Kancelarijski stolovi modernog dizajna u kobinaciji jasen i iverica (fiokar). Projekat gdje mi se čini da sam više koristio menadžerske nego stolarske vještine. Izašli su odlično i vrlo obogatili prostor u koji su se smjestili (nije što sam ih ja pravio nego …). Sjajna pogodnost je što odvrtanjem samo tri šarafa fiokare možemo podesiti da budu ili za dešnjake ili za lijevake. Takođe, po prvi put od kako je „Majstorisanja“ donosimo i projekat sa mjerama i detaljima. Možete ga preuzeti u pdf-u ovdje.

Slika 1 Jasenove daske kupljene na stovarištu i na putu ka profi stolaru. Baš lijepo drvo ovaj jasen.

Slika 2 Sjutradan stigle i u garaža radionicu sada već izdihtovane i izrezane na gredice 5, 6 ili 7 cm kako je već moglo.

Slika 3 Veliko lijepljenje ploča i bokova. Ovo je trajalo nekih nedelju dana jer sam lijepio za tri stola i po 3-4 gredice odjednom.

Slika 4 Smjer vlakana – moj (dobri) profi stolar mi je obilježio smjer vlakana kako se već drvo ponašalo u diht mašini tj da li se krzalo ili je izlazilo glatko. Prilikom lijepljenja sam pazio da se smjerovi svih gredica poklope. Tako, kasnije, pri provlačenju cijele ploče nismo imali krzanja. Inače, ovaj smjer vlakana drveta najlakše je posmatrati kao da mazimo mačku uz ili niz dlaku.

Slika 5 Nazad u diht mašinu. Koliko ova ima utakmica u nogama! Sva piljevina ispred mašine je od poravnavanja mojih ploča.

Slika 6 Stigle nazad u radionicu – ravne kao tepsija.

Slika 7 Za podrubljivanje ivica tj. rezanje ploča na konačnu mjeru koristio sam ručni cirkular.

Slika 8 Na slici je konačan izgled spoja ploče i boka stola. Žlijeb je dubok nekih 15 mm a širok 18 (jer sam imao toliki bit za frezer).

Slika 9 Spoj sam počeo sa obradom bokova. Ravna letva na potrebnom rastojanju i polako frezerom sloj po sloj. Jasen je tvrd i treba strpljivo u više plitkih prolaza. Ako niste sigurni da li Vam je bit na frezeru oštar dobro je gornji sloj vlakana (gdje će biti ivica) pokidati skalpelom prije prvog prolaza da se drvo nebi iskrzalo.

Slika 10 I tako – bokovi spremni.

Slika 11 Istim pristupom pripremio sam i žlijeb sa donje strane ploče.

Slika 12 I ploča spremna.

Slika 13 Piljevina i otpaci su prštali na sve strane.

Slika 14 Ali sa druge strane – spoj „drži“ sam od sebe.

Slika 15 Za konačno spajanje odlučio sam se za kombinaciju šarafi + ljepilo. U početku sam planirao da stolovima dam malo „majstorskiji“ spoj ali sam bio baš prebukiran raznim obavezama pa je pragmatično rješenje na kraju prevagnulo. Mislio sam da će mi posle biti žao zbog „jednostavnog“ spoja ali nije – odlično je izašlo. Prvi korak je bio da napravim tiple koje će doći kao čepovi preko glava šarafa. O pravljenju tipli sam već pisao pa se neću zadržavati.

Slika 16 Izabrao sam bukvu čisto da da malo kontrasta.

Slika 17 Plan za bušenje rupa. Gornji prečnik je 13 mm (tiple) i ide u dubinu do 15 mm. Prečnici kuda idu šarafi su 4,5 mm ili 6 mm zavisno od toga da li se na tom mjestu lijepi ili ne (o ovome malo više riječi u nastavku). Centri rupa su na 18 mm od ivice ploče.

Slika 18 Raspored rupa – krajnje su na po 5 cm od ivice a ostale na po 10 cm jedna između druge.

Slika 19 I napokon bušenje istih. Ovo je bio krajnje planski pristup.

Slika 20 Prije konačnog lijepljenja, od nekih ostataka iverice, pripremio sam ove ploče sa rupama koje će mi pomoći da se postigne vinkla tj prav ugao pri spajanju.

Slika 21 Lijepljenje – ljepilo sam stavio samo po srednoj trećini spoja kako bi se drvetu omogućilo da skuplja/širi već prema promjenama vlažnosti vazduha. O ovome je već detaljno pisano u tekstu o dasci za rezanje a sličan princip primjenjivan pri pravljenju stola za pisanje pa se ovdje neću zadržavati. Rupe gdje dolazi ljepilo su prečnika šarafa (4,5 mm) a ove gdje treba dozvoliti kretanje su šire za 1,5 mm (6 mm).

Slika 22 Ploče utaknute jedna u drugu i dovedene u vinklu.

Slika 23 I stisnuto šarafima. Iako izgleda amaterski spoj šarafi + ljepilo je prilično dobar i pouzdan.

Slika 24 I tako copy/paste za sva tri stola.

Slika 25 Tipla usitnjena na čepove …

Slika 26 … i glave šarafa sakrivene.

Slika 27 Finalno (dugotrajno) šmirglanje. Završio sam ga sa papirom hrapavosti 120.

Slika 28 Radionica detaljno očišćena i sve spremno za lakiranje. Prvi sloj je bio nitro osnovni lak. Onda šmirglanje sa 240. Završni sloj je bio dvokomponentni parket lak (mat).

Slika 29 Fiokari – urađeni su od iverice. Kombinacija jasen – iverica se dobro uklopila. Projekat tj krojnu listu sam detaljno uradio u SketchUp-u i onda odnio na „pločaste materijale“. Ovog puta sam njima platio i da ih sklope. Svi detalji oko izrade fiokara dati su u pdf-dokumentu.

Slika 30 Fiokari stigli nekih 4 dana kasnije. U međuvremenu je i lakiranje završeno pa je sve bilo spremno za finale.

Slika 31 I ploče stigle na poziciju.

Slika 32 Tri rupe u vrh fiokara kroz koje će proći šarafi koji ih vezuju sa pločama. Znači potrebno je samo odvrnuti ove šarafe i zarotirati fiokar kako bi sto bio pogodan za desnoruku odnosno lijevoruku osobu tj. za razna uklapanja u enterijeru.

Slika 33 U dnu fiokara izbušene rupe za produžni kabal. Fiokari su dizajnirani tako da prihvate produžni tj da se isti montira ispod stola (na unutrašnjem boku fiokara ili na samoj ploči) a da kabal prođe kroz fiokar kako se nebi gledao. Npr. fioke su ostavljene malo pliće i postavljena je maska od par cm iznad najviše fioke (projekat).

Slika 34 Finalno uklapanje. Super su izašli. Ovo crno u lijevom ćošku je komad etisona debjine 5 mm kojeg sam kasnije otkinuo na mjeru i poturio ispod bokova.

Slika 35 Opet copy/paste.

Slika 36 Izgled sa zadnje strane.

Slika 37 I to je to.