Roštiljanje, pivo, klaćenje na zadnjim nogama – suptilna Tajlandska stolica jednostavno nije imala šansu. Pretpostavljam da je razlika u građi nas (Čvorovića) i sitnih Tajlanđana bila presudna da se ovako nešto desi. Mada … ima i par stolarskih zamjerki na samu konstrukciju.

Slika 1:  Detalji loma.

Slika 2

Slika 3: Prvi korak je bio jednostavno rastaviti sve klimavo i polomljeno tj sve što se dalo rastaviti. 

Slika 4: Sledeće je bilo ponovno lijepljenje svih pukotina u drvetu kao i rasklimanih dijelova.

Slika 5: One stolarske zamjerke iz uvoda se odnose ne ove rupe i žljebove u bočnim prečkama. One su tu samo da bi se moglo prići imbusom prilikom montaže tj da bi se mogli zašarafiti bokovi za noge. Međutim, rupe su jednostavno prevelike i bitno su oslabile nosivost stolice. Definitivno nisu najsrećnije rješenje iako je rastavljanje bilo neophodno radi transporta. Naravno, lom se desio upravo oko njih.

Slika 6: Radi vraćanja čvrstine bokovima ove rupe je jednostavno trebalo zatvoriti a što se transporta tiče – vozićemo stolicu bez rastavljanja. Krug sam izrezao onim alatom za rezanje krugova (opisan u tekstu stalak za silikone) a za ove uske žljebove sam izrezao letvice na cirkularu i zaoblio ih šmirglom.

Slika 7: Bokovi ponovo homogeni. Sa unutrašnje strane sam ih izšmirglao do drveta kako bi ljepilo moglo da uhvati.

Slika 8: Sa druge strane sam iskoristio neke hrastove letvice od parketa (ostale od stola za pisanje) i ulijepio ih u malo šire blokove koje ću kasnije iskoristiti za dodatno vezivanje okvira. U ovoj fazi sam se već malo zanio sa budženjem ove stolice ali … kad već radmo.

Slika 9: U bokove i noge sam ponovo umetnuo tiple u rupe koje su za njih već postojale i ulijepio cijeli ram uz pomoć ove trake za stezanje.

Slika 10: Dok je okvir „hvatao“ one hrastove blokove sam gerovao i …

Slika 11:  …. uz pomoć montaž kita, zalijepio u okvir.

Slika 12: Pošto se stolica još malo „cimala“ naprijed-nazad spoj bokova sa nogama sam dodatno ojačao ovim metalnim ugaonicima. Posle ovoga više ništa nije mrdalo.  

Slika 13: E sad može kod Čvorovića da pogura koju godinu.