Slika 1 Ukoliko Vas put nanese na stolarstvo u bilo kojoj njegovoj formi ovo je slučaj na koji ćete često nailaziti – dvije daske treba spojiti pod 90 stepeni. Postoji priličan broj rješenja za ovaj spoj a jedan od najstarijih (i najčvrščih) je svakako tzv čep-rupa. U nastavku je opisana prilično prosta i brza procedura za njegovo pravljenje.

Slika 2 Na dasci u kojoj se radi rupa obilježimo centralnu liniju. Naravno i granicu do koje naliježe ova druga daska što se spaja.

Slika 3 U bušilicu stavimo borer prikladnog prečnika već prema debljini dasaka koje obrađujemo. Ja volim da koristim ove tzv „foster“ borere jer bolje držim pravac sa njima tokom bušenja „iz ruke“ mada se oni dosta zagrijavaju pa valja imati i neku koficu sa hladnom vodom pored sebe ako ima puno da se buši.

Slika 4 Od skora sam ponosni vlasnik i ovakvog borera i prvi utisci su prilično pozitivni. Ovaj spoj iz priče sam radio upravo sa njim mada tek pošto sam nacentirao početke rupa fosterom (naredna slika).

Slika 5 Počeci rupa posloženi po središnjoj liniji. Dobro je ne bušiti rupe odmah do kraja jer se često desi da prilikom bušenja susjedne borer jednostavno sklizne u ovu već izbušenu i onda je maltretiranje. Bolje je …

Slika 6 … bušiti svaku po malo tj ravnomjerno raditi ukupnu („zbirnu“) rupu.

Slika 7 Borer završio svoj dio posla.

Slika 8 A ostatak odrađen dlijetom. Krajnje ivice uglavnom ne obrađujem da budu „kockaste“ nego ih ostavim ovako zaobljenim. Prosto taj korak smatram nepotrebnim gubljenjem vremena. I tako – rupa spremna za „tili čas“.

09 Skalpelom pokidati površinska vlakna

Slika 9 Pri izradi čepa prvo krajnjoj ivici skalpelom pokidam površinska vlakna kako bi se drvo što manje „krzalo“ kad ga budem rezao na cirkularu.

Slika 10 E sada na scenu stupaju dva glavna pomagala za ovu proceduru. Prva je šubler …

Slika 11 … a druga klizač za panele.

Slika 12 Evo kako to radi: Podesimo visinu lista cirkulara prema onoj krajnjoj ivici zarezanoj skalpelom.

Slika 13 Onda šublerom uzmemo prvu mjeru tj debljinu zida koji je ostao posle izrade rupe sa malčice lufta – čisto da ima mjesta za ljepilo i kompenzaciju neravnina untar rupe.

Slika 14 Prenesemo tu mjeru na rastojanje list cirkulara – klizač.

Slika 15 Dasku fiksiramo stegom (paziti da je prava strana okrenuta) i „otklizamo“ taj rez.

Slika 16 Debljina drugog zida i …

Slika 17 … drugi rez „otklizan“.

Slika 18 Treća mjera.

Slika 19 I treći rez (daska okrenuta za 90 stepeni u odnosu na prethodna dva reza).

Slika 20 Finalna mjera – ovdje je bolje mjeriti od krajnje ivice daske a ne od ove nacrtane jer je lakše a i preciznije. Uzimaju se neki luftovi kod svih rezova.

Slika 21 I tako – budući čep obiđen sa svih strana.

Slika 22 Sada se list cirkulara izpodešava na potrebne visine i …

Slika 23 … izrežu se viškovi. Ovaj korak se savim brzo da odraditi i ručnom testerom.

Slika 24 Ostaje još da se skalpelom zaoble ivice čepa. Ponekad je potrebno i malo šmirglanja ali, sve u svemu, procedura je i brza i efikasna.

Slika 25 Spoj čep-rupa spreman za lijepljenje.

Slika 26 Kao da su porasle zajedno 🙂