Klap-šarke, pored dobre nosivosti su i vrlo zgodne za montažu jer kompenzuju gomilu sitnih nepreciznosti a krila koja stoje „nakrivo“ prilično bodu oči. Kako one inače funkcionišu svakako je dobro znati jer je onda lako ispravljati krila koja vise “po kući” (poslednja slika).
Napomena: Pri kupovini šarki obratite pažnju da postoje tri tipa nalijeganja: 1 – krilo potpuno naliježe preko ivice okvira (ovaj tip se zove: „ravne“); 2 – krilo naliježe samo do polovine ivice okvira (npr kuhinjski elementi); 3 – krilo potpuno ulazi u okvir. Zavisno od onoga što vama treba gledajte da kupite pravi tip 

DSC01466
Slika 1
Oprema spremna. Pored klap šarki tu je i šablon (kojeg ću detaljnije opisati u nastavku) i borer Ø35.

DSC01469 
Slika 2

Prvi korak je postaviti okvir i krilo u položaj kako treba da stoje i povući liniju(e) kao na slici. Ove linije su nam bitne za postavljanje šablona. 

DSC01471
Slika 3: Njegovo visočanstvo – Šablon
Uputstvo za ovaj šablon sam našao na forumu Stolarske Radionice. Ustvari to su tri rupe i žlijeb. Izgleda šašavo ali odrađuje posao. Itekako. Pozicije rupa su date na sledećoj slici, žlijeb je izrezan brusilicom a sve je urađeno od lima „L“ profila kojeg sam našao – negdje „u kuferu“. 

mjere
Slika 4: Mjere
Ovdje treba biti precizan. Dobro je prvo markerom nacrtati žlijeb i razvući ga po vertikali a potom na 37 mm i po horizontali. Rupe se prvo kucnu „tačkašem“ pa onda izbuše tankim borerom. Na kraju, brusilicom se napravi i žlijeb. 

DSC01472
Slika 5: Upotreba
Žlijeb se dovede na na liniju koju smo nacrtali u prvom koraku i šilom se u krilu markira rupa na 22 mm. 

DSC01475Slika 6
Ta rupa je ustvari centar u koji treba navesti špic borera i urezati „ležište“ prečnika Ø35 mm. 

DSC01484
Slika 7
U okvir se markiraju ove druge dvije rupe. Naravno, žlijeb je doveden na liniju. Ove rupe su mjesta gdje će kasnije doći šarafi tako da je markiranje šilom praktično sve što i treba uraditi. 

DSC01466
Slika 8
Ležišta urezana i rupe za šarafe markirane. Ostaje još da se zašarafi. 

DSC01491
Slika 9
Šarke montirane. Klap šarke su vrlo tolerantne na sitne nepreciznosti i uz pomoć šarafa mogu se precizno podešavati i kompenzovati greške.  Na (odličnom) videu u nastavku je dato pojašnjenje kako ih podešavati.