Jul 2011
 
Napisao: ZenMan
 
Prilikom farbanja kompresorom u zatvorenom prostoru javljala su mi se dva problema. Prvi je da zaštitim ostatak radionice od farbe koja prska sa strane ili se kao izmaglica sleže na sve i svašta. Drugi problem (a koji se javlja i kod farbanja četkom i valjkom) je da zaštitim svježe ofarbano od prašine. Posebno kada su uljane boje u pitanju njihovo sušenje traje beskonačno što praktički znači da nemogu ništa drugo raditi dok se ne osuši. Dugo sam razmišljao kako da svemu ovome doskočim. Ova skalamerija sa slike se pokazala se odličnom jer se lako sklapa, zauzima vrlo malo prostora kada se ne koristi, čvrsta je, vrlo jednostavna za upotrebu a kartoni se lako mijenjaju. Prednja strana se takođe da zatvoriti pa se uljana farba može sušiti danima ako hoće. Dakle,
 
 
 
 
 
 
Slika 1
Gredice spremne – kupio sam dimenziju 3×4 cm.
 

Slika 2
Za bočne strane sam ih po dvije ulijepio molerskom trakom pa odrezao istovremeno. 
 
 
Slika 3
Zbog uštede u vremenu odlučio sam se za spoj ljepilo + šarafi. Kod ove konstrukcije estetika spoja ne igra nikakvu ulogu. Kako su šarafi bili prekratki morao sam da bušim jednu tanju rupu skroz kroz gredicu i jednu širu samo do pola. Toliko o uštedi vremena.
 
 
 
Slika 4
Bokove sam spajao dok su letve još bile uvezane trakom tj oba istovremeno. Kada je ljepilo „uhvatilo“ onda sam tek izrezao traku i razdvojio bokove (trebalo je malo kucnuti čekićem). Sada su bokovi sigurno jednaki.
 
 
 
Slika 5
Izrada leđa po istom pricipu.
 
Slika 6
Tako nekako će da izgleda. Dimenzije sam uzimao prema raspoloživom prostoru. Koliko god je moglo više. 
 

Slika 7
Spoj krila i leđa sam napravio uz pomoć šarki za vrata jer sve mora biti lako za (de)montažu.
 
 

Slika 8
Pošto su krila i leđa bili spojeni mogao sam da uzmem mjere za krov.
 
 

Slika 9: Ojačanja
Rešetkasta konstrukcija sa ovako tananim gredicama je prilično klimava i mora se dodatno ojačati. Ovi kratki umeci pod 45 stepeni dobro osnaže konstrukciju a potroši se vrlo malo materijala. 
 

Slika 10
Sada je sve to malo čvršće.
 
 

Slika 11
Pošto će se prilikom farbanja razni elementi često naslanjati na zidove odlučio sam da dodam ove poprečne grede jer karton definitivno nebi podnosio naslanjanja. Naravno, i sama konstrukcija je još čvršća.
 
 

Slika 12
Na krov sam stavio dvije gredice kao sa slike. Njihova uloga je da omoguće vješanje  raznoraznih elemenata koji se farbaju. Pogotovo je praktično za sitne elemente kada su u vazduhu jer ih je lako ofarbati sa svih strana u jednom cugu. 
 

Slika 13: Sistem kačenja – dio I
Kroz ove dvije gredice na krovu sam izbušio rupe kroz koje će se provlačiti konop i ukucao nekoliko ekserčića za obmotavanje konopa.
 
 

Slika 14: Sistem kačenja – dio II
U element koji se farba se ušarafe ovakve  „uške“ na mjestu gdje se rupice od njih kasnije neće vidjeti. Kroz uške se provuče konop i to je to. U ovom slučaju su farbana krila za prozore i mogao sam smjestiti po dva. „Uške“ sam napravio od onih poluokruglih nosača za slike (kupuju se u gvožđari) samo sam ih kliještima savio u pun krug. 
 

Slika 15
Ostalo je još da se krov prčvrsti za ostatak konstrukcije. To sam uradio sa šarafima M8 i običnim maticama mada bi leptir matice bile bolje ali ja ih nisam imao. 
 

Slika 16
Na zidove i krov sam kartone jednostavno zaheftao. Kada se raspadnu lako ih je zamjeniti novim. 
 

Slika 17
Ovo je bio prostor prije „komore“ za farbanje – stari sto na kojem se gomilalo sve što ustvari netreba. „Komora“ se jednostavno stegama pričvrsti za sto 
 

Slika 18
Sada je sve to mnogo korisnije 
 
Home