Monoblok – montaža po principu uradi sam. Treba vam bušilica sa borerom za beton, kučina, francuski i inbus ključ, silikon. U ovom konkretnom slučaju je trebala i brusilica mada mislim da je to više izuzetak. Vodoinstalaterski radovi su meni potpuno novo iskustvo i bilo mi je prilično interesantno montirati sve ovo. Čak i drži vodu.

Slika 1

Ima dvije vrste monoblokova: oni koji idu u pod tzv “simplon” i oni koji se kače u zid iliti “baltik”. U ovom konkretnom slučaju smo imali simplon i možda je interesantno naglasiti da cijev od kanalizacije postavljena na 17 cm od zida tj njen centar se nalazi na 22 cm (prečnik joj je 10 cm).

Slika 2

Od dodatne opreme trebalo je kupiti crijevo koje povezuje vodokotlić sa vodovodnom cijevi i ovaj priključak koji dolazi između šolje i kanalizacione cijevi. Ova crijeva majstori zovu „brinoks“ a priključak je malo ekscentričan kako bi se dobila neka dodatna fleksibilnost pri montaži. Uz ovo još treba kupiti nastavak i ek ventil ali o tome više riječi u narednim koracima.

Slika 3

Vodoinstalateri kada postave cijevi začepe ih ovim plastičnim čepovima koji trpe svakakve torture od keramičara, hidroizolatera i malterdžija. Čepovi dobro drže vodu i lako se odvrću. Neko se baš dobro sjetio da ih napravi.

Slika 4
Kada sam odvrnuo čep (naravno voda je zatvorena na glavnom ventilu) završetak cijevi bio utisnut nekih 2 cm od površine pločica. Bio je i prilično zamazan ljepilom za pločice tako da sam morao to iskucati uz pomoć ravnog šarafcigera.

Slika 5

Ovu razliku od 2 cm trebalo je nadomjestiti nastavkom. Nastavci se prodaju u dužinama 1, 1.5, 2, 2.5 i 3 cm.

Slika 6

Kao i kod montaže hidrofora navoj nastavka sam prvo malo nareckao uz pomoć kliješta (da kučina bolje uhvati), namotao kučinu u smjeru prikazanom strjelicom i natopio je lanenim uljem (firnajzom). Može i obično (kuhinjsko) ulje sasvim dobro da posluži.

Slika 7

U unutrašnjosti nastavka se nalaze žljebovi koji nam pomažu da isti motiramo uz pomoć inbus ključa (možda postoji i neki zvjezdasti ključ pošto žlijeb tako izgleda).

Slika 8 Inbus i zavrtanje nastavka. Uopšte netreba pretjerivati sa sliom zavrtanja. Kučina vremenom nabubri od vode i obično ako odmah ne procuri neće ni kasnije.

Slika 9

Sledeći na red je došao ek ventil. Njegov navoj je već bio nareckan tako da je trebalo samo namotati kučinu.

Slika 10

Prije zavrtanja treba staviti rozetu (ovaj ukrasni prsten). Samo zavrtanje je isto lagano i uz pomoć francuskog ključa ili papagajki mada one znaju da oštete ventil. I tako – priključak za vodokotlić spreman.

Slika 11

Priključak šolje sa kanalizacijom ide preko spojnice i izgleda kao na slici. Ovu cijev sam morao brusilicom da izrežem i poravnam sa pločicama kako bi šolja nalegla na pod.

Slika 12 Pošto sam cijev poravnao sa podom, spojnicu sam samo natakao na šolju i onda sve to zajedno na otvor cijevi.

Slika 13

Sledeći na red je došao vodokotilć. Ova neka guma je došla u kompletu i samoljepljiva je sa donje strane. Nju sam postavio na mjesto gdje se vodokotilć spaja sa šoljom. Unutrašnji krug od ove gume (koji nam ostaje kao višak) može se dobro iskoristiti da se izreže na „rezance“ i podloži ako šolja još ponegdje klacka zbog nagiba poda npr.

Slika 14

Vodokotliću je sa donje strane trebalo izvući ove šarafe i priteći matice tako da se osigura protiv curenja vode kroz te dvije rupe.

Slika 15 Onda se vodokotlić natakne na šolju i ovim plastičnim maticama pritegne. Dolazi i neki plastični ključ kojim se ove matice lakše pritežu a ključ je, kasnije, odličan i za otvaranje i zatvaranje ventila jer tačno naleže na njih.

Slika 16

Uz pomoć brinox crijeva vodokotlić se poveže sa ek ventilom i pusti se voda.

Slika 17 A pošto se napuni, iz vodokotlića pustimo vodu u šolju pazeći da li negdje curi – spoj vodokotlića sa šoljom ili spoj šolje sa podom. Ako je sve suvo onda može šolja da se šarafi za pod.

Slika 18

Prvo sam cijelu skalameriju postavio kako nam odgovara da stoji i onda markerom ocrtao konturu i obilježio gdje dolaze rupe. Posle ovoga trebalo je zatvoriti vodu na ek ventilu, skinuti brinoks crijevo i pomjeriti čitav monoblok kako bi se rupe mogle izbušiti.

Slika 19

Rupe izbušene i tipli umetnuti.

Slika 20

Ostalo je još da se sve vrati na mjesto, šarafi pritegnu i postavi daska. Kada se pod osuši dobro je i silikonirati spoj šolje sa pločicama jer to sprječava vodu da se podvlači pod šolju a i eventualne miomirise da izlaze van.