Stolice na rasklapanje od starog bukovog parketa. Ovakav dizajn pamtim još iz djetinjstva. Godinama se jedna crvena koristila po dvorištu i trpjela razne vremenske pogode i nepogode. Skoro sam vidio da se prodaje i neka plastična verzija istih mada … nisam siguran u njihovu nosivost a ni u estetsku vrijednost. Neki inicijalni plan za njihovu izradu sam našao na internetu, onda ga prilagodio materijalu kojeg sam imao i, na kraju, dobio sasvim dobre stoličice. Ovaj projekat mi je baš prijao.

Slika 1 Priča je krenula od bale starog bukovog parketa. Na poleđini mu je bilo urezano “Made in Yugoslavia” što znači da ima bar četvrt vijeka kako je čamio čekajući. Barem znamo da je dobro suv.

Slika 2 Parket sam prvo izrezao uzduž tj odstranio one žljebove i ispupčenja.

Slika 3
A onda i poprečno takođe poskidao žljebove i ispupčenja.

Slika 4 I tako, bivši parket, sadašnje letvice spremni za akciju.

Slika 5 Prvo sam posložio letvice za sjedišta kako će već da stoje i uzeo konačne mjere za donje prečke koje će ih povezivati. Ivice ovih prečki sam uvukao za po nekih 5 mm.

Slika 6 Kada sam donje prečke izrezao na mjeru, uz pomoć molerske trake sam zacrtao neka zaobljenja na ivicama …

Slika 7 … i onda ista izrezao na tračnoj testeri. Ovo može da se uradi i ubodnom a mogu se i preskočiti zaobljenja i ivice samo ravno zakositi.

Slika 8 Sada je na red došao žlijeb u koji će ulaziti ona okrugla prečka od nogu. Kako sam ja imao okrugle šipke od 18 mm to sam i bušio rupu prečnika 18 mm. Drška od stare metle može sasvim dobro da posluži umjesto ovih „kupovnih“ šipki.

Slika 9 Kada su rupe bile gotove povukao sam linije pod 45 stepeni (tangente) i izrezao žljebove.

Slika 10 U pripremama za lijepljenje sjedišta prvo sam morao pozicionirati gdje postaviti same prečke. Dakle, treba da ide prečka, pa onda prva noga pa druga i da ima malo lufta prije same ivice. Zbog toga sam od ivice posložio četiri letve (prečke), onda sam prve tri sklonio i …

Slika 11 … četvrtu obilježio gdje treba da dođe. Na početnoj letvici tj prvoj koja će se lijepiti ove linije sam prenio i na bočne stranice jer sam tako mogao provjeriti da li su prečke dobro postavljenje prije konačnog fiksiranja.

Slika 12 Fiksiranje letvica za donje prečke može se uraditi pomoću šarafa ili ako ste (kao ja na primjer) odnedavno postali ponosni vlasnik pneumatskog pištolja za eksere (Englezi imaju pragmatičnu riječ „nailgun“) uz pomoć ove korisne alatke i ljepila. Naravno mogu i klasični ekseri. Ono uvlačenje od 5 mm donje prečke sam izveo tako što sam prečke prvo poravnao sa ivicama, zacrtao pomoćne linije, onda tim linijama povukao paralelne za tih 5 mm i unutrašnju ivicu prve letve poravnao sa ovom „paralelom“. Tako sam bio siguran da je odozdo uvučeno za 5 mm.

Slika 13 Sjedišta ukucana i ulijepljena. Konačne dimenzije sjedišta su 37×29 cm.

Slika 14

Sledeće po redu je bila izrada nogu. Noge su različite tj imamo unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnje su povezane šarafima za sjedište, uže su i vezuje ih samo jedna šipka dok su spoljašnje šire, povezuju ih dvije šipke i vezuju se šarafom za unutrašnje noge i to po sredini. Ovo na slici su unutrašnje, gruba dužina im je nekih 40-ak cm i na jednom kraju su izbušene rupe za šipke koje će ih povezivati. Rupe su prečnika 18 mm a od kraja su pomjerene 8 cm.

 

Slika 15

Mjere za šipke sam uzeo tako što sam između prečki sjedišta i unutrašnjih nogu stavio po jednu M6 šajbu, pridržao sve to stegama i izmjerio.

 

Slika 16 Šipke za unutrašnje noge (uže) izrezane na mjeru.

Slika 17

Pošto se uže noge vezuju za sjedište to je na njihovim drugim krajevima trebalo izbušiti rupe za šarafe. Ja sam upotrijebio M6 šarafe a rupe sam izbušio malo šire tj u mom setu imao sam borer 6,5 mm mada da sam izbušio i 7-icom isto bi bilo OK. Centri ovih rupa pomjereni su za 2,5 cm od ivice.

 

Slika 18

Užim nogama ostalo je još da se zaoble gornje ivice (o samom zaobljavanju više detalja dato je u nastavku) i da se, uz pomoć ljepila i čekića, ukucaju šipke koje će ih povezivati. Ovdje je važno da noge budu paralelene jadna drugoj nakon ukucavanja šipke. Meni su prve noge otišle ukrivo i onda sam se maltretirao oko iskucavanja šipke i ponovnog „tociljanja“.

 

Slika 19 Uže noge završene. Kao što se vidi njih povezuje po jedna šipka pri dnu dok će ove spoljašnje povezivati po dvije šipke.

Slika 20

Letve za spoljašnje noge spremne. Radi zaobljavanja gornjih ivica na rastojanju od 2,5 cm sam im izbušio pomoćne rupe onim borerom od 6,5 mm (jer sam imao tipl od 6 mm – vidi sl 22). Kada je zaobljavanje bilo gotovo ove rupe sam proširio na potrebnih 18 mm.

 

Slika 21

Prije samog zaobljavanja dobro je odraditi jednu probnu letvicu i onda njenu konturu prenjeti na stvarne. Takođe, radi uštede vremena i manje prašine po radionici dobro je krajeve izrezati testerom.

 

Slika 22

Ovo je skalamerija za zaobljavanje. Pomoćna letvica i tipl 6 mm (može i 8 mm ili šta već imate). Sličnu proceduru sam već opisivao u tekstu o vetrenjači.

 

Slika 23

Evo kako radi: Nataknemo letvicu na tipl i okrećemo lijevo-desno po šmirgli koja se vrti. Vjerovatno postoje verijante da se vibraciona ili šlajferica iskoriste za nešto ovako. Vrlo je efikasno i precizno. Još jednom – kome se ovo ne radi može sasvim jednostavno da krajeve malo podrubi pod 45 stepeni i preskoči sve ovo tramakanje oko zaobljavanja.

 

Slika 24

Spoljašnje noge zaobljene i izbušene rupe 18 mm. Gornje rupe (zaobljeno) imaju centar na 2,5 cm od ivice a donje na 8 cm. Ko što sam već pominjao dužina im je nekih 40-ak cm.

 

Slika 25

Mjere za šipke od spoljašnjih nogu: Unutrašnje noge, šajbe M6 i uzmi mjere.

 

Slika 26

Montaža spoljašnjih nogu. Čekić i ljepilo. Ako se neka šipka okreće tj ima lufta možete dodati i po neki ekserčić poprijeko tj kroz bok letvice.

 

Slika 27

Rupe za šarafe, koji će povezivati sjedište i unutrašnje noge, sam izbušio već pominjanim borerom 6,5 mm i to na poziciji 4 cm horizontalno (x osa) i 2,5 cm vertikalno (y osa) od lijeve ivice prečke sjedišta. Ovo sam mogao uraditi još na početku tj prije nego što sam sjedište ulijepio i ti na stonoj bušilici ali i ovako je ispalo sasvim dobro.

 

Slika 28

Unutrašnje noge zašarafljene za sjedište. Kao i kod ligeštula između letvi sam umetnuo po jednu šajbu kako bih smanjio kontaktne površine tj trenje (čitaj: lakše otvaranje / zatvaranje) a ispod matice sam stavio i onu puknutu šajbu (šplent šajba) koja neutrališe vibracije.

 

Slika 29 Pri montaži spoljašnjih nogu odlučio sam da upotrijebim metodu „vizuelne analize“ iliti „odokativno“. U tu svrhu sam utakao spoljašnje noge u žljebove u sjedištu, postavio stoličicu kako je već treba da stoji, …

Slika 30 … i stegom noge fiksirao jednu za drugu.

Slika 31 Onda sam, uz pomoć velike vinkle, povukao vertikalu i u njenoj sredini izbušio rupe kroz obje noge istovremeno.

Slika 32 Centralne rupe izbušene, šarafi umetnuti i matice pritegnute. Isto idu šajbe između letvi i ona puknuta ispod matice. Evo stoličice na sopstvenim nogama.

Slika 33 Ovo je dobra fora za rezanje donjih ivica nogu. Postavimo stoličicu na ravnu površinu i, uz pomoć nekog bloka, povučemo horizontalne linije. Ovako, čak i ako ima nekih nepravilnosti, znamo da će stoličica tačno nalijegati na pod.

Slika 34 Stoličica razmontirana i noge potkraćene po linijama.

Slika 35 Sada je na red došlo finalno šmirglanje, obaranje ivica i dvije ruke bezbojnog laka.

Slika 36 Konačna motaža pošto je lak osušio.

Slika 37 E sad, ako ste pomislili da se ovaj blog počeo baviti erotskom fotografijom – potpuno ste u krivu. Ovo je, ustvari, atest stoličica i to na priličan broj kilograma. Čista petica potpuno je bila zaslužena – nisu ni škripnule.

Slika 38 I tako – stoličice gotove. Ovo je bio baš super projekat.

Slični tekstovi:
Škanj/hoklica/šamlica
Ligeštul 2