Rastavljanje bojlera za vodu. Postoji realna opasnost da Vam promjeni pogled na tuširanje pa ako ste osjetljivijeg stomaka možda bolje da ne otvarate ovaj post.

01 Sazreo za inspekciju

Slika 1 Stari bojler sa već prilično utakmica u nogama. Skinut je u ispravnom stanju iz razloga što 50l postalo premalo za naše potrebe i trebao nam je veći. Za ovog sam planirao da mu promjenim grijač i očistim ga od kamenca pa ponovo upotrijebim. Već pri skidanju osjetio sam da je (pre)pun kamenca ali ako mu kazan bude OK isplati se servisirati. Kazan mu nije bio OK i završio je na smeću ali priča je intersantana (nekome).

02 Ispod poklopca

Slika 2 Ispod plastičnog poklopca nalaze se termoprekidač, grijač i neka vrsta steznika koji obezbjeđuje da se pritegne tj zabrtvi spoj grijača sa kazanom.

03 Izvuci termoprekidac

Slika 3 Termoprekidač se jednostavno izvuče vani.

04 Termoprekidac

Slika 4 Ovo je ustvari neka „sonda“ koja prekine dovod struje kad temperatura vode dostigne zadatu vrijednost. Ne znam kako tačno radi.

05 Odsarafi steznik

Slika 5 Steznik se jednostavno odšarafi …

06 Kucni malo cekicem

Slika 6 … i grijač blago kucne čekićem (plastičnim po mogućnosti).

07 Au cega sve ovdje nema

Slika 7 E, unutra se imalo šta vidjeti. Čega sve ovdje nema! I kroz ovo je prolazila voda sa kojom smo se tuširali?!

08 Izvadi grijac naopacke

Slika 8 Grijač se okrene naopačke i tako izvuče van.

09 Kamen u bubregu

Slika 9 Kamenac izbačen vani. Znao sam da je crnogorska voda tvrda ali ovo je prevazišlo sva očekivanja.

10 Ovaj je odradio svoje

Slika 10 E sad prava inspekcija – emajlirani sloj se odvaja i rđa je već zahvatila priličnu površinu kazana. Ovaj bojler je pošteno odradio svoje i vrijeme mu je za penziju ili vječna lovišta kako ko već preferira da tu fazu nazove.