Primorske škure, grile, grilje, žaluzine, kapci ili kako već na uradi sam način.

Slika 1

Tradicionalne škure se rade od daske “colarice” uglavnom u jednom od dva profila pokazana na slici. Oba se daju napraviti na cirkularu a ovaj desni je nešto jednostavniji tj praktičniji za izradu. Međutim, pripreme ovih profila su prilično dosadan i prašnjav posao i taman kada sam se spremao da nabavljam colaricu, nosim je na diht mašinu kod profi stolara, pao mi je na pamet …

Slika 2

… brodski pod!!! On je propisno suv (bar se nadam), izdihtovan i već profilisan. Znači, elegantno preskačem dosadne i prašinarske poslove a i jeftinije prolazim sa samim materijalom. Ponekad se jednostavno smatram suvim genijem.

Slika 3

Međutim, nisam mogao naći brodski pod sa ravnim dnom nego su bili samo ovi profilisani tipovi. Neznam tačno čemu ti profili služe ali meni su bili čista smetnja. Ništa … moraće sa sve profilima. Ne odustajem od preskakanja dosadnog dijela posla.

Slika 4

Prvi zatatak je bio rezanje vertikala i horizontala na mjeru. Ger cirkular sam fiksirao za sto sa dvije stege i onda jednu reciklažnu kutiju iskoristio kao stop blok (takođe fiksirana stegama). Kako je materijal čamovina dobro je imati list cirkulara sa velikim brojem zuba jer se dobija mnogo čistiji rez tj mnogo manje „štrcaju“ komadi drveta po krajevima.

Slika 5 Seckanje u punom zamahu. Ger cirkular sam prikačio na usisivač i tako prilično smanjio količinu piljevine koja je letjela naokolo.

Slika 6 Vertikale i horizontale izrezane na mjeru.

Slika 7

Sledeće na red je došlo slaganje. Iako su škure dvokrilne radio sam ih kao jedno krilo tj tek pred farbanje sam ih prepolovio. Ovakav pristup mi je znatno olakšao izradu i samu montažu na šarke o kojoj će biti više riječi kasnije. Pri dnu sam stavio jednu pomoćnu dasku kako bih letve lako poravnavao a između samih letvi …

Slika 8

… sam umetao po dvije šajbe i tako obezbjedio zazor od nekih 4 mm koji će dozvoliti drvetu da se skuplja/širi ako i kada mu bude do toga.

Slika 9

Horizontale složene po istom principu. Ovdje sam ih sve složio kako bih odredio konačne mjere po visini. Naime, ovakve škure su u suštini dva pravougaonika zalijepljena jedan za drugi. Vertikale treba da preklope cijeli otvor prozora tj da pređu preko njega za nekih 2-3 cm a horizontale treba da uđu u njega tj da budu nešto manje. Širine sam lako oderdio ali visina unutrašnjeg dijela me je malo zbunjivala pa sam zato posložio letve „na suvo“ čisto da potvrdim teoriju prije konačnog podešavanja najviše i najniže horizontale.

Slika 10

Kada sam bio siguran u mjere najvišu i najnižu horizontalu sam potkratio koliko je trebalo. Ovoj najvišoj sam malo i zakosio vrh kako bi se voda lakše slivala.

Slika 11

Lijepljenje – preporuka je koristiti vodootporno ljepilo umjesto klasičnog „drvofix-a“. Na par mijesta na internetu ovo je baš naglašavano. Valjda ako napolju mrzne klasično ljepilo hoće da puca ili tako nešto. Vodotporna ljepila se označavaju kao klasa D4 i našao sam ga u prodavnici boja i lakova.

Slika 12

Samo ljepilo je žuto i prozirno tj nije bijelo kao „drvofix“.

Slika 13

Lijepljenje sam izveo uz pomoć ovog pištolja za eksere čiji sam ponosni vlasnik od skora. Super metoda ekseri/lijepak. Za čas završiš posao.

Slika 14

Škure ulijepljene. Zaboravio sam da napomenem kako je po sredini ostavljen prostor od nekih 10-15 mm između lijevih i desnih horizontala. Tuda sam kasnije razdvojio krila a ovih 10-15 mm mi je, taman, bilo dobro rastojanje među krilima.

Slika 15

Evo i poprečnog presjeka. Među letvama se vidi se onaj zazor od 4 mm napravljen uz pomoć šajbi.

Slika 16

Sledeće sam u gvožđari kupio ove rustik šarke. Baš super izgledaju.

Slika 17

Mada nikako ne kapiram potrebu za ovolikim naljepnicama. Valjda im inspekcije traže ali ovo je žešće maltretiranje skidati. Šta bi sa onim vremenima kada je na čelu police stavljana jedna cijena za sve umjesto što sada svaku šarku treba nakititi kao oglasnu tablu.

Slika 18

Kada je ljepilo uhvatilo, izašao sam „na poziciju“, ubušio šarke u zidove …

Slika 19

… i namontirao škure onako u komadu. Ovjde mi je trebao dodatni par ruku. Zašto sam ovo uradio – pa posle razdvajanja sve što treba uraditi je zašarafiti šarke u ove iste rupe od šarafa i tako smo sigurni da će nam krila biti poravnata „u milimetar“. Rustik šarke i nisu nešto prepametne tj ne dopuštaju baš fina podešavanja kao npr klap-šarke pa sa njima valja biti dodatno oprezan.

Slika 20

Kada su rupe za šarafe bile utisnute krila su mogla konačno i da se razdvoje.

Slika 21 Evo ih – spremna za farbanje.

Slika 22

Prije farbanja sam izrezao lajsne koje će doći kao šlic između krila. Dobro je da ove lajsne idu preko gornje i donje ivice krila za po nekih 1 cm što može sakriti eventualno mimoilaženje krila po visini u budućnosti.

Slika 23

E sad – farbanje. Ovo je fora koju mi je pokazao jedan profi stolar tj on drvo koje ide napolje prvo dobro natopi impregnacijom koja se takođe kupuje u bojama i lakovima. Ova impregnacija se brzo suši a štiti drvo od vlage, plesni, gljivica, insekata, kraha berze i virusa gripa.

Slika 24

Drvo blago potamni od impregnacije ali sasvim OK izgleda tj može i ispod bezbojnog laka da se stavlja.

Slika 25

U pripremama za konačno farbanje morao sam malo da improvizujem. Škure sam farbao sandolinom koji ima i UV zaštitu i sa kojim imam dobro iskustvo ali se beskonačno dugo suši a treba nanjeti 3-4 sloja. Tako sam škure okrenuo naopačke i zašarafio za neke okrajke od iverice (koje, srećom, nisam ponio na smeće nedelju dana ranije). Odlučio sam se da ih ofrabam kompresorom jer četkom to prilično duže traje.

Slika 26

Kako je bilo lijepo vrijeme (za ovo doba godine) mogao sam da ih farbam u dvorištu i tu ostavim. Ukupno je trajalo nekih 5 dana a nanio sam tri sloja sandolina.

Slika 27 Kada je, konačno, bilo gotovo skinuo sam škure sa stopa od iverice, rupe od šarafa zalio vrelom plastikom i … stvarno mi se nije dalo nanositi sandolin na vrhove (koji su ostali ne ofarbani) još sledećih 5 dana. Tako sam se sjetio voćarskog voska! Njega moja gospođa koristi u bašti tj kada se drvetu otkine grana taj dio se premaže ovim voskom kako bi se drvo zaštitilo od … valjda infekcije. Isto kao kad mi premažemo ranu na koži.

Slika 28
Ono što je dobra stvar sa ovim voskom je što napravi dobar i postojan zaštitni sloj na drvetu i … brzo suši. Kako ova ivica dolazi gore to se ona ne vidi a sa druge strane taj dio je najizloženiji kiši pa mislim da će ga vosak čak i bolje zaštititi od sandolina. Provjeriću za neku godinu pa javljam.

Slika 29 Silikoniranje silnih rupa od onih, po meni, nepotrebnih žljebova u brodskom podu. Koristio sam akrilni silikon koji se može farbati ali sam zaboravio da ga stavim prije samog farbanja 🙂 Bio sam odlučio da posle finalne montaže ovaj dio posebno natopim sandolinom ali … me je na kraju mrzjelo da to radim pa sam ostavio tako. Možda negdje to kasnije i uradim. A možda i ne 100%.

Slika 30 Još je ostao mehanizam za zatvaranje. On je prilično prost i za montažu i za upotrebu a ja takve sisteme preferiram jer se vrlo teško kvare. Ima jednu stopu koja ide u okvir prozora, kuku koja se umeće u neko svoje ležište i kači za tu stopu kada su škure zatvorene a, po sredini, dolazi ručica. Na suprotnom krilu dolazi neka zakačka u koju se ručica umetne kada su škure zatvorene i tako drži i drugo krilo da se ne otvara. Sistem koji je preživio ispit vremena.

Slika 31 Šarke pričvršćene u one iste rupe preipremljene još na slici 19. Krila leže „milimetarski“.

Slika 32

Onda sam na dno i vrh krila na koje dolazi mehanizam za zatvaranje nalijepio molersku traku i označio ivicu zida.

Slika 33
Ovako sam bio u mogućnosti da uzmem konačne mjere za šipku mehanizma, istu izrežem, nataknem ručicu i kuke i sve to prišarafim za krilo.

Slika 34
Onda sam krilo natakao nazad, označio gdje dolaze stope u okvir prozora i njih pričvrstio šarafima i tiplima.

Slika 35
Montaža zakačke na drugo (lijevo) krilo.

Slika 36 Montaža lajsne koja pokriva prostor između krila (šlic).

Slika 37 I tako – škure zatvorene.

Slika 38 I škure otvorene.