Ovo je drugi dio priče o izradi „stonog“ frezera koji se bavi ogradom/firungom/vođicom.

Slika 1 Razne ploče od iverice i bukova letva.

Slika 2 Prednju ploču sam izrezao na 10 cm širine a ovu ispod kao i unutrašnju za 1,8 cm kraće (debljina iverice). Ovako sam dobio neki „L“ oblik dimenzija 10×10 cm. Dužina donje ploče ostavljena je sa po 5 cm prepusta u odnosu na sto sa frezerom a ostale dvije izrezane su na mjeru.

Slika 3 U prednjoj ploči izbušene 4 pliće rupe prečnika i dubine da može stati glava šarafa sa šajbom. Koristio sam M6 šarafe. Rupe ne moraju biti po sredini. Ustvari, dobro ih je malo pomjeriti ka gornjoj ivici jer pozadi dolaze „dugmići“ za zašarafljivanje pa da bude mjesta.

Slika 4 Onda sam poravnao prednju i unutrašnju ploču po gornjim ivicama i izbušio uže rupe (6 mm) kroz centre ovih širih skroz do kraja.

Slika 5 Na unutrašnjoj letvi sam ručnim frezerom i najtanjim bitom kojeg imam (8 mm) urezao žljebove nekih 5 cm dužine. Žljebovi su počinjali od rupa izbušenih u prethodnom koraku i dva lijeva su urezana u smjeru lijevog kraja a dva desna u smjeru desnog. Ovako kada prednju letvu prepolovim (pokazano u nastavku) „krila“ će moći da joj se otvaraju (klizaju) u suprotnim smjerovima.

Slika 6 U sledećem koraku sam poravnao donje ivice unutrašnje i donje ploče i, po sredini, im urezao otvor nekih 5×2 cm. Unutar ovog otvora će ulaziti bitovi a, ujedno, će pomoći i kod usisavanja piljevine.

Slika 7 Unutrašnja i donja ploča spojene. Metalni ugaonici su mi pomogli oko pravog ugla a odozdo sam ih spojio šarafima.

Slika 8 „Dugmići“ za zašarafljivanje u izradi. Kako su oni obrađivani u posebnom tekstu neću se posebno zadržavati …

Slika 9 … osim komentara da su umetnute matice za drvo M6.

Slika 10 Šarafi sa šajbama umetnuti u prednju ploču …

Slika 11 … i prihvaćeni dugmićima otpozadi. Ostalo je još da se prednja ploča prepolovi ali to sam uradio tek nakon izrade gornjeg klizača što je opisano u narednih nekliko koraka.

Slika 12

Bukova letva izrezana na pola i urezani žljebovi za turban šaraf. Turban šaraf = onaj sa okruglom i glatkom glavom što se koristi na namještaju (mogu i obični šarafi ali zahtjevaju veći žlijeb). Žljebovi su od ivice uvučeni nekih 1 cm (nije mnogo važno) a po visini urezani za poluprečnik glave šarafa. Ovdje sam rezao tačno na poluprečnik pa mi je posle zapinjalo na nekim mjestima – bolje izrezati za 1 mm više.

Slika 13 Onda sam letvu ulijepio nazad …

Slika 14 … i, kada je ljepilo uhvatilo, po sredini urezao teći žljieb za tijelo šarafa (M6).

Slika 15 Ovako će to da radi. A za šta služi? Pa na drugu stranu ovog šarafa se mogu montirati razni držači, pritiskivači, stop blokovi, zaštite, … U svakom slučaju neće da smeta. Uparvo naprotiv.

Slika 16 Ostalo je još da se ova bukova „T vođica“ ušarafi za unutrašnju ploču jer prednja mora biti pokretna tj treba da kliže lijevo-desno.

Slika 17 Posle šarafljenja bukove vođice rasklopio sam prednju letvu …

Slika 18 … i prepolovio je ali pod uglom od 45 stepeni! Ovo sam vidio kao preporuku na više strana jer nam omogućuje da lako ubacimo neku podlošku ako je to potrebno. Sve što treba uraditi je izrezati komad 10 cm visine i ivica oborenih pod 45 stepeni.

Slika 19 Prednja ploča(e) vraćena na mjesto. Sada krila mogu da kližu lijevo desno već prema veličini bitova koji se koriste

Slika 20 Firung/ograda/vođica skockana. Vrijeme je da se izrade hvataljke koje će je fiksirati za sto. Tu do izražaja dolaze ovi prepusti ostavljeni na donjoj ploči.

Slika 21 Prvi korak u izradi hvataljki bio je komad hrastovog parketa „oslobođen“ ivica sa ispupčenjem i kanalom.

Slika 22 A drugi dva komada lima izrezanih iz stare šarke.

Slika 23 U letvi od parketa urezani željbovi za ove limove na nekih 1 cm od ivica. Prvo sam urezao žljebove pa tek onda parket kratio na konačnu mjeru kako bih izbjegao urezivanje u malim elementima što zna biti nezgodno. Ovi žljebovi su važni za dobro funkcionisanje hvataljki tako da im treba posvetiti malo više pažnje. Prvo – moraju biti nešto širi od debljine lima tj da lim „landara“ unutra njih.

Slika 24 Drugo – po ukupnoj visini trebaju biti malo plići od lima. Npr. ako je lim 15 mm onda u paket urezati visinu od 9 mm a u ivericu od 5 mm (9+5=14 mm). Na slici se vidi urezivanje žlijeba na donju ploču vođice. Stop-blok je ostavljen na istoj poziciji i samo visina lista cirkulara spuštena.

Slika 25 Ovdje se vidi taj milimetar „lufta“ između ploča i kako je žlijeb širi od lima. Sve ovo je važno kako bi se hvataljke prilikom stezanja naginjale prema ploči stola (odozdo) jer se tako postiže bolje stezanje. Takođe, umetanje samih limova, sprječava da se hvataljke okreću zajedno sa šarafima prilikom pritezanja.

Slika 26 Pošto su žljebovi bili gotovi (precizni dio posla) ostalo je da se izreže i ostatak hvataljke. Komad špera i još jedan komad parketa su popunili potrebno rastojanje. Naravno, ovaj najniži komad se podvlači pod ivicu stola pa je zato i duži.

Slika 27 Hvataljke uljiepljene.

Slika 28 Sledeći korak je bio da se izbuši rupa za šaraf koji će doći odozdo. Prvo šira i plića rupa (za glavu šarafa i šajbu) a onda i uža skroz do kraja. Važno: žlijeb treba da ostane sa spoljašnje strane ove rupe kako bi se, prilikom pritezanja, hvataljke naginjale ka stolu a ne od njega.

Slika 29 Ostalo je još da se umetne šaraf, jedan „dugmić“ odozgo i evo hvataljke u akciji.

Slika 30 Još jednom, fora na koju radi: Pritezanjem „dugmića“ tijelo hvataljke se povlači ka gore i blago naginje ka donjoj ivici ploče.

Slika 31 Završnica: Na firung, odozdo, fiksirana dva klizača (bukove letvice) koji ulaze u žljebove na ploči tj. one Aluminijske „U“ profile. Rupe za šarafe su izbušene malo šire od njihovih prečnika a sami šarafi nisu pritegnuti skroz do kraja. Ovako je ostavljen prostor za neku malu „samoregulaciju“.

Slika 32 Dakle, ograda uklizala u žljebove i pritegnuta hvataljkama. Ovaj sistem omogućava baš brzo stezanje i precizno „tociljanje“. Mada … žljebovi odnosno oscilacija ograde unutar njih ima za posljedicu neko odstupanje od 90 stepeni pa i dalje moram prisloniti vinklu uz ivicu stola radi toga (što me više nervira nego što je hendikep ali …). Mislim da je to zbog ostavljanja „luftova“ na klizačima i, vjerovatno, neko malo odstupanje onih „U“ profila.

Slika 33 Ostao je još dodatak za usisivač. Pločica od špera i trougani komadi drveta.

Slika 34 U šperu izbušena rupa za crijevo usisivača.

Slika 35 I sve to ušarafljeno i ukucano na ogradu.

Slika 36 I tako, dođosmo do kraja stola za frezer! Korisna altka. Ploča sa frezerom, klizači od „U“ profila i fleksibilna „multipraktik“ ograda.

Slika 37 A iza gomila dugmića i priključak za usisivač.

Povezani tekst: Sto za frezer – I dio

Dodatak: Neki komentari (nedostaci) iz praktične upotrebe: Pored one oscilacije ograde oko pravog ugla, usisavanje se nije pokazalo kako sam očekivao tj čini mi se da previše piljevine ostaje van odnosno upada u unutrašnjost kabineta. Takođe, buka i nije toliko manja pa se i ne mora praviti zatvoreni tip kabineta (ako je to jedini razlog) jer nije baš previše lagan za cimanje gore-dolje.