Kreveti od parene bukve po principu uradi sam tj po želji i mjeri. Interesantno je da su koštali bar u pola cijene u poređenju sa konfekcijskim (van)bračnim po prodavnicama. Sam dizajn je minimalistički i nešto je složeniji za uklopiti od klasičnog dizajna gdje se, ustvari, radi okvir u koji se ubacuje dušek. Naravno ne govorim o raznim bravurama koje koje stolari izvode po uzglavljima nego o osnovnoj konstrukciji (čisto da ne uvrijedimo nekog). Dizajn se zove „platform bed“ i po internetu se može naći svašta-nešto od ideja. Dakle, ako ste prošlog proljeća posjekli bukve a ove zime ih oparili tekst u nastavku bi Vam mogao biti interesantan.

Slika 1 Ono za „sjekiranje“ drveća po šumama i parenje istih po šupama – to sam se šalio. Bukva je, ustvari, kupljena na stovarištu i odnjeta kod profi stolara da je provuče kroz diht mašinu i isjecka. Trebale su mi tri dimenzije poprečnih presjeka 10×2,5, 7×2,5 i 4,5×2,5. Naletio sam na baš dobru bukvu.

Slika 2 Prvi korak je bio sve to sortirati. Uz pomoć molerske trake i markera sam zapisao gdje ide koja daska. Inače, materijal je za dva kreveta.

Slika 3 Ger cirkular i rezanje na mjeru po dužini. Interesantno za ovaj projekat je bilo da nijednom nisam upalio stoni cirkular (srce svake stolarske radionice). Trebali su mi samo poprečni rezovi.

Slika 4 Lijepljenje bočnih strana. Kod ovog dizajna se parvi neki „L“ profil za razliku od klasićne kutije. Donja (vertikalna) stranica je 10 cm a gornja (horizontalna) 7. Spajao sam ih u kombinaciji ljepilo za drvo + šarafi.

Slika 5 Po istom principu ulijepljeno je i uzglavlje i prečka kod nogu. Na par mjesta linije spoja nisu se poklapale i to je trbalo malo izšmirglati tj poravnati.

Slika 6 E sada pravi problem – nema vinkle! Koliko god da sam pažljivo uklapao jednostavno vinklu nisam mogao pogoditi. Ispali su više „Lj“ nego „L“ profili. Morao sam smisliti način kako to kompenzovati u konačnoj montaži.

Slika 7 „Hardver“ – kupio sam ovaj okov baš za spajanje kreveta, matice koje se utiskuju u drvo (detaljnije opisane u tekstu o dugmićima) i šarafe za njih (M6). Potrebni su još bili i šajbe (obična i puknuta) i šarafi za drvo (16 mm).

Slika 8 Okov na jednom kraju ima zakošene ćoškove (na prethodnoj slici – donji lijevi ugao) koji se jednostavno ukucaju u drvo što je vrlo praktično. Pošto se pozicionira ostaje da se samo prišarafi sa nekih 5 šarafa za koje su ostavljene rupe.

Slika 9 Drugi kraj okova ima one posebne rupe na koje se natakne šaraf (vidi sliku). Njih ću iskoristiti za kompenzovanje onih „Lj“ profila. Prvo sam poravnao gornje ivice stranica koje se spajaju i obilježio gdje dolazi gornja rupa (mogla je i donja tj važno je samo da je jedna a ne obje).

Slika 10 U obilježen prostor utakako sam onu maticu za drvo.

Slika 11 Uzgred – ispostavilo se da su šajbe prevelike pa je jedan kraj valjalo izbrusiti.

Slika 12 I tako – stranice zašarafljene sa po jednim šarafom. Kako se kompenzuje odstupanje od pravog ugla u profilu? Pa, stranice se blago zarotiraju oko ovog jednog šarafa i dovedu u ugao gdje se nepravilnost najmanje ističe – tu se odredi pozicija za drugi šaraf …

Slika 13 … i onda utakne i matica za njega.

Slika 14 I tako – okvir uklopljen. Nepravilnosti koje su ostale da vire i nakon rotiranja stranica jedne u odnosu na drugu jednostavno sam izšmirglao šlajfericom ali uopšte nije trebalo mnogo. OK, i „Lj“ profili kompenzovani. Bilo bi lakše da sam radio klasično korito za krevet umjesto ove platforme.

Slika 15 U bočne stranice ostalo je još da su uzduž učvrsti po jedan nosač letvica. Za to sam iskoristio po jednu letvu od onih 4,5×2,5 cm fiksirajući je uz pomoć ljepila i šarafa. Važno je bilo i spustiti ih od gornje ivice za debljinu letvica tj za 2,5 cm.

Slika 16 Sledeće na red su došle noge od kreveta. Kraće dolaze naprijed tj vide se a duže ostaju pozadi i učvršćuju se za bokove.

Slika 17 Noge ulijepljene …

Slika 18 … i montirane na bokove (šarafi i ljepilo).

Slika 19 Sada je na red došla izrada grebena koji dolazi po sredini kreveta. Za njega sam iskoristio letvu 7×2,5 cm a prije toga sam pripremio ove male „L“ profile (takođe ljepilo + šarafi).

Slika 20 Prednju i zadnju stranicu sam poravnao jednu u odnosu na drugu i pozicionirao gdje postaviti ove profile kako bi greben stajao po sredini kreveta i ušao tačno između njih.

Slika 21 Onda sam okvir kreveta ponovo montirao samo okrenuto naopačke, utakao greben između ovih stopa spremljenih za njega i izbušio po dvije rupe za dugačke šarafe.

Slika 22 Ovako će da izgleda.

Slika 23 Letvice koje drže dušek su poprečnog presjeka 4,5×2,5. Ima da se kupe i gotove „fleksi-letvice“ od šperploče ali one škripe. I to baš iritirajuće škripe. Mi smo ih, u originalu, imali na našem krevetu ali smo ih zamjenili sa ovakvom „ne-fleksi“ varijantom i … počinuli. Postoji i opcija da se ispod dušeka stavi ploča od iverice mada se ne preporučuje iz higijenskih razloga tj navodno je dobro da dušek leži na nekoj vrsti rešetke kako bi vazduh cirkulisao oko i kroz njega i tako ubijao grinje i sušio ga.

Slika 24 Prvo pitanje je koliko letvi nam treba i kakvo rastojanje staviti između njih. Za to koristim jednostavnu formulu koja glasi: ako je „l“ rastojanje koje treba popločati tj poletviti (u ovom slučaju 186 cm), „y“ širina letvica (4,5 cm), „n“ – broj letvica koje želim upotrijebiti (ja sam pokušavao sa 11, 12, 13, …) onda je „x“ razmak koji treba staviti između takvih letvica i računa se kao:

Slika 25 X = (l – ny) / (n+1)

Ovo je korisna formula i za pravljenje raznih ograda tj bilo gdje se radi neka rešetka.

Računica je pokazala da za n=12 letvi rastojanje treba da bude oko 10 cm što je bilo sasvim prihvatljivo.

Slika 26 Kad je matematika bila gotova ostalo je da se letve izrežu na mjeru i da im se gornje ivice malo zaoble.

Slika 27 Jedna po jedna na po 10 cm rastojanja.

Slika 28 Po istom principu kao i noge za bočne stranice napravio sam i ove noge koje će podupirati srednju prečku tj greben kreveta.

Slika 29 Nekoliko slojeva akril bijele i možemo na montažu.

Slika 30 Kod montaže ispostavilo se najkomplikovanijim da se elementi bez štete dopreme na poziciju. Ostalo se svelo na šarafljenje stranica tj grebena i slaganje letvi. Par detalja sa same montaže:

Slika 31 U radionici sam pripremio distancere od 10 cm tako da je slaganje letvi bilo baš brzo. Svaku 3-4 letvu sam prišarafio za okvir (prvu i poslednju – obavezno) i onda razvukao traku i sve ih uheftao za nju. Letve nisu mrdale a ove ušarafljene daju stranicama dodatnu krutost tj neće dozvoliti da se krevet raspadne čak i ako popuste one matice što su utisnute u drvo.

Slika 32 Noge koje nose greben sam ušarafio tek na konačnoj poziciji jer sam tako mogao da ih tačno podesim u odnosu na pod za slučaj da je isti kriv.

Slika 33 I to je to – kreveti gotovi. Pošto se madrac ispostavio masivnim to je samo nabačen na krevet. U originalu sam planirao da odozdo uheftam i čičak traku koja bi držala madrac da ne sklizne ali mislim da, u ovom slučaju, nema potrebe.

Home