Avgust 2014

Klupa za dvorište. Dizajn je inspirisan baštenskom garniturom od prije par postova. Izrađuje se jednostavno, sa vrlo malo alata a konstrukcija je jako robusna tj predimenzionisana pa se očekuje da će potrajati i pošto drvo načne zub vremena (stoji napolju preko cijele godine).

Slika 1 Daske 5-ce. Kupljene na stovarištu pa odnesene kod profi stolara da ih provuče kroz diht mašinu i izreže uzdužno na komade širine 10 cm.

Slika 2 Prvo sam ih potkratio na konačnu mjeru, postavio kako će da stoje i onda zaoblio spoljne ivice. Poučen iskustvom iz baštenske garniture odlučio sam da ih pojedinačno farbam pa tek onda montiram.

Slika 3 S’ tim u vezi trebalo je da se trakom zaštite mjesta gdje će se posle lijepiti. Sa donje strane sjedišta obilježeno gdje dolazi četvrta po redu prečka …

Slika 4 … i taj dio zaštićen od farbe.

Slika 5 Dok se sušila farba na sjedištu noge izrezane pod 30 stepeni. Visina je po želji i mjeri.

Slika 6 Ovako će da stoje.

Slika 7 Kliznu vinklu sam zakrivio na 60 stepeni (školski trougao može takođe sasvim dobro poslužiti), povukao horizontale i onda, po tim mjerama, izrezao i horizontalne prečke.

Slika 8 Ostalo je još da se izrežu i gornje prečke koje su uže (5 cm) i sve to fiksira ljepilom i šarafima. Koristio sam vodootporno ljepilo. Ove noge mogu slona da izdrže.

Slika 9 Sjedišta stigla sa farbanja. Pripremio sam prečke 5 cm široke …

Slika 10 … napravio neko rastojanje između daski i prečke fiksirao takođe šarafima i ljepilom.

Slika 11 Ostalo je još da se uzme mjera za ovu uzdužnu prečku koja daje krutost cijeloj konstrukciji. Njeni krajevi su izrezani pod 45 stepeni.

Slika 12 Poslednje prečke ofarbane i sve spremno za montažu.

Slika 13 Noge fiksirane „pojakim“ šarafima za drvo. Prethodno sam bušilicom pripremio rupe.

Slika 14 A onda fiksirana i uzdužna prečka.

Slika 15 I to je to.