Klizna vinkla je izuzetno korisna alataka kada god se srećemo sa ne standardnim uglovima (90 i 45 stepeni). U praksi se ispostavljaju kao vrlo česti slučajevi. Pogotovo kada su zidovi tj ćoškovi u pitanju. U prodavnicama alata ove vinkle se prodaju po nekim srednjim cijanama ali daju se izraditi i po principu uradi sam. Prilično i lako i brzo.

Slika 1 Moja klizna vinkla je industrijska tj kupovna (ove dvije sam poklonio prijateljima), koristi se već godinama i poslužila mi je da „skinem“ mjere. Čisto plagijatorstvo na djelu. U duhu sveprisutne Kineske tradicije.

Slika 2 Drška je dužine 15 cm, klizač 22 cm a sve je široko 3 cm. Moja vinkla ima vrh i dno urađene od, rekao bih, mesinga i unutar rupe na vrhu je urezan navoj. Ja za to nisam imao uslova tako da su turban šarafi morali da uskoče.

Slika 3 Sa druge strane letvice tj uzorci nekih egzotičnih parketa ostalih u radionici posle biranja za neki enterijer koji se opremao. Znao sam da će valjati za nešto. Drška od noža bi isto bila dobra da se napravi od ovakvog drveta.

Slika 4 Letvice izrezane uzduž na širinu od 3 cm.

Slika 5 Kontura postojeće vinkle copy/paste.

Slika 6 I sve letvice izrezane na konačnu mjeru.

Slika 7 Dršku sam prvo ulijepio pomoću epoxy-ja.

Slika 8 Kasnije izbušio rupu i pripremio jedan komad mesingane šipke koja će poslužiti kao zakivak.

Slika 9 Drška dodatno osigurana mesinganim zakivkom. Sam proces zakivanja detaljnije je objašnjen u tekstu o dršci za nož pa se ovdje neću zadržavati.

Slika 10 Po sredini klizača sam izbušio gomilu rupa unutar one konture. Koristio sam borer nešto manjeg prečnika kako nebih iskako van linija. Ovo drvo je bilo tvrdo a moj 8 mm bit za frezer prilično tup pa su ove rupe dosta rasteretile pravljenje konačnog žlijeba. Prvu i poslednju rupu sam izbušio precizno na prečnik od 8 mm.

Slika 11 Žlijeb je dovršen na frezeru. Ovo je bio prilično neprijatan korak tj stalno je poskakivalo kako je bit prelazio između onih „pripremnih“ rupa. Nezgodno je raditi sa ovim sitnim komadima. Da ponovo pravim, prvo bi urezao ove žljebove pa tek onda kratio na konačnu mjeru (slika 6).

Slika 12 Šmirglanje i firnajz.

Slika 13 Rupa za turban šaraf. Koristio sam mašinski šaraf prečnika 6 mm (M6).

Slika 14 I to je to. Baš su „šminka“!