Kuhinja za hobi majstore. Vjerovali ili ne.

Slika 1
Na početku priče tj još prošlog ljeta ovo je bio prostor kojeg je trebalo opremiti. Inače, radi se o vikendici pa nije bilo potrebe za previše ozbiljnom kuhinjom. Više „relax“ varijanta. Valjda sam zbog toga i odlučio da je radim sam.

Slika 2
Za sami početak apsolutno ništa nije bilo u vinkli. Čisto da se razbije monotonija. Navodno dobro je i protiv uroka.

Slika 3
Na visini gdje dolazi radna ploča sam, uz pomoć kartona, „snimio“ realne uglove.

Slika 4
Radnu ploču sam kupio na nekom stovarištu i dopermio je u radionicu. Vožnja je bila prilično uzbudljiva. Srećom, prošlo je bez žrtava. Uz pomoć onih kartona sam prenio realne uglove. Prije rezanja sam ploču oblijepio i kant-trakom kako bi se što manje krzala. Preko te ivice svakako dolazi lajsna ali isto bolje da nekrza.

Slika 5
Ivice izrezane po realnim uglovima.

Slika 6
Sledeće je na red došlo projektovanje. Izlijepio sam kant-trake uzduž ploče i na njima skicirao gdje koji element dolazi. Fiokar sam planirao da bude malo uži (40 cm), element ispod šporeta i još jedan takav u nastavku sam stavio da budu iste širine kao i frižider (60 cm) a poslednji u nizu je bio element ispod sudopere i njegova širina je bila po principu „šta ostane“. Na taj element svakako dolazi zavjesica pa je mogao biti nešto širi od ostalih a da to nebode oči.

Slika 7
Konturu šporeta sam skicirao gdje je već trebao da dođe i izbušio četiri rupe po ćoškovima.

Slika 8
Onda sam, od rupe do rupe, raspalio ubodnom testerom.

Slika 9
Otvor izrezan …

Slika 10
… i šporet legao kao saliven.

Slika 11
Sledeća je na red došla sudopera. Prvo sam kroz centar gdje ona dolazi povukao gomilu budućih prečnika od kružnice po kojoj ću rezati.

Slika 12
Onda sam te prečnike razmjerio a između njih rukom skicirao i samu kružnicu. Izgledala je sasvim prihvatljivo a sudopera inače ima i falc koji sakriva mala kolebanja.
PS. Kasnije sam za crtanje krugova počeo koristiti šestar na uradi sam način kojeg možete pogledati ovdje.

Slika 13
Izbušio sam gomilu rupa koje su služile kao odmorišta ubodnoj testeri. Ovo je dobro uraditi jer se list testere krivi po visini pa onda – što duži rez (bez odmorišta) to iskrivljenija ivica. Ovakvim pristupom ta krivljenja po visini su prilično smanjena.

Slika 14
Posle rezanja bilo je potrebno malo turpijanja na par mijesta i sudopera takođe legla. Ispod falca sudopere bila je fabrički postavljena neka guma a ja sam dodatno obišao falc i silikonom tako da je dobro zabrtvljen spoj sudopera – ploča.

Slika 15
Sledeći na red je došao transport ploče sa sve sudoperom i šporetom do vikendice. Sada sam taj zahvat shvatio krajnje ozbiljno i prošlo je bez problema. Prije toga sam tamo već dopremio frižider. Upravo mi je visina frižidera diktirala visinu ploče (85 cm) tako da sam ovu „crtu“ dokle frižider doseže horizontalno razvukao po pločicama uz pomoć vagres crijeva (moglo je i libelom). Zašto vagres crijevom a ne metrom od poda? Pa za slučaj da je pod neravan – sjećate kako ništa nije bilo u vinkli.

Slika 16
Od daske colarice sam izrezao letve 10-ak cm široke i šarafima i tiplima ih montirao na pločice tako da im se gornje ivice poklapaju sa „vagres“ crtama. Rupe za šarafe je u daskama dobro izbušiti malo šire od prečnika samog šarafa jer vam to daje malo lufta za fino podešavanje. Na ove letve će se nasloniti ploča.

Slika 17
Ploča montirana na letve.

Slika 18
Spoj ploče sa letvama koje je nose sam osigurao pomoću ugaonika za krevete – našao u gvožđari. Kao što vidite na slici vrlo su praktični. Još jedan detalj sa ove slike – Na bočnim zidovima sa letvama od colarice nisam išao do kraja već sam ivice završio sa obrađenim letvama koje su išle od ploče do poda. Ta se ivica vidi pa zato.

Slika 19
Pošto sam fiksirao ploču, izbušio sam kroz nju i rupu za česmu na poziciji koja se prikazala prikladnom. Česmu sam jednostavno zašarafio i uz pomoć fleksi crijava spojio na vodu. Prije puštanja u rad ispod sudopere sam prikačio i sifon crijevo. Ovo su sve uglavnom bile zašarafi operacije.

Slika 20
Sledeći na red za uguravanje ispod ploče su došli fiokar i dva elementa. Njihove izrade sam posebno opisao u tekstovima o fiokaru i kuhinjskim elementima tako da je ovdje ostalo samo da ih fotografisem na konačnoj poziciji.

Slika 21
Poslednji na red je došao element ispod sudopere. Njgova izrada je išla po istoj metodologiji kao i za ona dva elementa tako da je neću detaljnije opisivati već ću samo izdvojiti ovaj dio oko šipke za zavjesicu.

Slika 22
Šipka od stare garnišle bonsekom izrezana na mjeru.

Slika 23
U obrađenim letvicama izbušena rupa prečnika garnišle (ne skroz kroz letvicu) kao i rupe za šarafe.

Slika 24
Letvice izrezane na pola.

Slika 25
I držač šipke u akciji.

Slika 26
I poslednji element stigao na poziciju. Kod šnajdera sam naručio zavjesicu od nekog nepromočivog platna.

Slika 27
I tako – kuhinja prije …

Slika 28
… i kuhinja posle.