Januar 2011 – Inspiraciju da izradu ove stolice ispratim i fotopričom tj da je postavim na web sam ustvari dobio tek nakon što je sjedište već bilo napravljeno tako da se za taj dio priče moram više osloniti na SketchUp šemu kao i na propratnte komentare.


Slika 1: Sjedište već ulijepljeno
Samo spajanje je išlo u tri koraka:
Prvo sjedište–naslon sa jedne strane a ručke posebno sa druge.
Nakon toga je sve spojeno u cjelinu kao na slici.PS. Tamne linije su dekoracija – tanke lajsne tamnog drveta umetnute u žljebove. Ovo možete preskočiti ako vam se nesviđa ili uraditi nešto drugo „da razbije monotoniju“.


Slika 2: Montaža sjedišta
Raspored tiplova i kesova se vidi na slici.Važno napomenuti je da, osim kod lijepljenja samih tiplova i kesova, na ostalim djelovima nije korišteno ljepilo za drvo nego montaž kit!
Ovakvu njegovu upotrebu sam tek skoro otkrio i super je. Kit spaja čak i bolje od ljepila, gust je tako da se višak lako odstranjuje a ujedno dobro popunjava i zazore a najljepše od svega: stege skoro da i nisu potrebne! Naslonite elemente da stoje u potrebnom položaju i sačekajte propisano vrijeme da kit stegne.
Zvuči šašavo al’ funkcioniše. Uostalom, možete lako provjeriti na neke dvije daske u sopstvenoj radionici. Dimenzije elemenata su date na sledećih par slika.


Slika 3: Naslon
Rupa Ø35 je takođe više dekorativna mada katkad posluži za pomjeranje stolice. Sam prečnik je baš toliki jer je to najveće stvrdlo koje sam imao.Kod lijepljenja naslona za sjedište pojavljuje se taj ugao od 15 stepeni.
On pravi dva problema: Prvo treba keksovati pod uglom (o tome ima dovoljno tekstova na webu pa se neću baviti) a potom i pričvrstiti elemente dok ljepilo ne uhvati.
Ovdje je došla do izražaja korist montaž kita. Keksove sam napunio ljepilom a na ravne dionice nanio kit. Potom sam nasadio naslon na sjedište i „prirodno“ prislonio uz zid dok ne stegne. Ipalo je odlično. Bez stega.
PS. Ovo „prirodno“ naslanjanje sam provjerio i pomoću uglomjera za svaki slučaj ali bilo je OK.


Slika 4: Sjedište
Zakrivljene ivice su više stvar ukusa a i debljina od 30 mm nije obavezna. Ja sam imao takvu dasku pa otud i 30 mm.


Slika 5: Gornja ručka


Slika 6: Donja ručka


Slika 7: Uloga(e) donjeg dijela ručke
Za postojanje donje ručke ima par razloga: estetski izgleda bolje i nekako vizuleno uliva veće povjerenje a i sama nosivost je bitno povećana pa je to „vizuelno povjerenje“ i opravdano. Kako se gornja ručka vezuje tiplom za naslon to dio donje ručke koji takođe naliježe na naslon daje dodatnu površinu za lijepljenje (plavi kružić) dok na drugom kraju spoj tiplom sa vertikalom ručke daje dobru otpornost na vertikalno „cimanje“ (crveni kružić).


Slika 8: Verikala za ručke
Ovdje je ta visina od 130 mm ustvari bitan element jer određuje konačnu visinu ručki u odnosu na sjedište = 150 mm. Svi elementi su prije prvog sloja laka išmirglani sa granulacijom 100 i oborene su im ivice. Ručkama samo uz pomoć šmirgl papira a sjedištu i naslonu uz pomoć glodalice (prije lijepljenja).

Izrada nogu tj donjeg dijela stolice
Pošto smo završili sjedište idemo na izradu nogu. Ovdje su nam bitna tri podatka: konačna visina same stolice, ugao pod kojim ćemo montirati noge i dužina nogu.
Visinu same stolice je najbolje odrediti empirijski prema sopstvenom stolu i prostoru potrebnom za koljena dotičnog gospodina ili gospođice koji će stolicu i koristiti. Meni se pokazao kao najbolji način: sjesti (u mom slučaju) gospodina konačnog korisnika u stolicu, pridržati ga u vazduhu na poziciji koja odgovara i zamoliti ženu da izmjeri visinu od dna sjedišta do poda. Vjerovatno postoje moderne metode uz pomoć lasera i GPS-a ali meni nisu u ovom slučaju bile posebno zanimljive. Pošto smo dobili ovu visinu „H“ ostalo možemo pomoću matematike a ne eksperimentisanja sa djecom. Uzgred rečeno potreban prostor za koljena se pokazao 7 cm.


Slika 9: Noga izrezana pod uglom 22,5 stepena (oba kraja)
Ugao pod kojim su noge postavljene je 22,5 stepena a dužinu samih nogu možete dobiti uz malo trigonometrije kao:
L = H / cos22,5 ili ako vam trigonometrija nije jača strana jednostavno sjeckajte neku letvu pod 22,5 stepena sa obje strane dok ne pogodite visinu pa je onda upotrijebite kao šablon. Naravno, ugao može da bude i veći od 22,5 ako vam to prostor dozvoljava mada se ovaj pokazao vrlo stabilnim.Za noge sam koristio gredice 3,5 x 3,5 cm

Povezivanje nogu sa sjedištem
U ovu svrhu sam na dnu sjedišta keksovanjem i montaž kitom učvrstio dvije letve koje će ojačati spoj nogu sa sjedištem (PS. kada ih budete rezali na mjeru izrežite odmah 4 kom jer će vam dvije trebati za donji vijenac).


Slika 10: Letve za ojačavanje spoja noga-sjedište
Dno izlijepite molerskom trakom. Onda uz pomoć vinkla uvucite ćošak od kojeg će kretati noge za po 2 cm od ivica tj povucite prve dvije linije kao što je pokazano u donjem lijevom ćošku. Sada postavite nogu kako treba konačno da stoji i obilježite ostatak konture. Gornji lijevi ćošak pokazuje kako treba na kraju da izgleda.
Kada to odradite za sve noge onda jednostavno izmjerite potrebnu dužinu letve i isjecite 4 kom.
Dvije zalijepite za sjedište kao na slici.


Slika 11: Montaža nogu
Postavite nogu kako treba konačno da stoji i opišite konturu letve na bočnoj strani. Dobro je korstiti molersku traku. Onda kroz opisanu konturu izbušite rupu za tipl (Ø8) kroz cijelu bočnu stranu noge. Ovo je važno radi kasnije montaže.


Slika 12
Jedan otpadak koji je ostao od rezanja nogu pod 22,5 stepeni sada upotrijebite ko šablon. Služi za navođenje bušilice prilikom bušenja rupe za tipl na čeonom dijelu noge. Rupa kroz otpadak je izbušena na stonoj bušilici tako da imamo sigurnu vertikalu kroz nju.
Uz pomoć ovog dodatka dobićemo verikalnu rupu u čeonom dijelu noge i rupu pod uglom od 22,5 stepeni u sjedištu što će biti pokazano kasnije.


Slika 13
Uz pomoć dodatka prikazanog na slici prenosimo poziciju čeone rupe sa noge na sjedište.


Slika 14
I sada imamo i poziciju gdje treba bušiti rupu i dodatak koji će nam omogućiti da dobijemo potreban ugao. Nema druge nego da se izbuši.
Sada uz pomoć ovog čeonog tipla možemo konačno pozicionirati nogu u odnosu na sjedište što nam je bitno da kroz bočnu rupu u nogi izbušimo i letvu kako bi primila bočni tipl.
PS. Šablon za ugao treba da bude okrenut za 180 stepeni u odnosu na ovaj sa slike. Ovdje mi je nedostajala treća ruka prilikom fotografisanja pa je gravitacija učinila svoje.


Slika 15: Konačan spoj noga-sjedište
Vidi se rupa izbušena u letvi koja prima bočni tipl kao i konačan izgled veze noga sjedište.
Ova dva tipla zajedno sa montaž kitom koji povezuje površine onemogućavaju klimanje nogu po obje ose. Prvo se lijepi čeoni tipl a onda ukucava i bočni.


Slika 16
Stege nisu potrebne prilikom sušenja. Samo položite kao na slici i sačekajte propisano vrijeme.
Noge su lijepljene u parovima tj prvo zadnje pa prednje i mogao sam precizno da ih „naštelujem“ da budu paralelne.
PS. Prilikom sušenja prednjih nogu stolicu sam postavio u stojeći položaj i tako je ostavio dok ljepilo + kit ne uhvate. Nemam tu fotografiju.


Slika 17: Montaža donjeg vijenca
Ovdje na nekoj visini prvo zalijepimo čeone letve koje smo već izrezali kada i one za učvrćivanje spoja noga-sjedište a potom „skinemo mjere“ izrežemo i zalijepimo bočne. Ovdje je dobro koristiti stege i stolicu okrenuti naopačke jer ove letve znaju da klizaju i nerviraju prilikom montaže.
Kada ljepilo osuši ovaj spoj dodatno ojačavamo tiplovima. Pazite da ne poranite sa ovom operacijom jer vibracija bušilice zna da „odvali“ letvu ako ljepilo još nije dobro uhvatilo. Ovo je napeta operacija jer bušilicom treba pogoditi po sredini letve što nije uvjek najjednostavnije. Dišite duboko.


Slika 18
Vide se tiplovi koji dodatno učvršćuju donji vijenac.
Stolica je u ovoj fazi još uvjek bočno nestabilna i zato ćemo joj dodati „katamaran stabilizatore“. Za ove stabilizatore ne želimo da budu veći nego što je potrebno za stabilnost jer baš i ne uljepšavaju dizajn. Takođe, želimo da se lako mogu potkratiti kada prostor za koljena postane mali tj kada bude trebalo smanjivati visinu stolice.
Rješenje je jednostavno ali prilikom izrade treba izrezati tri ugla i prilično može da iznervira. Opet dišite duboko i sjeckajte pomoćne letvice dok ne provalite foru. Prvo donji „nagazni“ ugao pod 22.5 stepeni + donji bočni (45 stepeni) sve u jednom cugu a onda gornji bočni skidanjem mjere na licu mjesta (idealno će i on biti 45 stepeni).

Slike 19 i 20: Izgled i montaža stabilizatora


Finalna obrada
Kao što sam ranije pominjao sve površine su izšmirglane sa granulacijom 100 prije prvog sloja laka. Koristio sam nitro osnovni lak. Nanosio sam ga četkom. Super se pokazao ako preživiš isparenja. Brzo suši i daje mat izgled. Treba napraviti promaju ili koristiti masku (koju ja nisam imao).
Nekih sat vremena nakon prvog sloja, površine su uglavnom bile hrapave na dodir tako da sam ih izbrusio granulacijom 240 i nanio drugi sloj. Ispalo je kao staklo.A i korisnik izgleda zadovoljno!