Zamislite svoju omiljenu fotografiju otisnutu na drvetu! Ispostavlja se da je procedura krajnje jednostavna. Sve što Vam treba je InkJet printer i da orobite nekog osnovca. Najbolje ih je sačekati posle likovnog.

Inicijalno sam ovu foru vidio na blogu WWMM čiji video možete pogledati na ovom linku a kako je to teklo u našoj radinosti prikazano je u nastavku.

Slika 1 Kao što se i dalo naslutiti pominjanjem InkJet printera slika nam je potrebna u elektronskom formatu. Ovdje sam, za potrebe projekta, trebao nešto na temu ključeva.

Slika 2 Sliku sam onda uvezao u „Word“ jer mi je tako lakše da je pozicioniram gdje će na listu biti odštampana i samu njenu veličinu. Važno je i okrenuti je da bude kao u ogledalu kako nam otisak ne drvetu nebi ispao naopačke. Konkretno u Wordu – izaberete sliku i onda klikntete Rotate/Flip horizontal.

Slika 3 Okrenuta naopačke i podešene širina i visina.

Slika 4 Prvo sam je odštampao na običnom papiru A4.

Slika 5 E sada – orobljavanje jadnih osnovaca. Kolaž papir! Ustvari, treba nam ona njegova masna pozadina koja se obično baca.

Slika 6 Lijepi dio papira odlijepljen i pozadina zadržana. Naravno osnovci mogu dobiti nazad lijepi dio ako baš insistiraju.

Slika 7 Provjera dimenzija tj uklapa li se.

Slika 8 Kako je sve bilo OK moglo je i da se štampa na masnom papiru. Nemojte da Vas zavara bledunjavi izgled otiska jer je papir, ustvari, prilično natopljen mastilom. Naravno, ne treba ga dirati kako se nebi razmazalo.

Slika 9 Molerska traka na vrh papira. Pomoći će nam da se isti ne mrda dok ga budemo pritiskali o drvo. Ne morate žuriti tj mastilo se ne suši brzo.

Slika 10 Utiskivanje na drvo. Ovdje je važno da se papir ne pomjera jer bi slika bila razmazana kao i da se dobro utisne. Ja sam to radio noktom a, kasnije, smo dobili preporuku čitateljke kako je ona koristila kašiku umjesto nokta i to definitivno zvuči kao bolja ideja (nisam probao).

Slika 11 Ekola! Super fora! I odmah je suvo tj može se dirati.

Slika 12 Dvije ruke bezbojnog laka.

Slika 13 Rezanje po konturi i gotovo!

Slika 14 Metod jednako „radi“ i za kolor fotografije. Možda čak i bolje.

Slika 15 A masni papir se jednostavno da očistiti krpicom i alkoholom tj može višekratna upotreba da se ne zamjeramo baš previše mlađim generacijama.