Preklopni ger mi se čini kao najprikladniji prevod za ovaj spoj. Izgleda baš majstorski a, zbog veće površine lijepljenja, nosivost mu je bitno veća nego klasičnom geru. Sa prikladnom skalamerijom opisanom u nastvaku prilično se lako pravi.

Slika 1: Ovaj spoj sam prvi put vidio u nekom članku iz “Wood magazine” ali su tamo dali šablon kako da se napravi na stonoj glodalici (frezeru). Mene je to interesovalo da uradim na cirkularu i ovaj klizač na sl 1 je rezultat. U skladu sa modernim vremenima želim da zadržim svoje autorsko pravo na njemu tj imate dozvolu da ga kopirate u max 36 primjeraka dok za proizvodnju 37-og i nadalje mi prvo morate uplatiti iznos od 134.217,00 eura.

Slika 2: Moj „stoni“ cirkular tj najvažnija mašina jedne stolarske radionice …

Slika 3: … je, ustvari, ručni pa okrenut naopačke.

Slika 4: Prvo sam od vrata nekog starog ormara izrezao ploču klizača.

Slika 5: A od bukove letvice i same „šine“. Ovdje je dobro koristiti malo tvrđe drvo i bez čvora.

Slika 6: Na šine sam nanio epoxy ljepilo (zbog „glazure“ tj PVC dijela na ploči), namjestio ploču da stoji ravno sa ivicom ploče cirkulara i stegama pričvrstio.

Slika 7: Kada je epoxy uhvatio dodatno sam ekserima ojačao spoj šine – ploča.

Slika 8 – Neće da kliza: I taman kad sam pomislio da je sve OK – ploča ni makac. Nemam pojma šta se desilo, klizači su pojedinačno sasvim lijepo klizili a poslije lijepljenja – ništa. Kao i obično, blanja je tu da spasi stvar i ponovo „prokliza“ ploču.

Slika 9: Kada je ploča postala pokretna, stegama sam je još jednom fiksirao za postolje cirkulara i isto okrenuo na stranu. Onda sam upalio cirkular i gurnuo ga kroz ploču. Tako sam dobio tzv nulti rez.

Slika 10: Nulti rez.

Slika 11: Odvojeno od toga napravio sam elemetne koji će držati ploču „na okupu“ i kada je potpuno izrežem po sredini. Ulijepio sam dvije letvice i malo im zaoblio ivice.

Slika 12:
Element sam za ploču, sa donje strane, pričvrstio šarafima i onda i kroz njega izrezao nulti rez.

Slika 13: Po istom principu sam napravio i element pozadi. Kao što se vidi on je nešto drugačijeg oblika ali najvažnije je da je visočiji od lista cirkulara i to za neku debljinu koja će još davati dovoljnu krutost i ako cirkular prođe skroz kroz njega. Meni se, ustvari, pokazalo sasvim dovoljnim da cirkular samo dođe do njega tj ploča ispod ovog elementa ostala je neizrezana.

Slika 14: Sledeće na redu je bilo pravljenje ovih vođica ili firunga. Ger cirkularom sam po jedan kraj izrezao na 45 stepeni i letve čeono ulijepio kao na slici.

Slika 15:


Montaža samih vođica je važan dio. Mora se precizno uraditi jer od toga zavisi tačnost svih kasnijih rezanja. Vođica mora biti upravna na list cirkulara. Dakle, vinkla na list cirkulara i povuci liniju.

Slika 16: Onda sam uz pomoć ove linje i tri šarafa pričvrstio firung tako da mu ćošak viri preko kanala gdje prolazi list cirkulara i na njemu takođe izrezao „nulti“ rez.

Slika 17: Isti postupak je primjenjen i na drugi firung. Ovdje sam uz njegov „nulti“ rez odmah rezao i letvicu koja mi je služila za provjeru dali reže pod pravim uglom.

Slika 18: Ispostavilo se da oba firunga „režu“ pod pravim uglom. Sada je još trebalo provjeriti i onaj pod 45 stepeni.

Slika 19:

Slika 20: I pod 45 stepeni je OK.

Slika 21: Sledeći na redu su bili neki elementi uz čiju pomoć ćemo pričvrstiti letve koje se režu. Amerikanci imaju ovu „toggle clamp“ prikazanu na slici i ona bi ovdje bila idelana da letve pritisnemo odozgo. Ali … toga „u nas“ nema pa …

Slika 22: Toggle clamp na domaći način: Bukova letvica (ostala od „šina“) sa rupom nešto većeg prečnika od šarafa (ovo je važno), šaraf i mali keramičarski klin od plastike.

Slika 23: Evo kako radi. Drži baš čvrsto.

Slika 24: Za vođice koje će stajati uzduž letvi koje obrađujemo sam morao smisliti nešto što se može lako podešavati već prema različitim širinama ovih letvi. U prodavnici gdje prodaju kosilice za travu, motorne testere i sl. sam kupio dva najjeftinija ležaja sa unutrašnjim prečnikom Ø8. Ustvari, jedino je važno da je unutrašnji prečnik Ø8.

Slika 25: A evo i zašto – da bih mogao kroz njega da ukucam tipl i izrežem duž ivice. Ako imate tiple nekih drugih prečnika od Ø8 onda tražite ležajeve koji imaju taj unutrašnji prečnik.

Slika 26: Kroz centar tipla sam tankim borerom izbušio rupe i onda provukao ova dva ekserčića.

Slika 27: Evo i vođice u akciji. Ležaj postavimo kako treba da stoji i odozgo ukucamo ekser u ploču. Super radi.

Slika 28: I tako, komad po komad, skalamerija skockana. E … a kako to radi?

Slika 29: Dvije letvice koje će biti dobrovoljci za pokaznu vježbu.

Slika 30: Prvu izrežemo ravno.

Slika 31: Drugu izrežemo pod 45 stepeni.

Slika 32: Visinu lista podesimo na polovinu debljine letvi. Ovdje treba biti precizan i dobro je probati sa otpadnim letvicama dok se ne pogodi tačno nalijeganje

Slika 33: Proba sa otpadnim letvama. Kada nalijeganje bude bez prelaza mogu da se režu letve koje obrađujemo.

Slika 34: Letvu koju smo izrezali pod 45 stepeni sada stavimo na ravni dio i poravnamo sa ivicom firunga.

Slika 35: Pošto je učvrstimo – počnemo klizačem da guslamo naprijed-nazad i polako skidamo sloj po sloj kao na sl. Ustvari sve ide prilično brzo.

Slika 36: Kosa letvica završena.

Slika 37: Sada ravno izrezanu letvicu okrenemo naopačke i pričvrstimo uz kosi dio firunga. Nemojte zaboraviti da je okrenete naopačke tj licem prema ploči.

Slika 38: Opet guslanje naprijed-nazad.

Slika 39: I ravna letvica takođe završena.

Slika 40: Preklopni ger – vrlo čvrst spoj. A i majstorski.

Slični tekstovi: Klizač za “gerove”