Jeste li znali da … se na frižideru smjer otvaranja vrata može promjeniti? Ja pojma nisam imao. Obišao sam dvije radnje tražeći frižider sa lijevim otvaranjem (u jednoj mi je uslužna prodavačica saosjećajno rekla da nemaju) dok me u trećoj radnji nisu posavjetovali da se to mijenja već po potrebi. Doduše dodali su i da to mora raditi „certifcirani“ serviser ali … domaća radinost je sasvim dobro poslužila. Zahvat se ispostavio krajnje jednostavnim a ima čak i uputstvo.

Slika 1

“Gainc” novi frižider al’ na desnu stranu.

Slika 2

Uputstvo kako promjeniti otvaranje. U ovakvim slučajevima se uvjek sjetim mudre preporuke koja bi se u slobodnom prevodu sa Engleskog mogla nazvati „PJU pravilo“. Radi se o važnom prvom koraku u rješavanju raznih problema odnosno kvarova. U dužoj varijanti prevodi se kao: „Pročitaj J…. Uputstvo“!

Slika 3

Sa donje strane je trebalo odvrnuti jednu nožicu (crno dugme na slici) i dva šarafa kako bi se skinula ova metalna šarka. Na lijevoj strani, kasnije, sam samo primjenimo suprotnu proceduru (rupe su već „fabrički“ postojale).

Slika 4

Kad sam skinuo donju šarku vrata su jednostavno iskočila van.

Slika 5

Gornja šarka se samo odvrne šarafcigerom.

Slika 6

Suprotna procedura sa druge strane i eto lijevog otvaranja koliko ti duša želi. Istina da nije radio „certifcirani“ serviser ali trebalo bi da hladi.