranja valjalo je zaobliti ivice i sve dobro izšmirglati. Šmirglanje je pravi test volje jer nisam siguran da iko posebno uživa u prašinanju i beskonačnom “guslanju” po drvetu raznim granulacijama.

 

Slika 19: Rupe gdje su umetnuti šarafi začepio sam tiplama i ljepilom.

 

Slika 20: Posle šmirglanja i lakiranja to je baš dobro izgledalo.

 

Slika 21: Nosači – letvica jasena izvađena iz kufera i “profilisana” krivinom sa izolir trake.

 

Slika 22: Izrezano po linijama …

 

Slika 23: … a onda i izšmirglano. Lijepo su izašli. Dužina im je 11 cm.

 

Slika 24: Sa zadnje strane izbušene rupe i, uz pomoć kontra matica, fiksirani oni dupli šarafi sa slike 15.

 

Slika 25: Šrafi potkraćeni.

 

Slika 26: Nosači spremni za montažu.

 

Slika 27: Matice umetnute u rupe pomoću imbus ključa.

 

Slika 28: I onda se nosači krajnje elegantno ušarafe. Originalni dizajn (slika skinuta sa interneta) podrazumjevao je samo rupe u drvetu i umetnute malo deblje okrugle tiple. Međutim, kako je ovo meko drvo, to bi se, vremenom, izlizalo pa bi stajalo ukrivo a ovako – neće se izlizati bar za prvih 100 godina.

 

Slika 29: Dvije matice sam montirao i na prečku tako da se nosači ovdje mogu fiksirati kada se štafelaj sklopi tj kada bude stajao iza ormara.

 

Slika 30: Ostalo je još da se obezbjedi da štafelaj ne pada tj da ne pravi “špagu” kada se koristi. Planirao sam, isprva, da stavim kanap kao kod merdevina što se stavlja ali mi se kasnije kruta veza učinila boljim rješenjem pa sam u tu svrhu izsavijao jednu mesinganu šipku. Ovo je slobodni kraj šipke …

 

Slika 31: … a ovo je fiksni. Savijanje ovog mesinga nije bio neki problem tj prilično je jednostavan postupak ali ću ga opisati nekom drugom prilikom jer se ova priča već pomalo “otegla”.  Ove šarafe sa prstenom na vrhu sam kupio u gvožđari.

 

Slika 32: U prečku sam sa donje strane ušarafio ovaj fiksni dio šipke.

 

Slika 33: A ovako se zakači za nogu prilikom korištenja.

 

Slika 34: U nogu sam, pri dnu, stavio još jedan šaraf sa prstenom gdje se šipka može zataći kada se štefelaj ne koristi.

 

Slika 35: Ovo je poslednji detalj sklapanja štafelaja – lastika se pokazala kao najjednostavnije rješenje koje sasvim korektno odrađuje posao.

 

Slika 36: I tako – štafelaj sklopljen i …

 

Slika 37: … štafelaj rasklopljen.