Unutar mog “karavan” auta imam prostora za prevoz stvari koje su do 1,7m dugačke. Za prevoz dužih komada moram da ostavljam gepek otvoren, podmećem nešto meko pod bravu kako se nebi slomila, crvena krpa na kraju tereta i sl. Tražio sam da kupim original nosače ali je cijena bila … pa moglo bi se prehraniti jedno Afričko selo nekih mjesec dana. Ovo je glavni razlog što sam odlučio da ih sam napravim. Inače, projekat je bio nekako “čupav” ali … ima i takvih projekata.

Slika 1
Početno stanje (antena se može odšarafiti). Ove šipke sa strane imaju neki trapezoidni oblik koji me je prilično obeshrabrivao na prvi pogled. Takođe, u stratu sam izignorisao činjenicu da je krov oblog oblika tj da se izdiže od krajeva ka sredini. Kasnije me je to koštalo dodatnog posla ali se na kraju nekako sve ipak skockalo kako treba.


Slika 2
Prvo sam sa rastegljivom vinklom snimio uglove.


Slika 3
I prenio ih, zajedno sa mjerama, na probnu letvicu. Upalilo je iz prve tj žlijeb je tačno pratio konturu šipke mada, zbog oblosti krova, bilo bi pametnije da sam naravio nešto plići žlijeb ali …


Slika 4
Za same nosače sam odlučio da lameliram bukove letvice 4×2 cm. Lamelirano drvo jednostavno ima veću nosivost.


Slika 5
Letve ulijepljene u gredice 4×4 cm.


Slika 6
Kad je ljepilo uhvatilo kontura sa probne letvice prenesena na novonastale gredice.

Slika 7
I žljebovi izrezani. Kod prve probe – neprijatno iznenađenje: gredice legle na vrh obline po sredini krova pa žljebovi i ne dodiruju šipke sa strane. Takođe, sada mi se činilo da sam sa žljebovima bitno oslabio nosivost samih gredica. Bezveze – opet jedan od onih musavih projekata. Ništa – pušti da “prenoći” pa ćemo viđet.

Slika 8
Kako je jutro pametnije od večeri ukapirao sam da žljebove definitivno moram smanjiti a same gredice dodatno ojačati odozgo. Za smanjivanje žljebova sam odlučio da upotrijebim gumu koja će ujedno štititi i farbu. Komadi gume izrezani i “nataloženi” jedan na drugi.

Slika 9
Ove komade gume sam međusobo zalijepio pomoću epoxy ljepila.

Slika 10
I opet neprijatno iznenađenje: epoxy nije “uhvatio”! Komade gume sam mogao rukom da odlijepim. Prvi put da mi epoxy zakaže – mislio sam da on bukvalno može sve da “cementira”. Nevjerovatno. Musav projekat pa to ti je.


Slika 11
U ponovljenom postupku (kako bi to pravnici rekli) sam upotrijebio vrelu plastiku. Sasvim solidno je uhvatila a, od ovog momenta, je nekako ostatak posla i “potekao” pa više nije bilo neprijatnih iznenađenja.


Slika 12
Kada je plastika stegla žljebovi su estetski izgledali kao Moskvič, i to kada mu se otvore vrata! Za mlađe generacije: Riječ je o Ruskom autu čiji je dizajn rađen ručnom testerom.


Slika 13
Vrhove sam obilato zalio plastikom.


Slika 14
I onda sve to poravnao skalpelom.

Slika 15
A, na kraju, i malo zamaskirao crnim markerom. Neće upadati u oči a to je sasvim dovoljno kod ovog detalja.

Slika 16
Na kraju sam gredicama zaoblio ivice kako se konop nebi krzao a i estetski mnogo bolje izgledaju ovako.


Slika 17
U istom cugu zaoblio sam ivice i na dvije letvice pomoću kojih ću ojačati nosače odozgo.

Slika 18
Palo mi je na pamet da je dobro da ove ove letvice izrežem na komade i malo razmaknem uzduž nosača. Ojačanje je ionako potrebno samo iznad žljebova a ovi prostori između letvica će biti praktični da se konop zatakne među njih prilikom vezivanja tereta.

Slika 19
Ovako nekako će da izgleda. Toliko o kritikovanju dizajnera Moskviča.


Slika 20
Šarafi i ljepilo.


Slika 21
Bezbojni lak.

Slika 22
I evo ih konačno u akciji. Za šipke od krova sam ih jednostavno pričvrstio ovim plastičnim trakama jer imaju dobru nosivost a konop se svakako provlači ispod šipki više puta tokom vezivanja fiksirajući ne samo teret nego, ujedno, i nosače tako da imamo duplo obezbjeđenje. Inače, iz mog iskustva, prevoženje na krovu je više za kabaste nego za teške predmete.

Slika 23
Post Scriptum – Par dana nakon što sam završio nosače ulicom je, pored mene, protutnjao neki čiča sa svojom verzijom ovih nosača (data na skici). Odrađuje isti posao a mnogo je jednostavnije za izradu. Đe je on da ranije protutnji?