Kutijica koja se čvrsto zatvara drvenim klinom po principu Japanske kutije za alat. Nikakve šarke, zakačke ili kukice nisu potrebne. Samo malo komplikacije uglovima i oblicima u Japanskom stilu 🙂

Slika 1: Hrastovi okrajci nekih 1 cm debljine.

Slika 2: Izrezani na mjeru.

Slika 3: Dno i bokovi ulijepljeni.

Slika 4: A onda ulijepljena i čela.

Slika 5: Tijelo kutije išmirgalno i lakirano. Da nije poklopca ovo bi bio kraj projekta (ali dosadan).

Slika 6: Početak komlikovanog dijela – Tanke ravne letvice izrezane. Prva sa skroz ravnim ivicama a druga sa jednom ivicom zakošenom na nekih 10-ak stepeni.

Slika 7: Evo kako one izgledaju kada se zalijepe na tijelo kutijice.

Slika 8: Na jednom kraju je ravna ivica …

Slika 9: … a na drugom zakošena.

Slika 10: Što se tijela kutijice tiče ono je ovim završeno.

Slika 11: Sada na red dolazi poklopac. Usku letvicu sa ravnim ivicama zalijepimo na kraju poklopca koji se naslanja na – ravnu ivicu. Ova letvica je pomjerena po poklopcu toliko da on može lagano da uđe ipod ovog lijevog kraja na slici. Olovkom sada zabilježimo drugi kraj poklopca (desni tj gdje je kosa ivica) kako bi znali koliko ga treba potrkatiti pa da može da prođe. Ovdje se ne mora biti pretjerano precizan jer taj dio kasnije svakako bude pokriven.

Slika 12: Evo to tako izgleda kada kada se poklopac potkrati.

Slika 13: E sada na red dolazi komplikovano-komplikovani dio (Japanci i njihove kerefeke). Poslednju (malo širu) letvicu treba izrezati sa oborenim ivicama i u obliku klina. Rade se dva reza kao na skici, oba sa zakošenom bočnom ivicom ali jedan ravno po dužini a drugi klinasto po dužini. Na sledećih par fotografija biće jasnije o čemu se radi.

Slika 14: Prvi rez zakošena bočna ivica i ravno po dužini letvice.

Slika 15: Za ovaj drugi rez mi je trebalo malo više pripreme. Pomoćna letvica sa ravnom ivicom (desna) je bila neophodna. Ivica klina nacrtana kuda treba da ide na letvici koju obrađujemo.

Slika 16: Komad dvostruko ljepljive trake mi je pomogao da ih prčvrstim jednu za drugu i po ivici koja će biti klin. Ako nemate ovakvu traku može i molerska pa skroz obmotati ili par ekserčića u najgorem slučaju.

Slika 17: Evo i taj poslednji (klinasti) rez konačno odrađen.

Slika 18: Evo i zašto je sve to rađeno. Kutijica će se ovako zaptivati.

Slika 19: Desni dio zacrtan gdje treba da se fiksira za poklopac …

Slika 20: … malo ljepila …

Slika 21: … i stisni dok ljepilo ne uhvati.

Slika 22: Ostalo još da se sve potkrati na konačnu mjeru. Niz bok kutijice sam naslonio oštro dlijeto i sa njim utisnuo gdje treba izrezati.

Slika 23: Potrkraćivanje na mjeru.

Slika 25: I cijela skalamerija konačno gotova. E, a kako to radi?

Slika 26: Prvo se ubaci poklopac tako da se ravne ivice prislone jedna uz drugu.

Slika 27: A onda utakne klin. Zakošene bočne ivice mu ne dopuštaju da ispadne vertikalno a klin odlično drži uzdužno. Prosto ne možeš a da se ne zadiviš prvom meštru kojem je ova kombinacija pala na pamet.

Slika 28: Čitav mehanizam drži baš sjajno.