00 Hidrofor servis
 
Napisao: ZenMan
Stari hidrofor koji se nije palio nekih 3-4 godine. Moje iskustvo sa hidroforima = 0.
Ali “how hard can it be” što bi rekli Englezi. Obično je najveća prepreka ona mentalna.
Dakle,
01 hidrofor 
 
Slika 1: Kako to radi?
Prvo na internet.
Na forumu elitesecurity.org sam našao ovo objašnjenje kako to radi. Prvo iznenađenje je bilo vazduh – voda i guma između njih. Znači to se dešava u onom crvenom loncu!
Takođe sam našao i Engleski prevod a to je “bilge pump“ pa sam na YouTube mogao pogledati još poučnih filmova.
 Princip rada: Ovo što na slici (greškom) piše kompresor je ustvari vodena pumpa tj elektromotor na čijem kraju je točak sa lopaticama koje tjeraju vodu. Voda se pumpa u gumeni balon koji se nalazi u ekspanzionoj posudi tj crvenom loncu. Sa druge strane balona je vazduh pod pritiskom koji će kasnije pomoći da se voda istisne u slavinu. Zašto mora u balon, zašto pumpa ne „piči“ direktno vodu čim odvrnemo slavinu?  Novi sistemi imaju sklopke koje se zakače na pumpu i rade upravo to tj nema više crvenih lonaca. Montaža je čak i jednostavnija. ALI na internetu sam našao da radni vijek pumpe mnogo zavisi od broja koliko se puta ona uključila/isključila. E, tu ekspanziona posuda igra ulogu jer ne pali pumpu za svaku sitnicu tj ima rezervu vode u gumi da servisira male potrošnje. Ona dođe nešto kao grba kod kamile.
Kako bi elektromotor neprekidno pumpao vodu dok sve ne eksplodira mora mu se uspostaviti neka kontrola. Za to služi hidrostatska sklopka. To je ustvari jedan prekidač na pritisak. Kad „p“ poraste do gornje granice on isključi struju a kada padne do donje on je uključi.
 02 Hidrofor servis
 
Slika 2: Rastavljanje
Činjenice da je hidrofor bio u suvom kao i da je radno kolo pumpe cijelo vrijeme bilo puno vode su se obje ispostavile kao korisne protiv korozije. Znači, spolja suvo a unutra mokro je ključ da korozija ne rasturi sve metalno pred sobom. Dobro je što sam mogao da ga donesem u radionicu jer bi odvrtanje onih glomaznih i zapeklih matica u skučenom prostoru bilo itekako mukotrpno.
03 Hidrofor servis 
 
Slika 3: Ekspanziona posuda
Bila je puna vode koja nije izlazila van. Kada sam odvrnuo crni čep na njenom vrhu našao sam ventil kao na biciklu. Znači vazduh može da se puni/prazni onim pištoljem za gume (ako nemate – pođite do najbliže benzinske pumpe). Pritisak je bio 0,5 bara a onda sam ga napumpao na 3 bara i voda još nije izlazila. Vratio sam na 0,5 za svaki slučaj, odvrnuo onih 6 šarafa i malo kucnuo poklopac čekićem i onda je smrdljiva voda (3-4 godine stara) prsnula na sve strane i morao sam da čistim i provjetravam radionicu sledećih sat vremena.
Kasnije sam saznao da se pritisak vazduha fabrički podešava na 1,5 bar!
Elementi posude se vide na slici 3. Zašto voda nije izlazila? Po mojoj logici razlog je da se guma ustvari probušila, voda je prošla sa druge strane membrane i pomješala se sa vazduhom. Pritisak vode i vazduha sa one strane membrane je pritisnuo gumu na izlaz i dobrano ga zabrtvio. Moje pumpanje na 3 bara je samo pojačalo brtvljenje i naravno voda nije mogla napolje na fin način već prskajući miomirise svuda po radionici kada sam čekićem odvalio poklopac. Prva ideja mi je bila da kupim novu gumu ali je razlika u cijeni cijele posude i samo gume bila mala pa sam kupio novu posudu u kompletu. Od ove stare bi mogao roštilj da se napravi.
04 Hidrofor servis 
 
Slika 4: Pumpa
Ovdje sam poodvrtao šarafe, izvadio radno kolo i rotor iz statora i pripremao se za mehaniku. ALI ispostavlo se da rotor ne okreće jer je radno kolo pumpe dohvatio kamenac. Srećom ga nije bilo previše jer je kolo pumpalo kišnicu koja je meka voda. Natopio sam sve to WD sprejom, ostavio da odleži i jednostavno je proradilo. Lagano se okretalo rukom što u počeku nikako nije moglo. Srećom, jer i nisam baš imao ideju kako da razdvojim poklopac radnog kola.
 Teoretski, pored čišćenja od kameca i rđe treba provjeriti i razraditi kuglične ležajeve i provjeriti semering a to je ustvari gumeni prsten koji razdvaja radno kolo pumpe od električnog dijela tj drži vodu podalje od struje. Nadam se da je moj dobar jer nisam ni dopro do njega.
Stator i rotor sam jednostavno ušarafio nazad, udahnuo duboko i uključio u struju nakon tolikih godina. Motor je počeo da prede a ja sam se vrrrrlo dobro osjećao. Svi zadovoljni.
05 Hidrofor servis 
Slika 5: Ponovna montaža cijele skalamerije
U zadnjem redu stoje s’ lijeva na desno: pumpa za vodu i nova ekspanziona posuda.
U prednjem redu (sjede): hidrostatska sklopka, spojnica za instalaciju iz kuće (ima plastični završetak da može da se vari), reducir za ovu spojnicu sa 1 cola na ¾ cola (inča), nepovratni ventil, komplikovani dio koji mu dođe kao raskrsnica puteva i nemam pojma kako se zove, i krajnje desno “dupli nipl” tj dvostruki navoj koji dođe kao posrednik između različitih elemenata. Sasvim ispred leži manometar.
 
06 Hidrofor servis 
 Slika 6: Važno je i da brtvi
Vodoinstaklateri su mi rekli da oni koriste kučinu natopljenu lanenim uljem (firnajzom). Kako sam imao i kučinu i firnajz eto razloga de se preskoči (moderna) teflonska traka. Možda neki drugi put. Laneno ulje se zgusne i ulijepi nakon dan dva a kaučina ga dobro upija pa se tako stvara jedna masna barijera koja sprječava vodu. Kučinu sam motao u smejru navoja od dna ka vrhu! Dobro je malo i nareckati navoj kako bi kučina bolje “uhvatila”. Vrhom kliješta npr pređemo preko navoja na par mijesta.
07 Hidrofor servis 
 Slika 7: Dupli nipl
08 Hidrofor servis 
Slika 8: Nepovratni ventil
Ovdje treba paziti da strjelicu okrenete od pumpe prema kupatilu.
 
 09 Hidrofor servis
 
Slika 9
Opet dupli nipl pa onda komplikovani dio koji neznam kako se zove.
Naravno, sve sa kučinom.
 10 Hidrofor servis
Slika 10: Manometar i sklopka
I naravno – kučina
 
 11 Hidrofor servis
 
Slika 11
Uz pomoć reducira konačno i dio na koji se kači (vari) kućna instalacija.

12 Hidrofor servis

 Slika 12: Sklopka – part II
Sklopku sam morao da povežem sa pumpom i napojnim kablom kako bi … radila za šta je plaćena. Struja dolazi prvo u sklopku pa onda iz nje ide u pumpu. Sklopka je imala natpise “line” i “rotor” tj mjesto za priključak napojnog kabla i mjesto za priključak pumpe. Plave žice su nula, braon žice su faza a žuto-zelene su zemlja. Međutim, najinteresantnije su bile ove dvije opruge. Velika je imala natpis „p“ a mala „Δp“. To praktički znači da zavrtanjem ili odvrtanjem ovih matica na  nihovim vrhovima možemo da naštelujemo max pritisak do kojeg će hidrofor da pumpa prije nego ga sklopka isključi („p“) odnosno donji pritisak kada će pumpa ponovo da se uljkuči a to je „p – Δp“.
 Obično je „p“ u intervalu od 2,5 do 4 bara (ja sam naštelovao na 3) a pumpa se ponovo pali kada pritisak padne na 2 bara.
 13 Hidrofor servis
 
Slika 13: Konačna montaža
Novi crveni lonac sam zavrnuo rukom koliko je god moglo (naravno kučina).
Instalacija iz kuće se jednostavno zavari na onaj dodatak sa plastikom (zelene cijevi) a voda iz bistjerne se preko onog donjeg ventila ušarafi u pumpu (crna cijev).
Na slici se nevidi dobro ali stuja je spojena preko utikač-utičnica spoja a ne direktno npr. klemama. Ovo je korisno jer ukoliko prilikom puštanja u rad nešto krene naopako ovako se može brzo isključiti. 
Puštanje u rad: Pumpa ima mali šaraf na samom izlasku iz radnog kola (vidi se na slici 6 u lijevom donjem uglu). Ovaj šaraf služi za ozračavanje tj pošto se u sistemu prilikom skidnja/stavljanja pojavi vazduh koji smeta usisu pumpe uz pomoć ovog šarafa se taj vazduh ispušta van. Dakle, odvrnemo, uljučimo pumpu, vazduh šišti i kad počne voda da izlazi zavrnemo. Ostaje još da se uz pomoć manometra provjeri da li pumpa uključuje i isključuje na zadatim pritiscima i to je to. Ako nešto nije u redu struja se može brzo isključiti a da je manometar ispravan uzimamo kao podrazumjevano ili ga ipak prije montaže malo provjerimo na kompresoru što je mnogo pametnije (za svaki slučaj).