Trimovanje iliti rezanje pod kosinom. Obično se noge od stolova trimuju kako bi bolje izgledale. Koristan šablon pomoću kojeg se ovakvi rezovi lako izvode na stonom cirkularu.

01-iverica-76x12-cm

Slika 1 Dvije ploče od iverice. Dimezije su im bile 76×12 cm i ovo 12 cm se ispostavilo previsokim ali o tome nešto više na kraju priče.

02-na-vrhu-im-se-stavi-sarka

Slika 2 Na vrhu im se stavi šarka.

03-tako-to-radi

Slika 3 Ovako to radi.

04-m6-i-matica-za-u-drvo

Slika 4 Sledeći korak je obezbjediti da se ploče mogu ukrutiti pod nekim uglom. Za to ću koristiti šarafe M6 i one matice za drvo.

05-krugovi-od-bukve

Slika 5 Iz nekog komada bukve izrezana dva kruga koji će biti ručice šarafa …

06-malo-obradjeni-turpijom

Slika 6 … malo dorađeni improvizovanom turpijom od šmirgl papira i neke letvice. .

07-dugmici-spremni

Slika 7 Šarafi provučeni kroz centre krugova i stegnuti maticama.

08-komad-sperloce-za-klizace

Slika 8 Izradu klizača počeo sam sa dvije rupe u nekom komadu šperploče.

09-zljebovi

Slika 9 I onda završio žljebove na frezeru.

10-klizaci-izrezani-na-mjeru-i-doradjeni

Slika 10 Klizači izrezani na konačnu mjeru, izšmiglani i izbušena im po jedna rupa na kraju sa kojom će biti fiksirani za ploču koja klizi uz vođicu.

11-montaza

Slika 11 Spremno za montažu.

12-matice-u-ivericu

Slika 12 Matice utaknute u ivericu …

13-fiksirano

Slika 13 … i klizači fiksirani.

14-stopa-pomocu-koje-cemo-gurati-drvo

Slika 14 Uz pokretnu letvu prišarafio sam stopu koja će gurati dio koji se obrađuje.

15-sa-druge-strane-klizac-na-klizac

Slika 15 Radi lakše kontrole napravio sam i ove „U“ profile oko vođice. To je baš olakšalo posao a, čini mi se, da je i po pitanju bezbjednosti mnogo bolje.

16-sablon-sa-prednje-strane

Slika 16 I tako – evo ga šablon sa prednje strane …

17-sablon-odozgo

Slika 17 … i šablon odozgo.

18-pocetak-kosine

Slika 18 Kako to radi? Na komadu koji obrađujemo prvo nacrtamo liniju po kojoj želimo kosina da bude izrezana. Šablon poravnamo uz vođicu (oba kraka i malo odmaknut od lista cirkulara u ovoj fazi) i izmjerimo rastojanje od lista do tačke gde počinje kosina …

19-zavrsetak-kosine

Slika 19 … onda odguramo zadnji dio šablona da se poravna sa listom cirkulara i razmjerimo ono isto rastojanje od lista do linije tj do kraja kosine. Da bi ovo moglo da se desi pokretni krak šablona treba zakositi (šarka). To je ugao pod kojim šablon treba da stoji prilikom rezanja pa tu i pritegnemo šarafima.

20-stabilizacija

Slika 20 Sada vratimo šablon na početak tj gdje rez treba da počne i obradak naslonimo na list cirkulara (otklizamo vođicu u lijevo). Dakle, da se list i početna linija dodirnu.

Učinilo mi se dobrom idejom da prišarafim i jednu letvicu odozgo (vidi sliku) kako se obradak nebi podizao prilikom rezanja tj ja ga morao pritiskati odozgo što bi moglo biti opasno. Ovaj dodatak se ispostavio baš korisnim.

21-i-trimuj-do-mile-volje

Slika 21 I to je to – reži Miško! Ovdje, konkretno, trimovao sam noge od stola kog trenutno pravim (o tome više priče u narednim postovima). Komad daske iz koje sam rezao krugove poslužio je odlično da bočno pridrži obradak tj da moja ruka bude daleko od lista cirkulara.

22-noge-zakosene-za-cas-posla

Slika 22 Noge iztrimovane za čas posla.

23-mana-br-1

Slika 23 Dvije mane koje sam primjetio. Prva: upotrijebio sam premale komade iverice za klizač. Trebalo bi ih postaviti cijelom dužinom.

24-mana-br-2

Slika 24 Druga: Ovo je bilo ozbiljnije tj opasnije – ploče su bile previsoke (12 cm) a iverica previše gipka pa se donji kraj skupljao prilikom reza. To je rezultovalo nejednakim rezovima pa sam morao mnogo više da šmirglam kasnije. Trebalo bi upotrijebiti krući materijal npr dasku 5-cu, smanjiti visinu ili ovdje postaviti neko ukrućenje. To je zadatak za verziju II ovog šablona. Šarafe, šarku i klizače mogu samo prebaciti sa ovog.

 

Koristan video o pravljenju ovog šablona možete pogledati ovdje: