Šta Crnogorac prvo radi kada ujutru ustane iz kreveta? Skida ordenje sa pidžame! U ovom slučaju se radi o uspomeni na jednog dobrog čovjeka i baš mi je bilo zadovoljstvo praviti ovu vitrinu. Sam dizajn je prilično rastegljiv jer se može upotrijebiti za razne kolekcije i uspomene koje želimo sačuvati od zuba vremena.

Slika 1
Postojeći dizajn i kreacija su negdje iz 80-tih i prilično se sve to natopilo prašinom a ovaj plavi dio i pomalo ofucao. Bilo je krajnje vrijeme da se promjeni ambalaža.

Slika 2
Šperploča 10 mm i dvije daske od murve (duda) iz bivše baštenske garniture.

Slika 3
Šperploča izrezana na mjeru.

Slika 4
A onda i daske koje čine okvir. Vrh ću kasnije rezati kad okvir već bude ulijepljen.

Slika 5
Onda sam daske izrezao i po širini (7,5 cm). Dva od ovih lijevih okrajaka sam odlučio da ulijepim u jednu letvicu koja će doći na vrh stakla. Potpuna reciklaža.

Slika 6
Okrajci ulijepljeni.

Slika 7
Ostalo je još da se daske „ošmirglaju“. Doduše bez upotrebe šmirgle ali … U ovim zahvatima obavezno korisiti palice za guranje tj ruke držati što dalje od cirkulara. Ove palice možete lako napraviti – „push blocks“ se zovu na internetu pa možete pogledati razne ideje.

Slika 8
Žljebovi za leđa urezani. Ovo može i na cirkularu da se uradi ali se meni nije nešto dala skidati ona ploča što dolazi iza lista cirkulara pa sam iskoristio glodalicu i to „stonu“ tj ručnu okrenutu naopačke. Kada imam da režem veće žljebove onda obavezno koristim cirkular jer mi tako ostanu neke lajsne kao nus-produkt dok posle glodalice ostaje samo piljevina.

Slika 9
Tako nekako će da dođe. Bočnim lajsnama sam, radi izgleda, napravio mali prepust tj u startu sam ih ostavio malo dužim. U uglu se vidi zaobljeni dio koji je ostao posle glodala. Ova zaobljenja majstori na youtube-u obično dlijetom naknadno dorade na prav ugao …

Slika 10
… ali meni se lakšim čini jednostavno podrubiti onaj drugi dio što se uklapa. Neznam ima li još neki razlog za onu obradu dlijetima?

Slika 11
Sledeći na red je došao žlijeb za staklo. Imam ovo neko glodalo od 5 mm.

Slika 12
Dok je glodalo bilo montirano na mjeru, urezao sam žlijeb i u onu tanku lajsnu koja će doći na vrhu. Ovako ću imati njeno sigurno poklapanje sa bokovima.

Slika 13
Tanka letva išmirglana. Super ova reciklaža.

Slika 14
Prije lijepljenja drvo sam natopio laneneim uljem (firnajzom) da mu istaknem šaru. Djelove gdje dolazi ljepilo sam zaštitio molerskom trakom.

Slika 15
Lijepljenje leđa …

Slika 16
… šarafi i stege.

Slika 17
Kad je uhvatilo onda sam i tanku letvicu izrezao na mjeru. Ovako nekako će da dođe.

Slika 18
Zakačke za leđa – kupio u gvožđari.

Slika 19
I ušarafio pozadi. Ako vam se neda urezivati neki kanal ispod ovih zakački (kao što se meni nije dalo) jednostavno podmetnite po jednu šajbu između zakačke i leđa prije nego ih zašarafite. Ovako ćete imati dovoljno „lufta“ da glava od šarafa nesmetano klizne u onaj uži dio. U ovoj fazi ih je dobro i postaviti na neku okruglu mjeru između njih (meni je to bilo 50 cm) jer to kasnije pojednostavljuje razmjeravanje rupa na zidu tj ubrzava proces kačenja.

Slika 20
Vrh izrezan na mjeru i ošmirglan. Njega ću samo da zašarafim odozgo kako bi se, u slučaju loma, staklo moglo lako zamjeniti.

Slika 21
Ivice od vrha profilisane na glodalu.

Slika 22
Staklo 4 mm kupljeno kod staklara (žlijeb je 5 mm širok).

Slika 23
Staklo je izrezano nešto kraće radi one tanke (reciklažne) letvice koja dolazi na vrhu.

Slika 24
Ovu letvicu sam samo natakao na staklo i odozgo nanio ljepilo.

Slika 25
Onda sam vrh zašarafio odogo i …

Slika 26
… cijelu vitrinu okrenuo naopakao. Ovako je težina stakla pritisnula onu tanku letvicu na vrh i igrala ulogu stege dok ljepilo nije uhvatilo. Kasnije sam ovaj spoj osigurao i sa nekoliko ekserčića.

Slika 27
Laneno ulje i na vrh.

Slika 28
Dvije ruke laka u „komori za farbanje“.

Slika 29
Ordenje zašarafljeno otpozadi i staklo ubačeno u žljiebove.

Slika 30
Ostalo je još da se ušarafi vrh i … to je to. Slični tekstovi:
Vitrina za knjige