Novembar 2012 – Ovo je jedan totalno ekstavagantan dodatak radionici. Uvjek mi se nekako dopadalo kako u onim Američkim časopisima radionice izgledaju skockano. Iako kapiram da je to uglavnom poziranje i da nemože bez prašine, piljevine i fleka opet mi se sviđa ideja da radionica ima neke fine detalje i da izgleda bar koliko-toliko uredno. Na kraju krajeva ljepše je provoditi vrijeme u takvoj sredini nego nekoj koja liči na Hirošimu – misli se na verziju iz 1945.

 

Slika 1
Moja stara polica, premda je sasvim korektno radila svoj posao, izgledala je prilično musavo a i ladica(e) bi baš dobro došla.

 

Slika 2
Prvo sam izvadio par dasaka od murve (duda) koje su ostale od starog beštenskog stola. Već sam ih koristio kada sam pravio škanj. Ove desne tri su imale gomilu rupa uz obje ivice jer su stajale odozo i služile da se šarafima povežu one što su dolazile gore.

 

Slika 3
Od njih sam mogao iskoristiti samo središnji dio ali i to je bilo sasvim OK.

 

Slika 4
Za ostatak ploče sam izrezao jedan komad od onih smrekovih tabli što ih stalno koristim i sve to dobro izkesovano.

 

Slika 5
Lijepljenje ploče – gomila stega i vlažnom krpom obriši ljepilo koje je istisnuto. Sve sam to uradio na komadu stirodura jer mi je tako bilo praktično da prenesem čitavu skalameriju negdje gdje neće smetati dok ljepilo „hvata“.

 

Slika 6
Posle lijepljenja sam fino sve izšmirglao i malo zaoblio ivice. Da bih dodatno istakao šaru murve odlučio sam da sve premažem firnajzom (lanenim uljem) prije lakiranja.

 

Slika 7
Za ostatak „konstrukcije“ će dobro poslužiti gomila okrajaka ostalih od prethodnih projekata.

 

Slika 8
Bokovi izrezani na mjeru i oborene im ivice. U ovoj fazi sam odlučio da je jedna ladica ustvari prevelika i da je bolje da napravim dvije. Nije neka velika razlika u materijalu. Prvo sam izrezao pregradu koja će razdvajati ove dvije ladice a onda sam sve keksovao.

 

Slika 9
U gvožđari sam kupio ove kuglične klizače za fioke i montirao ih prije lijepljenja.

 

Slika 10
Bokove i pregradu sam ulijepio ljepilom za drvo. Nisam koristio stege nego ih ostavio samo onako. Stranu na koju su se naginjali sam podupro vinklom i tako obezbjedio sigurnih 90 stepeni. Posle sam ove spojeve dodatno osigurao uz pomoć malih ugonika i šarafa mada mislim da za to i nije bilo stvarne potrebe.

 

Slika 11
Sledeća na rad su došla leđa. Ovdje sam izrezao dvije letve, keksovao ih i pripremio rupe za šarafe sa kojima ću stalak pričvrstiti za zid. Ove rupe valja izbušiti milimetar-dva šire nego što je prečnik samih šatrafa jer nam onda ovaj luft omogućava fino podešavanje prilikom montaže.

 

Slika 12
Kada sam zalijepio leđa (i njih dodatno osigurao metalnim ugaonicima) od šperploče 6 mm sam izrezao dna budućih fioka. Kako je šperploča bila isflekana morao sam je ofarbati.

 

Slika 13
Molerskom trakom sam zaštitio dijelove koji se lijepe i ofarbao prvo temljnom bojom pa onda sa akril bijelom (moja omiljena kobinacija u poslednje vrijeme).

 

Slika 14
U toku izrade ovog projekta garaža-radionica se ponovila „gainc“ novim stonim cirkularom čije je vatreno krštenje bilo upravo na ovim ladicama.

 

Slika 15
U frontovima fioka sam izbušio pilot rupe prečnika 8 mm koje će mi kasnije pomoći da namjestim maske.

 

Slika 16
Fioke spremne za lijepljenje.

 

Slika 17
Dosta ljepila, šarafi odozdo i „to kad uhvati – nepušta“.

 

Slika 18
Onda sam cijeli stalak okrenuo naopačke, stavio neku ploču kao odstojnik i zašarafio fioke na klizače.

 

Slika 19
Fioke montirane a od one četvrte murove letve sam izrezao maske na mjeru.

 

Slika 20
Onda sam u pilot rupe umetnuo ove špiceve za pozicioniranje …

 

Slika 21
… i na njih natakao maske kako već treba da stoje. Koristio sam one krstiće za postavljanje keramike i neke podloške kako bih obezbjedio potrebne luftove. Špicevi su na poleđini maski tačno označili gdje da izbušim rupe za tiple.

 

Slika 22
Rupe izbušene i tiplovi umetnuti. Provjera leži li sve kako treba i može da se lijepi.

 

Slika 23
Maske legle kao salivene. Može da se lakira.

 

Slika 24
Ostalo je još da se motiraju ručke i sve to prišarafi na zid. Super je stalak ispao. Malo poziranja kao iz Američkih časopisa.

 

Slika 25
A ima i fioke.


Home