Poštansko sanduče na uradi sam način. Ujedno je i društveno koristan rad za stanare jednog ulaza. Ovo je jedan od onih malih projekata, urađen uglavnom od okrajaka i tokom opuštenog popodneva.

Slika 1 Okrajci ostali od prethodnih projekata. Dvije daske od smreke i komad šperploče. Ovdje nisam unaprijed planirao nikakve mjere nego sam izvukao najbolje što su mi dimenzije materijala dozvoljavale.

Slika 2 Dugačku dasku sam izrezao pod 45 stepeni i to uzduž. Prednja strana je niža i nju sam odokativno dimenzionisao planirajući da se one velike kuverte tj A4 format ne mogu prevrnuti preko ivice i pasti na pod. Na kraju se ispostavilo da i najuža varijanta kuverte takođe malo viri iznad prednje ivice što je baš super ispalo (doduše slučajno). Čini mi se da je prednja strana bila 6-7 cm.

Slika 3 U onoj manjoj dasci sam ger cirkularom zarezao pod 45 stepeni koliko god je mogao da zahvati.

Slika 4 Bokove sam onda doradio na mjeru već kako su dimenzije zahtjevale.

Slika 5 Ostalo je još da dno tj šperploču izrežem na mjeru i … spremno za lijepljenje. Volim ove male projekte – za čas dođeš do rezultata.

Slika 6 U leđa sam, prije lijepljenja, izbušio dvije rupe za šarafe pomoću kojih ću sanduče pričvrstiti na zid a radi pristupačnosti kod same montaže prednju stranu sandučeta nisam zalijepio već fiksirao sa šarafima. Dobro je da se ta prednja strana može skidati i radi (eventualnog) čišćenja.

Slika 7 Lijepljenje – ljepilo za drvo (u boci od šampona) i ekserčići.

Slika 8 Ovaj pristup sa ljepilom i ekserima(čićima) je baš super jer se može odmah nastaviti dalje. Da sam stavio samo eksere vjerovatno bi se sanduče vremenom rasklimalo dok ovako, sa ljepilom, nebi trebalo da se to desi.

Slika 9 E sada, taman kad je trebalo da bude gotovo, palo mi je na pamet de je ova smreka prilično meka i da bi vrhove valjalo obložiti nekim tvrđim drvetom. Nema veze – ionako nisam imao pametnijeg posla. Na cirkularu sam izrezao bukove lajsne nekih 3 mm debljine i onda ih ručno doveo na mjeru.

Slika 10 Vrh leđa (špicast) i lajsnu na njemu sam malo poravnao na cirkularu.

Slika 11 I tako – šmirglanje …

Slika 12 … lakiranje i …

Slika 13 … sanduče gotovo.

 

Dodatak
Kasnije se malo “pročulo” po komšiluku.