Ligeštul po principu uradi sam. Ovo je fantastičan dizajn i vrlo udobna ležaljka ili „polu-sjedeljka“ kako bi cjepidlake rekle. Joko nam je, još prošlog ljeta, poslao priču o pravljenju ligeštula za djecu a ovo je neka dopunjena verzija kod koje se platno lakše skida/stavlja radi pranja ili zamjene a i sama izrada je robusnija jer su namjenjeni teškim kategorijama. Ideju za ovu nadogradnju kao i polazne mjere u inčima sam pronašao na sajtu Ane White kojeg preporučujem.

Slika 1

Ovu priču baš počinjem od Kulina Bana tj od samog stovarišta gdje sam našao daske od parene bukve. Daske su bile 5 cm široke tzv „petica“ iliti „pontal“. Koštale su nekih 50-ak eura, od njih sam napravio 4 ligeštula a uzeo sam otprilike za 30% više nego što mi je po krojnoj listi bilo potrebno. Uvjek uzimam više jer bude šakrta ili pogriješim pa treba zamjena a i ako ostane – neće da se baci.

Slika 2

Kako su daske bile 3m dužine na samom stvorarištu su mi ih prepolovili motornom testerom. Ovo ispod bukve su neke daske od hrasta koje su se takođe prodavale pa nisam mogao da odolim. Valjaće.
Inače, ja neznam kako da odredim da li su daske propisno osušene nego jednostavno vjerujem prodavcima. Ako neko ima praktičan savjet biću zahvalan …

Slika 3

Tako prepolovljene pontale sam odnio kod profesionalnog stolara koji ih je obradio na diht mašini i onda izrezao u gredice 3×4,5 cm. Ovo me je koštalo dodatnih 15 eura i vrijedi svaki cent. I tako – gredice spremne za akciju.

Slika 4

Uzeo sam molersku traku, polako izabrao koja gredica je pogodna za koju poziciju i na traci zapisao dimenzije na koje treba sjeći. Za dugačke pozicije sam birao najravnije gredice a one koje su imale blag luk ili čvor sam označio za kratke elemente. Inače sama dimenzija 3×4,5 cm jeste malo predebela ali … koristiće ih Čvorovići i to ne nužno na blag način.

Slika 5

Rezanje gredica na mjeru. Neke pozicije sam odmah izrezao na konačne mjere a neke sam ostavio nešto duže pa ću ih u toku montaže tek dovesti na konačnu mjeru. O tome više detalja u narednoj slici. Posle rezanja svima sam zaoblio ivice.

Slika 6

Spremne za sklapanje. Prva grupa s’ desna su gredice za sjedište: 3 kom od 50 cm i 2 kom od 112 cm (sve konačne mjere). Srednja grupa su gredice za naslon: 2 kom od 60 cm, 1 kom od 70 cm (veće mjere od konačnih) i 2 kom od 122 cm (konačna mjera). Krajnja lijeva grupa su gredice za podupirač i to 2 kom od 55 cm i 1 kom od 75 cm (ovo su sve „nabudžene“ mjere tj kasnije su potkraćene).

Slika 7

Način spajanja: odlučio sam se da koristim kobinaciju ljepilo + šarafi. Spoj je čvrst i ne trebaju stege. Šarafi su bili 5 cm dugački i malo sam ih morao ubaciti unutra kako je to već na slici pokazano tj bušio sam užu rupu kroz cijelu bočnu gredicu (ova rupa je jednaka prečniku samog šarafa) i širu rupu koja je malo veća od glave samog šarafa ali nju sam upuštao samo do dubine od 1 cm. Na prečkama nisam bušio rupe.

Slika 8

Sjedište ulijepljno i zašarafljeno. Prednje dvije prečke su razmaknute nekih 1 cm a zadnja je uvučena nekih 7 cm od kraja. Kao što sam već pomenuo, dužina prečki je 50 cm a bokova 112 cm.

Slika 9 Sjedište skockano.

Slika 10

Izmađu sjedišta i naslona sam odlučio da umetnem po dvije šajbe sa svake strane kako bi se ligeštul lakše otvarao/zatvarao tj kako bi bilo manje trenje nago da se naslanja daska na dasku. Između ovih šajbi se može staviti i malo masti (ja nisam stavljao). Dakle – 4 šajbe M12 i uzmi konačnu širinu za prečke od naslona (ispalo je nekih 56,8 cm)

Slika 11

Prečke od naslona izrezane na konačnu mjeru. Ove dvije prednje su takođe razmaknute za nekih 1 cm a važno je napomenuti da je zadnja prečka duža za debljinu bočnih gredica i da dolazi odozgo. Ovo je važno kako bi se sjedište fino uklopilo u ram. Detaljnije o ovoj prečki na slici 13.

Slika 12

I naslon ušarafljen i ulijepljen. Dimezije: prednje prečke cca 56,8 cm, bokovi 122 cm i zadnja prečka cca 62,8 cm.

Slika 13

Detalj zadnje prečke koja ide preko. I nju sam uvukao od ivica za nekih 7 cm.

Slika 14

Kada je naslon bio gotov ubacio sam sjedište u njega – ovako nekako će da izgleda.

Slika 15

Sada su na red došle rupe kroz koje će ići šarafi koji ih povezuju. Ja sam uzeo šarafe M12 ali su predebeli i mislim da bi M10 bilo bolje rješenje. Rupa od ivice naslona ide na nekih 41 cm a od ivice sjedišta na 38 cm.

Slika 16

Šarafi umetnuti sa sve šajbama i ukrasnim maticama. Ispod matice sam stavio i onu puknutu šajbu što prigušuje vibracije (šplent šajba).

Slika 17 I evo ga na sopstvenim nogama.

Slika 18

Sledeće za izradu je došlo pravljenje podupirača. Ovu prečku sam uradio od nekih bukovih letvi 2×4 cm koje su mi ostale od ranije. Jednostavno su bolje izgledale od 3×4,5.

Slika 19

Rupe za podupirače pripremljene u naslonu. Ovdje sam morao urezati i malo širu rupu gdje će ući barem pola glave od šarafa jer je razmak između naslona i sjedišta veličine one dvije šajbe pa je glava od šarafa koji povezuje podupirač jednostavno zapinjala. Centar rupe je opet na 41 cm od ivice samo što se, za podupirače, mjeri od gornjeg kraja naslona.

Slika 20

Kroz podupirače sam takođe izbušio rupe tako da kada se stavi prečka ona bude udaljena nekih 1 cm od gornje ivice naslona (prikazano na slici 22). Ispostavilo se da rupe treba bušiti na cca 46 cm od ivice. Onda sam podupirače natakao na naslon i olovkom obilježio gdje ih skratiti. Joko je ove krajeve zaobljavao a meni je nešto bilo muka da to radim mada bi bolje izgledalo.

Slika 21

Podupirači izrezani na mjeru. Između podupirača i naslona sam takođe umetnuo po dvije šajbe i onda uzeo konačnu dužinu za prečku.

Slika 22

Prečka od podupirača izrezana na mjeru, zašarafljena i ulijepljena.

Slika 23

Ligeštul konačno sklopljen. Ispao je masivan mada i dalje mislim da je bolje što je takav nego da sam tanjio sa gredicama.

Slika 24

Kako su šarafi bili nešto duži nego što je bilo potrebno morao sam ih prvo brusilicom dovesti na mjeru i onda ligeštul finalno ušarafiti.

Slika 25

Stope za podupirače pripremljene. Izrezao sam komade 1,5×4 cm. Ukupno njih šest za tri pozicije u koje se ligeštul može postaviti.

Slika 26

Ovako to radi. Kroz stope sam izbušio po dvije rupice za eksere, odozdo im namazao ljepilo i ukucavao ih na pozicije. Prvu sam odmakao nekih 2 cm od ivice a ostale na 5 cm rastojanja od prethodne …

Slika 27

Preporuka je da stope prvo montirate samo sa jedne strane, ispravite ligeštul, podupirače nataknte njih i onda „će vam se samo kazati“ gdje tačno staviti stope na drugoj strani. Ako je sve u vinkli biće na istim rastojanjima kao i prve a ako je malo ukrivo onda će varirati gore-dolje za koji milimetar (a možda i centimetar).

Slika 28 I konstrukcija gotova.

Slika 29 Podupirači u akciji.

Slika 30

Sada je na red došlo platno. Prvo sam kupio ove okrugle šipke (18 mm) mada i drška od stare metle može odlično da posluži. Platno sam odnio kod tapacirera i sašiveno je na mjeru 49×135 cm uključujući i proreze za šipke.

Slika 31

Ovdje se vidi sistem kačenja platna i glavni razlog zašto sam se odlučio za ovaj dizajn. Šipka je 18 mm a prorez između gredica nekih 10 mm – krajnje jednostavno i vrlo praktično rješenje.

Slika 32

Šipke sam onda skratio na mjeru a da nebude baš toliko jednostavno ispstavilo se da su proprezi sašiveni nešto širi i da šipke ispadaju kada se ligeštul okrene na stranu. Morao sam da smislim neko osiguranje koje će i dalje dozvoljavati da se platno lako skida/stavlja.

Slika 33

Jedna rupica blizu ivice šipke …

Slika 34

I, uz pomoć igle, kroz tu rupicu provučen tanak kanap koji ujedno uvezuje i platno. Sada neće ispadati a opet je lako za mijenjanje mada … bi bolje bilo da nije trebalo ovo osiguranje.

Slika 35 Ostalo je još da se lakira i …

Slika 36

… spremno za izležavanje. A već kad se radi, dobro je u cugu napraviti više komada jer za izležavanje nikada ne hvali dobrovoljaca.

Slični tekstovi:
Stolica na rasklapanje