Koji je osnovni set alata iliti šta bi sve valjalo da imamo u domaćinstvu kako bi doskakali raznim uradi sam izazovima? Priču donosim iz „prve ruke“ tj jednostavno sam istresao moju kutiju sa alatom koju držim u kolima i popisao alat koji je položio ispit vremena i zadržao se u njoj.

01-sarafcigeri

Slika 1: Šarafcigeri su apsolutni broj 1. Od svog alata oni se koriste ubjedljivo najčešće. Iz tog razloga se u kutiji nataložilo ukupno 8 komada. Krstasti i ravni i to sitni, srednji i veliki plus dva sa kratkom drškom (bubamarice) koji su vrlo praktični za teže dostupna mjesta.

02-klijesta

Slika 2: Kliješta – ukupno 4 komada. Papagajke, špicasta, kombinirke i tesarske sječice.

03-kljucevi

Slika 3: Ključevi – Set malih “gedora” do broja 13 i različiti čudni nastavci za šarafcigere (zvjesdasti i tome sl.). Ovaj set sam kupio ze neke male pare i nekoliko puta mi je baš bio od koristi. Pogotovu zvjezdasti nastavci. Onda idu kvalitetni duguljasti ključevi 10 i 13 (ovi sa plavom drškom). Oni se najviše koriste. Sledeći je univerzalni tj „francuski“ ključ. Koristim ga prilično rijetko. Posle njega je snažan okasti ključ br 17. I za njega je dobro da je kvalitetan jer se nekada mora jako pritezati. Cjevasti ključevi 10 i 13 – koriste se za (de)montažu česmi tj. bez njih nema šanse da možete pristupiti u onako uskom prostoru ispod lavaboa/sudopere.

04-imbusi

Slika 4 Imbusi – pored seta standardnih veličina posebno sam kupio i ovaj veliki kojim se montiraju nastavci u vodovodnim instalacijama. Npr u tekstu o montaži monobloka se može vidjeti primjena tog ključa.

05-cekic

Slika 5 Čekić. Samo jedan jedini tj ovaj od 300gr se pokazao dovoljnim.

06-nozevi

Slika 6 Noževi i makaze. Sklapel se najčešće koristi i za njega nosim i rezervna sječiva u kutiji. Preklopni nož valja da je čvrst jer se vrlo često sa njim nešto i razvrće pa ako je slabašan iskrivi se.

07-vik

Slika 7 Vodovod i kanalizacija – pored onog posebnog imbusa (sl.4) tu još i kučina (kudelja), teflon traka (ređe je koristim) i onaj univerzalni ključ sa „tele-šop“-a. Ja uglavnom ne kupujem univerzalne tj višenamjenske stvari (ovaj ključ sam dobio na poklon) ali jeste se pokazao korisnim i njega bih preporučio.

08-elektrika

Slika 8 Elektrika – tinjalica (glinerica), kleme i izolir traka su svima poznati. Međutim ova kliješta za skidanje izolacije sam kupio za nekih 2.5 eura i nevjerovatno mnogo puta su mi valjale tj sa nima se baš štedi vrijeme kada treba ogoliti žice na kablovima. Investicija „i po“ su bili tih 2,5 eura pa sam posle kupio još ovakvih kliješta – jedne stavio u radionicu a ostale ispoklanjao naokolo.

09-olovke

Slika 9 Olovke tj pisaljke – obične sa sve oštraljkom, tesarska olovka, markeri tanki i debeli, hemijska i masna bojica za daske i zidove.

10-spicevi

Slika 10 Špicevi – iako na prvi pogled ne izgleda tako ustvari su vrlo primjenjljivi i toplo ih preporučujem. Toliko da ja imam dva u mojoj kutiji – naoštreni i tupi.

11-ostalo-1

Slika 11 Pod razno – dio I – WD sprej je jedna od onih stvari koje bih ponio i na pusto ostrvo, dobra baterijska lampa (ova je otporna i na udarce i na vodu), plastične trake za vezivanje i pinceta.

12-ostalo-2

Slika 12 Pod razno – dio II – pištolj za silikon, čelična četka (držati je podalje od kučine) i majzlo za štemovanje betona tj cigala.

13-granje

Slika 13 Oprema za granje – baštovanske makaze i preklopna testera koja se pokazala baš upotrebljivom.

14-sarafi

Slika 14 Šrafovska roba – tiple za beton, svakakvi šarafi, ekseri čelični i obični, matice i šajbe, plastične vođice za kablove, …

15-metar-i-notes

Slika 15 Metar i notes. U notesu mi je i spisak svog alata tj kada se spremam uvjek po spisku provjerim da li je sve spakovano pošto se redovno nešto zaboravi.

16-kutija

Slika 16 I na kraju – naravno kutija. Ona mora da bude dobra jer je izložena svakakvim torturama a ni teret kojeg nosi nije baš mali. Meni su pucale neke ranije PVC verzije tako da sam onda kupio ovu staromodnu metalnu i više tih problema nemam. PS. Dvije tačkice na lijevom krilu kutije su ustvari dva magneta. Jednom mi je metalni opiljak upao u oko i izvadio sam ga bez posljedica pomoću magneta. Od tada uvjek imam jednog pri sebi tj u kutiji.

17-i-to-je-to

Slika 17 I to je to – puna kutija za majstora „Radišu“.