Element za luksuzniji lavabo ugrađen u granitnu ploču. Konstrukcija za koju sam se odlučio podrazumjeva posebno izradu kutije a posebno rama sa vratima (puno drvo). Po internetu ih zovu „face frame cabinets“ iliti kabineti sa licem.

Slika 1 Početno stanje – završili keramičar, električar i vodoinstalater (ova česma je privremena/tehnička voda – tu dolazi ek ventil kasnije). Prostor je prilično oterećen tj baš treba biti precizan. Najvažnije od svega bilo je keramičaru naglasiti da na taj čošak posebno obrati pažnju kako bi bilo tačnih 90 stepeni („mrtva vinkla“).

Slika 2 Ovo mi se pokazalo kao dobra praksa – markerom po pločicama ocrtam kako će otvori na leđima elementa da dođu i onda tjemenima tako nacrtanih pravougaonika uzmem x i y koordinate od ćoška na podu. Na slici 17 i 18 prikazana je praktična upotreba ovog pristupa i, do sada, se nije desilo da zeznem. Ok, mjere uzete pa možemo nazad u radionicu.

Slika 3 Kako je vrh od granita to oslanjanje samo na ivericu nije preporučljivo. Treba uraditi podkonstrukciju koja će prihvatiti težinu granita i omogućiti da se isti ne savija ili uvija jer je krt (i skup). Jelova daska „5-ica“ izdihtovana i spremna za izradu podkonstrukcije.

Slika 4 Gredice 4,5×4,5 cm izrezane na potrebne mjere.

Slika 5 Spoj koji sam koristio je preklopni – brzo se pravi i čvrst je.

Slika 6 Svi žljebovi urezani na cirkularu i gornji odnosno donji ram zalijepljeni.

Slika 7 Kada je ljepilo stislo priljubio sam ih vinklama jedan za drugi i poravnao im ivice u istom „cugu“. Ovako su im mjere bile identične.

Slika 8 U mikron.

Slika 9 Od komada bukve izrazane i ulijepljene noge na donji ram.

Slika 10 Reciklaža puknutog termofora – kako element stoji u vlazi to odozdo valja staviti neku gumu.

Slika 11 I to završeno.

Slika 12 Iverica koja će činiti zidove elementa izrezana na mjeru …

Slika 13 … i ušarafljena za ramove.

Slika 14 Kutija stala na sopstvene noge.

Slika 15 U međuvremenu je kamenorezac odradio svoj dio posla pa je i granitna ploča stigla u radionicu.

Slika 16 Ovako će to da dođe.

Slika 17 Praktična upotreba onih koordinata uzetih na slici br. 2 – od desne zadnje noge razvučemo x i y po leđima elementa …

Slika 18 … i onda izrežemo otvore ubodnom testerom.

Slika 19 Ostalo je još da se pod i vertikale (stubovi) prišarafe u kutiju …

Slika 20 … i kutija stigla na poziciju. Legla je kao da smo je mjerili. Dobro, kutija gotova – sledeći je ram sa vratima.

 

Povezani tekst: Element za lavabo – II dio